Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάτησε φρένο το Χρηματιστήριο

Στις 895 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με οριακή άνοδο και τις συναλλαγές στα συνήθη, των τελευταίων εβδομάδων επίπεδα. Μικρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, κινητικότητα σε συγκεκριμένα blue chips και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πάτησε φρένο το Χρηματιστήριο

Κάτω από την μπάρα των 900 μονάδων και σήμερα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον Euro Stoxx 600 σε ιστορικά υψηλά, στα καθ' ημάς για ακόμη μία συνεδρίαση συνεχίσαμε στα
"αβαθή".

Με ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης τη μείωση της αξίας συναλλαγών χαμηλότερα και από τον μέτριο τζίρο των 50 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο των τελευταίων 2 εβδομάδων).

Τουλάχιστον, για τους long ενθαρρυντική ένδειξη ήταν το σταθερά θετικό πρόσημο- στην διάρκεια της συνεδρίασης- η επιβεβαίωση των 895 μονάδων, ως στήριξη και ενδεχομένως σημείου αναφοράς για ακόμη μία προσπάθεια υπέρβασης των 905 μονάδων, αύριο-Παρασκευή.

Μικρή σημασία ωστόσο, το που "κλείνει" ο δείκτης καθώς η αγορά ξεμένει από επενδυτικές δυνάμεις, με τους traders, επενδυτές να αρκούνται σε κινήσεις μεταξύ 928,29 της 14 ης Ιουνίου έως 830,07 της 19 ης Ιουλίου και αναστροφή και επανάκτηση ενός 61% (με τον ΓΔ σε σχηματισμό V).

Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα συνεχίστηκε η σταθερή ενίσχυση των εισροών προς τα Αμοιβαία Κεφάλαια με (αναλογικά) μεγαλύτερο μερίδιο στα "μετοχικά" , με αποτέλεσμα την αύξηση του Ενεργητικού σε περισσότερα των 10 δισ. (υψηλά, σχεδόν, 10ετίας). Στοιχείο, που αν μη τι άλλο δείχνει έμμεση επιστροφή κεφαλαίων σε μετοχές, προφανώς ελλείψει επενδυτικών επιλογών. Μένει να δούμε εάν και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να εισρεύσει "νέο κεφάλαιο" άμεσα σε μετοχές.

Προσώρας περιοριζόμαστε σε κινήσεις μέσα σε στενό εύρος διακύμανσης- δεν ξεπέρασε καν τις 4 μονάδες, για τον ΓΔ- με τελική τιμή στις 895,71 μονάδες.

Πόσο θα κοστίσει το "τριπλό χτύπημα" στον τουρισμό, ήταν το ερώτημα/θέμα της Εύας Δ. Οικονομάκη, από νωρίς. Πάντως η σηματωρός- λόγω κλάδου- μετοχή της Aegean κυμάνθηκε στα 5,15-5,34 ευρώ.

Που κινούνται οι αποτιμήσεις των εισηγμένων, σύμφωνα με την έκθεση της Citigroup, συνέκρινε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, συγκριτικά με ευρωπαϊκές και αγορά των ΗΠΑ. Ομως, μέχρι και σήμερα, εβδομάδες τώρα το έμπρακτο ενδιαφέρον των ξένων (και...ξένων) παραμένει περιορισμένο, καθώς δεν έχει ξεπεράσει τα 39 εκατ. (σε καθαρές εισροές) το 3μηνο Απρίλιος-Ιούνιος.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τα αποτελέσματα τριμήνου στο επίκεντρο. Αυλαία με Πειραιώς, ακολουθεί η Εθνική (και 23/8 Alpha Bank, 31/8 Eurobank).

Στα 1,444 η Πειραιώς, στα 1,129 η Alpha Bank- χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση στο ότι το άμεσο όφελος από το MoU με Nexi υπολογίζεται σε πέρισσότερα των 300 εκατ. ευρώ.

Στα 2,43 η Εθνική, στα 0,79 η Eurobank.

Στις 555,42 μονάδες, το υψηλό ημέρας, για τον ΔΤΡ, στις 540 η στήριξη που δεν πρέπει να χαθεί αύριο- Παρασκευή. Σε Eurobank, Alpha Bank η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Τρίτος, στην σχετική κατάταξη, ο τίτλος του ΟΤΕ. Μετά το χθεσινό υψηλό 13ετίας (15,73) και μία μέρα πριν την ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου έγινε μερική κατοχύρωση θέσεων, με συνέπεια η τιμή να διορθώσει έως τα 15,40 ευρώ.

Στην περιοχή των 2.150 ο FTSE25, καθώς μέσω της Coca Cola/hbc αντισταθμίστηκε-κυρίως- το μείον του ΟΤΕ. Σε νέο τοπικό υψηλό η μετοχή, έως τα 32,80 ευρώ και αποτίμηση 12,2 δισ. για τον Ομιλο.

"Γύρισμα" με αυξημένες συναλλαγές και ρευστοποιήσεις θέσεων (κυρίως) από βραχυπρόθεσμους, μία μέρα μετά την γνωστοποίηση της συμμετοχής της Greenhill στην αμκ, με συνακόλουθη ενίσχυση της θέσης των Μπάκου- Καϋμενάκη. Εως τα 1,41 ευρώ- χαμηλό ημέρας- διορθώνοντας με 5,69% αλλά με ένα συν 10,24% σε διάστημα εβδομάδος.

Μεικτές τάσεις, για ElvalHalcor (1,926), Jumbo (13,62), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,51), Motor Oil (13,46) με πωλητές και για Mytilineos (15,68), TITAN (16,06), ΔΕΗ (9,18), ΟΠΑΠ (12,27), Viohalco (4,59).

Για τους long, ενθαρρυντική η εδώ και 2-3 ημέρες επανεργοποίηση αγοραστών στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς τεχνικά μπορεί να "δεί" προς τα 9,50 ευρώ.

Στα 7,67 εκατ. η αξία συναλλαγών , μέσω πακέτων, με τα 7 εκατ. να αλλάζουν χέρια για 8.630.000 μτχ της Eurobank στα 0,7936 ευρώ.

Υποτονικό το κλίμα και στα mid&small caps, μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ικανοποιητικής μόχλευσης.

Ανοδικά 58, πτωτικά 52 και 56 χωρίς μεταβολή.

ΑΝΕΚ, Ideal, Αστικά Ακίνητα, Βιοσώλ, Πλαστικά Κρήτης, Τζιρακιάν, Παϊρης, Entersoft, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Εβροφάρμα μεταξύ των μετοχών, με άνοδο μεγαλύτερη του 3% σε μία μάλλον αδιάφορη συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v