Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέτυχε την υπέρβαση των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο

Πειραιώς και ΟΤΕ ενισχύθηκαν μετά τις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων και συνέβαλαν στην άνοδο του ΓΔ στις 903 μονάδες. Θετικό πρόσημο για Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Τιτάν. Πιέσεις για ΟΠΑΠ και Jumbo.

Πέτυχε την υπέρβαση των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά, πάνω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την τρίτη η επαναφορά, για τον Γενικό Δείκτη, υψηλότερα ενός (ψυχολογικού) ορίου, για πρώτη φορά σε "κλείσιμο" από την συνεδρίαση 28 ης Ιουνίου.

Στις 903,33 (0,85%) ο Γενικός Δείκτης, στις 2.169,54 (0,80%) ο FTSE25, στις 559,71 (1,96%) ο Δείκτης Τραπεζών.

Εκτοτε, μεσολάβησαν η διόρθωση έως το τοπικό χαμηλό των 830,07 (της 19 ης Ιουλίου) και η επαναφορά στα τρέχοντα επίπεδα. Με μέτριους τζίρους τόσο η αντίδραση, όσο η διόρθωση που προηγήθηκε (πλην της συνεδρίασης της 12 ης Ιουλίου, που είχε χαρακτηριστικά μικρο-ξεπουλήματος)

Με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 48-50 εκατ. διαγράφεται αυτή η κίνηση- μορφής V- ένδειξη, πως το "νέο χρήμα" είναι μετρημένο και ότι κυρίως μετακύληση-εναλλαγή θέσεων είναι αυτή, που αποφέρει τις όποιες αποδόσεις.

Με μικρό ανοδικό κενό, το "άνοιγμα" της συνεδρίασης- από τις 898,21 μονάδες, με τους αγοραστές να αξιοποιούν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Πειραιώς και του ΟΤΕ.

Ενδεικτικό, ότι οι πρώτες εντολές από τους long που πέρασαν στο σύστημα, ήταν των Πειραιώς και ΟΤΕ, και τα 1,469 και 15,64 ευρώ αντίστοιχα. Το μήνυμα δόθηκε, από την αρχή κιόλας για να ακολουθήσουν τραπεζικές και blue chips. Από νωρίς και η διάθεση επενδυτικών σχημάτων, που "μοχλεύουν" στα mid caps.

Αποτέλεσμα η υπέρβαση και συντήρηση πάνω από τις 900 μονάδες, με τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, για τον ΓΔ στις 904 και 911 μονάδες. Στις 895 η στήριξη.

Ελέω Πειραιώς και ΟΤΕ, ο μεν ΔΤΡ αντέδρασε έως τις 561,25 μονάδες ο δε FTSE25 έως τις 2.174,35 μονάδες.

Κοντινότερα σε αντίσταση (εβδομαδιαία) ο 25άρης, καθώς στις 2.185 είναι η πρώτη και στις 2.193 μονάδες η επόμενη.

Η ανακοίνωση, εχθές, των μεγεθών 6μηνου της Πειραιώς, πριν την έναρξη, σήμερα, του ΟΤΕ ήταν η αφορμή που χρειάζονταν οι long για να κινηθούν υψηλότερα.

Σε αυτές τις 2 μετοχές πραγματοποιήθηκαν και οι περισσότερες συναλλαγές, με τους αγοραστές στον ΟΤΕ να οδηγούν τη μετοχή σε νέα υψηλά 13ετίας.

Ακολούθησαν, συναλλακτικά, Alpha Bank, Εθνική με αγοραστές στα 1,14 και 2,473 ευρώ ενώ στα 0,7936 ενισχύθηκε η Eurobank.

Η συμπεριφορά των τελευταίων ημερών, θα μπορούσε να παραπέμπει σε "μάζεμα" θέσεων, καθώς η δραστηριότητα έχει ενισχυθεί σημαντικά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, την προηγούμενη Παρασκευή.

Ενδεχομένως, θα φανεί τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, εάν στις τράπεζες συγχρονίζονται "ισχυρά χέρια" προετοιμάζοντας κίνηση, για υψηλότερα.

Κινητικότητα όμως, και στα blue chips, με οδηγό τον ΟΤΕ και αγοραστές σε Mytilineos, ΔΕΗ, Lamda Development, TITAN, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή.

Με αγορές και σε Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis ενώ, σήμερα, ήταν η σειρά της Coca Cola/hbc να λειτουργήσει σαν φρένο.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, υπήρξε ενδιαφέρον και μόχλευση σε συγκεκριμένα mid caps ενώ και για αρκετά small caps διαμορφώθηκαν υψηλότερες τιμές.

Από νωρίς φάνηκε, πως οι αυξημένες συναλλαγές...μηνός στη μετοχή της Πετρόπουλος από την πλευρά των αγοραστών θα οδηγούσαν αρκετά υψηλότερα την τιμή. Στην αγορά προεξοφλείται, πως η εισηγμένη θα ανακοινώσει θεαματική αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ηταν όμως και οι μετοχές των Αστικά Ακίνητα, Entersoft, Intralot, Επίλεκτος, Centric, Qual κ.α. από τις συνολικά 67 με θετικό πρόσημο, που προσέδωσαν λίγο "νεύρο" στην συνεδρίαση.

Κατά τ' άλλα συνεχίστηκε η έμμεση πριμοδότηση των μετοχών, μέσω νέων εισροών σε Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται-πλέον- στο 26,16% από την αρχή του έτους. Εναντι 11,66% για τον Γενικό Δείκτη. Διαφορά/υπεραπόδοση που εξηγεί τις συνεχείς εισροές στα Α/Κ για ακόμη μία, πολλοστή, εβδομάδα. Ηδη (από Πέμπτη σε Τετάρτη) έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους τύπους αμοιβαίων 60,7 εκατ. ανεβάζοντας κατά 119,1 εκατ. την αξία τους (ενεργητικό). 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v