Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τις 880 μονάδες ο ΓΔ

Με καθίζηση των συναλλαγών συνεχίζει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης. Σε ρόλο οδηγού σήμερα οι τράπεζες. Γιατί κάποιοι αναλυτές μιλούν για «μαγική εικόνα» σε ό,τι αφορά την αναλογία ανοδικών και πτωτικών μετοχών.

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τις 880 μονάδες ο ΓΔ

Τον ανοδικό βηματισμό των κύριων ευρωπαϊκών αγορών δείχνει να ακολουθεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο Γενικός του Δείκτης να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να διεκδικεί την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (!)

Οι μόνες ενστάσεις που διατυπώνονται από τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους αφορούν τον τζίρο αλλά και την πλασματική «μεγάλη εικόνα» στο ταμπλό.

Ξεκινώντας από τη συναλλακτική δραστηριότητα, αυτή έχει υποχωρήσει στα τάρταρα, με αποτέλεσμα η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης να βρει τον τζίρο στα 13,9 εκατ., από τα οποία το 0,8 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ).

Απόλυτα πλασματική η αναλογία ανοδικών (73) - πτωτικών (37) μετοχών, καθώς δεκάδες τίτλοι διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις με εξαιρετικά χαμηλές ή ακόμα και οριακές συναλλαγές, αποτέλεσμα “market” εντολών και με τους όποιους αγοραστές στημένους σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον ρόλο «ταγού» στη σημερινή ανοδική κίνηση τον έχει αναλάβει ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +1,67% του τραπεζικού δείκτη.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, που δεν δείχνουν να «συμμερίζονται» τον τραπεζικό «ενθουσιασμό» ή παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, μέχρι το συνεχόμενο “rotation” απαιτήσει να αναλάβουν πιο ενεργούς ρόλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλο το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν υπάρχει τίτλος που να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ από τους μέχρι στιγμής θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν οι Εθνική (+3,14%), Πειραιώς (+1,47%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,35%), Eurobank (+1,56%), ΕΕΕ (+1,82%) και ΕΛΧΑ (+1,04%).

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 884,96 μονάδες (+0,79%), ενώ κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 885 μονάδων δίνει και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v