Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τις τράπεζες έκανε το 9Χ9 το Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν τον τόνο. Γύρισαν σε θετικό πρόσημο και δεικτοβαρή blue chips στο τέλος της συνεδρίασης. Με οριακά θετικό πρόσημο στο σύνολο του μήνα έκλεισε ο Ιούλιος για τον ΓΔ.

Με τις τράπεζες έκανε το 9Χ9 το Χρηματιστήριο

Αν οι λίγοι αγοραστές είχαν σαν σημερινό στόχο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 884,89 – 885 μονάδων, προκειμένου να διακοπεί το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών και ο ΓΔ, τεχνικά, να δώσει και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, έστω και δύσκολα, πέτυχαν τον στόχο τους.

Αν, από την άλλη, είχαν σκοπό να προβληματίσουν τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, σε ρόλο θεατή και με αυξημένα πιστωτικά υπόλοιπα, δείχνει περισσότερο πιθανό τα τελευταία να συνεχίζουν τις διακοπές τους σε κάποιο Τουριστικό Προορισμό, παρακολουθώντας με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τοπικά κρούσματα της πανδημίας που ανακοινώνονται.

Αυτό γιατί πολύ απλά, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, ο Δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο και μάλιστα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στα υψηλά ημέρας, η “μεγάλη” εικόνα του ταμπλώ, παρέπεμπε σε πτωτική συνεδρίαση, με τις “κόκκινες” μετοχές, να “οδηγούν την κούρσα από αρχής, μέχρι τέλους”.

Όλα τα παραπάνω, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 6,61%. Οι εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Δείκτη αποτελούν ρεκόρ τριμήνου και παραπέμπουν στην περίοδο 1/4 έως και 15/4, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει ισόποσες συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού επταμήνου. Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,76% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 3,72%. Eπίσης, ο Ιούλιος διέκοψε το πτωτικό σερί των Μαϊου και Ιουνίου με μηνιαία κέρδη 0,38% για τον ΓΔ. Ο ΔΤΡ έμεινε στο “κόκκινο”, με μηνιαίες απώλειες 2,78%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 9,8% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 4,36%. Μετοχή του χρηματιστηριακού επταμήνου η Μπήτρος, με απόδοση 196,7%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτή χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη βοηθειών, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, την τραπεζοκεντρική άνοδο, έστω και αν οι περισσότεροι από τους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά, τη ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων) την σχετική αδιαφορία από τα υπόλοιπα, μη Τραπεζικά, blue chips και από την, περίπου, πλήρη απουσία των θεωρούμενων “Περιφερειακών Δυνάμεων” και αυτό επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών (55) – πτωτικών (67) μετοχών, έστω και αν αυτή βελτιώθηκε σχετικά προς το τέλος.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση “χρωματίστηκε” από τα τελευταία νέα που αφορούσαν τον Τραπεζικό κλάδο και τον αναβαλλόμενο φόρου.  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “με τη συμφωνία διευκολύνονται σημαντικά οι συστημικές Τράπεζες να επισπεύσουν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, μέσω τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να αντιμετωπίζουν την απειλή της μερικής Κρατικοποίησης, όπως προέβλεπε μέχρι σήμερα το Θεσμικό πλαίσιο, εφόσον δεν κατάφερναν να παρουσιάζουν κέρδη. Η Εθνική θα ωφεληθεί περισσότερο από όλες τις συστημικές Τράπεζες, στο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου”.

Επισημαίνεται ότι σήμερα το απόγευμα, θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μένοντας στο τελευταίο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου,χωρίς καμία δυσάρεστη έκπληξη, τουναντίον, με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τις κινήσεις που έχουν κάνει οι Ελληνικές Τράπεζες, σε πολλαπλά μέτωπα, αναμένονται σήμερα αργά το απόγευμα τα αποτελέσματα των Πανευρωπαϊκών stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

“Non stop” οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί προς νέα ιστορικά χαμηλά (0,599%). Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Νοεμβρίου 2021.

Επιστέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 47%, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+4%) και Πειραιώς (+4,92%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,64%) και Eurobank (+1,66%). Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 549,9 μονάδες (+3,28%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 540,79 (+1,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 541,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,72%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 526 – 508, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων, δεν συντρέχει λόγος αυξημένης ανησυχίας. Αν καταστρατηγηθεί η εν λόγω στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 490 μονάδες. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 542 (διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 90 ημερών), 549 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 564 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Μένοντας στον κλάδο, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τακτική γ.σ. της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανανέωσε για τρία ακόμη χρόνια τη θητεία του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Παύλου Μυλωνά. Επίσης, επικύρωσε την εκλογή του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας, για τα επόμενα τρία χρόνια. “Η Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου" επανέλαβε από το βήμα της γ.σ. ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με ευδιάκριτη επικράτηση των “πράσινων” τίτλων, καθώς βοηθήθηκαν και από τις τελικές δημοπρασίες. Στο “κόκκινο” απέμειναν οι ΕΕΕ (-0,31%), ΕΥΔΑΠ (-0,88%), ΜΟΗ (-1,02%), ΟΛΠ (-0,72%), ΟΤΕ (-0,52%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,35%) και TITC (-2,21%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος του Ελλάκτωρα (ΕΛΛΑΚΤΩΡΔ), συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 3/8/2021.

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ, 2.788 δικαιούχοι Μέτοχοι, ασκώντας το σχετικό δικαίωμά τους, επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης του μερίσματος για τη χρήση 2020. Σύμφωνα με τις σχετικές εντολές των δικαιούχων μετόχων, το ποσό που επανεπενδύθηκε στην Εταιρεία ανέρχεται συνολικά σε 108.386.990,36€, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 73.971.854,70€ (καθαρό καταβλητέο ποσό) θα καταβληθεί στους δικαιούχους Μετόχους σε μετρητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (+1,25%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δύο κλεισίματα υψηλότερα των 12,00 ευρώ. Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζεται στα 12,59 – 12,68 και 13,09 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα αναβάθμισης στον ΟΛΠ εκ μέρους της COSCO, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέληξε σε συμφωνία παραχώρησης του υπολοίπου 16%, το οποίο με βάση την αρχική συμφωνία αποτιμάτε στα 88 εκατ. ευρώ (22 ευρώ ανά μετοχή της εισηγμένης Εταιρείας)”. Οι πρώτες αντιστάσεις για την μετοχή του ΟΛΠ (-0,72%) στα 19,54 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 19,65 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 19,82 (ημερήσιο “stop short”) και 20,35 ευρώ. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης 19,06 – 18,90, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (+6,39%, λόγω και του γενικότερα θετικού κλίματος στον κλάδο), Ελλάδος (+3,74%, με αυξημένες συναλλαγές) και Reds (+2,49%), συνεχίζει να ανεβαίνει με “market” εντολές, ελάχιστες συναλλαγές και ανύπαρκτους αγοραστές η Vidavo (+6,48%), αύξησε συναλλαγές η ΑΝΕΚ (+8,14%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Revoil (+2,78%), Logismo (+2,73%), Μουζάκη (+3,24%) και Ευρωσυμβούλους (+6,60%), ενώ η Frigoglass (+5,51%) θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,146 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο.

Παρουσία πωλητή σε Τζιρακιάν (-1,73%), Κρέκα (-20%), ΛΕΒΚ (-2,56%), Δομική Κρήτης (-0,93%), Κεπενού (-9,09%), Ναύπακτο (-5,84%), Centric (-6,01%), ΞΥΛΚ (-2,65%) και Κέκροπα (-1,17%), επιστροφή αγοραστών στην Autohellas (+0,69%) και τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 26/7 για το Πλαίσιο (-1,72%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Space (-1,08%), Intralot (-2,56%) και Ικτίνο (-2,19%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η ΕΚΤΕΡ (+0,78%), μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Performance (+1,20%) και το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/7 για την Fieratex (+0,35%), πάντα με μη πειστικούς αγοραστές.

Όπως προαναφέρθηκε, με το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων. Η επόμενη αντίσταση στις 895 - 900 μονάδες. Σε περίπτωση υπαναχώρησης, οι στηρίξεις στις 878 – 876 (διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και 845 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2143 (ημερήσιο “stop short”) και 2161 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2161 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις περίφημες 2240 μονάδες (gap). Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2106, θα δώσει κίνηση στις 2040 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 1989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο Ιούλιος, με ένα δυνατό φινάλε συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων, κέρδισε στο νήμα την απόδοση του μήνα, σε μια μάχη που το επιλεκτικό ενδιαφέρον υποστήριξε τον Δείκτη, με εναλλαγές ημερήσιων πρωταγωνιστών”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

"Το τελευταίο σπριντ είχε “καύσιμα” από αποτελέσματα και φαίνεται ότι “η επαφή με την πραγματικότητα”, έδωσε λόγους θετικής αναθεώρησης στις τιμές των Εισηγμένων Εταιρειών. Παρά την εποχική αργή συναλλακτική δραστηριότητα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 9 θετικές συνεδριάσεις ισοφαρίζοντας το σερί του φετινού Απριλίου, που είχε επιτευχθεί σε παρόμοια επίπεδα τιμών, καλύπτοντας μια διαδρομή 50 μονάδων. Η συνέχεια αναμένεται να κινηθεί ανάλογα, καθώς υπάρχει μια συμπαθητική ροή ανακοινώσεων εξαμήνου, έως τις 12 Αυγούστου.

Οι Τράπεζες ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο την εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς Πειραιώς και Εθνική ανακοινώνουν δεύτερο τρίμηνο την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη. Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων θα είναι καταγραφή των επιβαρύνσεων, ή η pro-forma αποτύπωση από τις τιτλοποιήσεις “Vega”, “Sunrise I” και “Frontier”.

Οι προβλέψεις επί των τάσεων αφορούν σταθεροποίηση του επιτοκιακού εισοδήματος και των προμηθειών, μείωση των εσόδων από διαπραγμάτευση αξιών, μείωση του οργανικού κόστους λόγω της επίδρασης των εθελουσιών και άλλων αναδιαρθρώσεων, καθώς και η σημαντική (proforma) αύξηση των απομειώσεων στην περίπτωση της Πειραιώς, που πιθανόν να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Η Εθνική έχει κινηθεί εμπροσθοβαρώς για να καλύψει τις ζημιές του “Frontier” στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, επομένως δεν αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις στην γραμμή των πιστωτικών απομειώσεων.

Το βασικό ζητούμενο παραμένει η επιστροφή στις συνήθεις Τραπεζικές εργασίες και η αποδοτικότητα επί των κεφαλαίων και θα είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσουν οι τηλεδιασκέψεις, αφού οι τιτλοποιήσεις φέρνουν σε ορατό σημείο το στόχο επίτευξης μονοψήφιων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, στο τέλος της χρονιάς.

Αν οι Τράπεζες πείσουν σε αυτό τον τομέα, τότε ενδεχομένως να δικαιούνται και μια χρηματιστηριακή “βόλτα” προς την περιοχή των υψηλών του Απριλίου. Επισημαίνεται ότι σήμερα το βράδυ ανακοινώνονται τα Πανευρωπαϊκά “τεστ αντοχής”, για τα οποία δεν αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Το ανοδικό κρεσέντο, με την υποστήριξη χαμηλών τζίρων, έφερε εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε απόσταση βολής από τις 900 μονάδες. Οι αγοραστές μετά την κάθετη πτώση της 19ης Ιουλίου, πήραν τον έλεγχο της Αγοράς στα χέρια τους και όπως φαίνεται από τα ημερήσια κλεισίματα, πέτυχαν με ιδανικό τρόπο την ανατροπή της βραχυπρόθεσμα καθοδικής τάσης. Ο βαθμός δυσκολίας ωστόσο αλλάζει πάνω από τις 880 μονάδες, υπάρχουν κοντινές αντιστάσεις στις 890, 900 και 910 μονάδες, που έχουν “χτιστεί” με υψηλότερο τζίρο και θα απαιτήσουν περισσότερη συμμετοχή και συντονισμό για την διάσπασή τους. Ο MACD είναι πλέον αγορασμένος από τις 26 Ιουλίου, όπως και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Η επόμενη τεχνική ένδειξη που αντέχει απαισιόδοξα είναι ο κινητός μέσος των 50 ημερών, που βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα (887 μονάδες), ενώ οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό χώρο στην άνοδο, αφού η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε ουδέτερα επίπεδα.

Με βάση τα συναλλακτικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων οι 900 μονάδες φαίνονται επιτεύξιμες, ωστόσο από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί περισσότερη “ζωντάνια” και “δράση” στο ταμπλώ, για κάτι καλύτερο. Ενδεχομένως, το ‘σβήσιμο’ των τζίρων στην παραδοσιακή εποχική περίοδο των Καλοκαιρινών συναλλαγών του Χ.Α., να μην είναι υπέρ του σεναρίου μιας νέας ανοδικής υπέρβασης, ωστόσο η Αγορά μπορεί να αναλώσει χρόνο σε μια νέα συσσώρευση κινούμενη πλάγια, το οποίο εκτιμάται ότι είναι και το βασικό βραχυπρόθεσμο σενάριο, που θα εκτονώσει και κάποιες επιμέρους υπερτιμήσεις”, αναφέρει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης οι δείκτες στην Wall Street. Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρεί το Ευρώ. Διορθώνει ο Χρυσός, οριακά ψηλότερα το Ασήμι, προς τα $39000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2350 ανηφορίζει το Ethereum.

Άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον τρέχοντα μήνα, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, έναντι του 2% που ανέμεναν οι Αναλυτές.

Με ρυθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, καθώς το Μπλοκ των 19 Χωρών ανέκαμψε από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 13,7% σε ετήσια βάση. Οι Αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% σε τριμηνιαία και 13,2% σε ετήσια βάση.

“Η UniCredit έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά τμημάτων της Monte dei Pashi di Siena, της παλαιότερης Τράπεζας του Κόσμου, η οποία διασώθηκε από την Ιταλική Κυβέρνηση το 2016”, όπως αναφέρουν οι FT.

O δομικός δείκτης προσωπικών δαπανών στις ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθεί η Fed για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική, ενισχύθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, μετά από άνοδο 0,5% τον Μάιο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κινήθηκε 3,5% υψηλότερα, μετά από άλμα 3,4% τον Μάιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί 3,7% σε ετήσια βάση.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κατέγραψε πτώση στις αρχές Ιουλίου. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 80,8 μονάδες, τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 86,5 μονάδες.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 888 (+0,60%) και 880,41 μονάδων (-0,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 886,51 (+0,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε σε νέα υψηλά και στις 888,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 67,5 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΚΑΙΡΟΜΕΖ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Lamda Development. Δεν δημιουργεί κύματα ενθουσιασμού η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ μόνο 9 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

ΧΠΑ

Με συνεδρίαση αξιοσημείωτης ανόδου, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.950 συμβόλαια).

Στα 5.471 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.281 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 11 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 12 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 675, 589 για τον Αύγουστο και 86 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.131), κινήθηκε μεταξύ 2.082 και 2.131 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 9, 9 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 542), κινήθηκε μεταξύ 529,75 και 545 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.255 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.101), Alpha Bank (13.225), Εθνική (6.576), Πειραιώς (29.859), ΓΕΚ (195), Μυτιληναίο (521), ΔΕΗ (269), ΑΔΜΗΕ (408), ΟΠΑΠ (191), MIG (117), Lamda Development (130).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.347, MIG 24.535, Alpha Bank 39.446, Πειραιώς 323.461, Εθνική 36.207, ΔΕΗ 15.141.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 86.350.983 τεμ., (από 85.850.983 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.602.975 τεμ. (1.602.975), Eurobank 55.175.151 τεμ. (55.050.151), ΟΠΑΠ 1.462.453 τεμ. (1.462.453), Εθνική 10.205.046 τεμ. (10.205.046), Πειραιώς 4.265.076 τεμ. (4.265.076), ΟΤΕ 1.235.239 τεμ. (1.269.069), MIG 1.734.474 τεμ. (1.734.474).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v