Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφαντοι οι... επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Χρειάστηκε μισή ώρα για να φτάσουν οι συναλλαγές στο επίπεδο του 1 εκατομμυρίου ευρώ, κάτι που δείχνει την άπνοια που επικρατεί στην αγορά. Σε τίτλους από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση εστιάζεται το ενδιαφέρον.

Αφαντοι οι... επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στην Φρανκφούρτη, άπνοια στην Αθήνα καθώς χρειάστηκε να περάσουν, σχεδόν, 30'
για να ξεπεράσει το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ η αξία συναλλαγών. Το χειρότερο -συναλλακτικά- πρώτο ημίωρο συνεδρίασης, για φέτος, ενδεικτικό του μειούμενου -ήδη- περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Απόντες, στην πλειονότητα τους οι ξένοι, μετρημένοι οι εγχώριοι θεσμικοί, συγκριτικά εμφανέστερη η παρουσία μικρότερων ιδιωτών και επενδυτικών σχημάτων στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ενδεικτικό το γεγονός, πως στις 11.00' , για μία μετοχή του δείκτη δεν είχε γίνει πράξη "αρχής" (ΤΙΤΑΝ) , ενώ σε επτά δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 κομμάτια (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ.
Με αυτές τις προϋποθέσεις, στη συνέχεια πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει κάτι θεαματικά, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Το γνωστό "Ραντεβού τον Σεπτέμβριο", θα μπορούσε να είναι πιο δόκιμο, αν και επιφυλάξεις εκφράζονται εάν και πως θα έπαιρνε τα "πάνω" της η αγορά, ακόμη και από τον Αύγουστο και μετά.

Εικόνα ακινησίας, για τους βασικούς δείκτες, κάτι που περιορίζει (αν όχι μηδενίζει) καν την δυνατότητα ενδοσυνεδριακών κινήσεων, από πωλητές-αγοραστές. Στην περιοχή των 895 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης, στις 2.145 ο FTSE25, πέριξ των 555 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.445 μονάδες ο FTMidCap.

Απουσία "ισχυρών χεριών" στα big caps το ενδιαφέρον εστιάζεται- και σήμερα- αρκετά προς τα mid και small caps, κυρίως σε όσα λόγω ικανοποιητικής εμπορευσιμότητας δεν εγκλωβίζουν στην "έξοδο". Σε Πειραιώς, Viohalco, ΔΕΗ, Eurobank, Mytilineos και Cenergy, ΟΠΑΠ, Εθνική, Lamda Development και Byte. Μάλιστα η τελευταία, ήταν (στις 11.05') πάνω από την Alpha Bank στην σχετική κατάταξη.

Στα 9,20 ευρώ η ΔΕΗ, στα 0,8032 η Eurobank, στα 15,68 η Mytilineos, με αγοραστές. Κινητικότητα στην Cenergy- στα 2,47 (2,07%)- μετά την χθεσινή για την ElvalHalcor και Viohalco. Στις μετοχές του ομίλου, έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, η πληροφορική εκπροσωπείται στην κατηγορία των μετοχών που υπεραποδίδουν. Σήμερα, από την αρχή κιόλας, η σκυτάλη έχει περάσει στην ΒΥΤΕ- στα 2,64 (7,76%), ενώ ενισχύεται και η Quest- στα 14,94 (1,36%). Με αγοραστές και σε Entersoft (4,34), RealCon (2,70).

Κινητικότητα σε mid caps, όπως λ.χ. η Alumil, με εμφανή τάση αντίδρασης από την χθεσινή συνεδρίαση. Νωρίτερα υπερέβη τα 2 ευρώ, όριο και σημείο αλλαγής τάσης.

Για ακόμη μία, τρίτη συνεχόμενη, συνεδρίαση αυξημένες συναλλαγές στο CairoMezz, με την αγορά να αναζητεί τον αγοραστή του πακέτου της Παρασκευής (για το 33% του συνόλου). Στα 0,123 ευρώ, θυμίζοντας πως μεθαύριο Πέμπτη εισάγεται, προς διαπραγμάτευση, το αντίστοιχο προϊόν της Πειραιώς, το Phoenix Vega Mezz.
Στις 48/27 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 90 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Και την αξία συναλλαγών, στις 11.20' στα 1,9 εκατ. ευρώ...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v