Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές μπορούν να δώσουν τάση

Δεύτερη σερί συνεδρίαση χθες η αγορά κόλλησε στη... θέα των 900 μονάδων. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα οικονομικά αποτελέσματα και τις (λίγες) επιχειρηματικές κινήσεις. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές μπορούν να δώσουν τάση

Η απασχόληση προβλημάτισε την Wall Street, σημαντική διόρθωση για τον S&P500 από τα υψηλά, "βουτιά" στα συμβόλαια του brent, συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του αλουμινίου. Και στα καθ' ημάς, πάτησαν φρένο οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να (ξανά)βρίσκει τοίχο στις 900 μονάδες.

Στα 42,6 εκατ. η αξία συναλλαγών, με 27,7 εκατ. μετοχές από τα οποία τα 13,1 εκατ. για την Eurobank (με ένα μεγάλο πακέτο, για 8,8 εκατ. στα 0,7936 ευρώ) μεγέθη μικρότερα σε σχέση με τις συνεδριάσεις της Δευτέρας- Τρίτης.

Υποτονικό μεν το ενδιαφέρον στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ικανοποιητική ωστόσο στη μεσαία και χαμηλότερη καθώς ο 1 στους 4 βραχυπρόθεσμους, επενδυτές είναι εγχώριος ιδιώτης ή μικρό επενδυτικό σχήμα, που δραστηριοποιούνται από τα "μεσαία" και χαμηλότερα της αγοράς. Ωστόσο παρά την ανομβρία των ημερών, δεν λείπουν οι εξελίξεις, τα νέα, οι ανακοινώσεις όπως λ.χ. των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Χρήσιμα συμπεράσματα από την δημοσιοποίηση των μεγεθών της Πειραιώς, ενδιαφέροντα στοιχεία από την Mytilineos, σειρά σήμερα για ΟΤΕ, Εθνική, και έπεται συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν, πως εάν κύριο (και σοβαρότατο) θέμα δεν ήταν οι καταστροφές, η λαίλαπα της πυρκαγιάς όλο και κάποιες ειδήσεις επιχειρηματικού/επενδυτικού ενδιαφέροντος θα είχαν ανακοινωθεί. Τουλάχιστον, φαίνεται πως μετατίθενται για πιο εύθετο χρόνο.

Στα 0,79 ευρώ η Eurobank, στα 1,129 η Alpha Bank, στα 1,445 η Πειραιώς και στα 2,43 η Εθνική με χαρακτηριστικό τις περισσότερες συναλλαγές της Πειραιώς έναντι της Εθνικής. Οπως και το ότι, για την Alpha Bank επιβεβαιώθηκαν τα 1,12 ευρώ. Να δούμε σήμερα.

Μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς γίνεται -ήδη- από JP Morgan και ΑΧΙΑ. Τα 1,9 ευρώ δίνει ο πρώτος, τα 2,15 ο δεύτερος οίκος, premium βάσει της τρέχουσας τιμής. Στις 548,93 ο ΔΤΡ, που δεν θα πρέπει να χάσει, σήμερα, τις 545 μονάδες.

Σχετική ασφάλεια για τους αγοραστές η συντήρηση του ΓΔ πάνω από τις 881 μονάδες (ΚΜΟ 50), υψηλότερα των 2.190-2.195 αλλάζει η τάση, σε ανοδική, για τον FTSE25. Βοηθά η Coca Cola/hbc- σε νέα υψηλά (32,80 ευρώ)- αντισταθμίζοντας και το μείον 1,60% (στα 15,40 ευρώ) του ΟΤΕ. Ενισχύεται η φορά, για τη ΔΕΗ, πάνω από τα 9 ευρώ, με σύμμαχο (κυρίως) το αλουμίνιο η Mytilineos είναι θέμα χρόνου να υπερβεί τα 16 ευρώ, η Eurobank Securities δίνει σύσταση για αγορά στον ΤΙΤΑΝα και τιμή-στόχο τα 20 ευρώ.

Συνεχίζεται η κινητικότητα στα mid caps, με Cenergy, Intracom, Attica Bank, Entesoft, Αστικά Ακίνητα κ.α. στο προσκήνιο αλλά και εμφανές το μάζεμα στην διόρθωση μετοχών όπως Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Quest, Profile κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v