Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση αποτίμησης των καταστροφών στο Χρηματιστήριο

Το τεράστιο, όπως διαφαίνεται κόστος που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των ζημιών προβληματίζει τους επενδυτές. Οι απώλειες της Παρασκευής και οι μετοχές που είναι τώρα στο επίκεντρο. Ηπιες πιέσεις δέχεται ο Γενικός Δείκτης στο ξεκίνημα.

Συνεδρίαση αποτίμησης των καταστροφών στο Χρηματιστήριο

Θετικό πρόσημο στις αγορές της Ασίας, στο "πράσινο" τα futures στην Νέα Υόρκη, μετά τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την έγκριση του τεράστιου πακέτου υποδομών-ύψους 1,2 τρισ$- που έχει προτείνει ο Μπάϊντεν. Σε συμπλήρωση του πακέτου ανάκαμψης, που έφτασε τα 1,9 τρισ δολαρίων.

Στα καθ' ημάς, τα σενάρια, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, γίνονται υπό το βάρος της ανείπωτης τραγωδίας και το τεράστιο κόστος, που ως προς το οικονομικό σκέλος του, υπολογίζεται πως ξεπερνά-ήδη- το 1 δισ. Με τον λογαριασμό να αυξάνεται συνεχώς, (και) οικονομικά.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής δόθηκε η ευκαιρία στους short να πιέσουν δείκτες, μετοχές σε μία μέτριου κόστους διόρθωσης, με τον Γενικό Δείκτη στις 893,47 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.145,56 μον., τον ΔΤΡ στις 549,60 και στις 1.427,03 μονάδες για τον FTMidCap.

Και αν η κυβέρνηση επιχειρεί στροφή προς την "επόμενη ημέρα" , ενώ παραμένει ο πύρινος εφιάλτης, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη ζητούμενο είναι η στάση των "ισχυρών χεριών", της επενδυτικής κοινότητας, κυρίως της εγχώριας που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών, το τελευταίο διάστημα.

Εκτός εάν οι τρέχουσες-μετά την διόρθωση- τιμές θεωρηθούν ικανοποιητικά σημεία (επαν)εισόδου, ειδικότερα για τα funds, που τηρούν, μία μάλλον, επιφυλακτική στάση.

Πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων, που όμως παραμένουν η εξαίρεση του κανόνα.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, τις δύο που άντεξαν στην πίεση της Παρασκευής, κατ' αρχήν η προσοχή των επενδυτών ωστόσο εάν θα μπορούσε να γίνει η διαφορά, για τους long αυτή θα ερχόταν από τον τραπεζικό κλάδο και ορισμένα blue chips όπου ενεργοποιήθηκαν αγοραστές, προς το τέλος της συνεδρίασης. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Jumbo, Viohalco είχαν αυτή την εικόνα, τάση αναστροφής, ενώ μένει να φανεί το ενδεχόμενο αντίδρασης για Mytilineos, TITAN, Lamda Development, Coca Cola. Σηματωροί, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ενώ για ακόμη μία, πολλοστή, φορά στη μετοχή της ElvalHalcor βγήκαν πιεστικές πωλήσεις προς το κλείσιμο, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για να μας απασχολήσει-σήμερα- στον Εκηβόλο.

Από τη μεσαία κατηγορία: Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Πετρόπουλος, Intracom, Space είναι μερικά "κλειδιά" για τον χώρο. Με ενδιαφέρον και η δεύτερη συνεδρίαση- χωρίς όριο μεταβολής- για τη μετοχή της Real Consulting μετά το...τριψήφιο 101,27% στα 2,053 ευρώ, της Παρασκευής. Με "δίπλωμα" της χρηματιστηριακής αξίας, στα 44,14 εκατ. Συγκριτικά η Profile αποτιμάται στα 58,68 εκατ., η Space στα 63,40 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v