Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προετοιμάζεται για κρίσιμες ανακοινώσεις το Χρηματιστήριο

Πληθωρισμό και πορεία ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ. Η ΕΚΤ ανοίγει τα χαρτιά της ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αναμένονται τα στοιχεία για τον τιμάριθμό. Οι παρακαταθήκες του Μαΐου στην εγχώρια αγορά.

Προετοιμάζεται για κρίσιμες ανακοινώσεις το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά εξελίχθηκε η τελευταία εβδομάδα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να υπεραποδίδει έναντι Φρανκφούρτης, Νέας Υόρκης και άλλων.

Ο Γενικός Δείκτης στις 896,89 (0,61%), με τον FTSE25 στις 2.175,78 (1,00%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 617,54 (1,27%) και με τον FTMidCap εξαίρεση του κανόνα καθώς διόρθωσε 1,09% στις 1.410,64 μονάδες.

Μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 162,9 εκατ. με τα 523 εκατ. του rebalancing της Τρίτης να αποτελούν τη μεγαλύτερη- συνεδρίαση αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI, από τα 811 εκατ. τον Μάϊο του 2014.

Στα 70-80 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος 4 τελευταίων εβδομάδων, σε πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης 3,48% για τον ΓΔ. Σε αυτό το διάστημα (μηνιαίο) ο ΔΤΡ αντέδρασε 5,87%, ο FTSE25 κατά 4,06% και 0,34% για τον FTMidCAP. Πρακτικά σε διάστημα μηνός καταγράφηκαν εισροές αντί εκροών, περισσότερες αγορές από πωλήσεις και εξαίρεση του κανόνα «...πούλα τον Μάϊο».

Προφανώς κεφάλαια τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της πρώτης εβδομάδος Μαϊου, μέρος αυτών ρευστοποιήθηκε με υπεραξίες στις επόμενες δύο, ενώ κατά την τελευταία επιχειρήθηκε αναδιάταξη δυνάμεων, σταθεροποίηση με σημείο αναφοράς πέριξ των 890 μονάδων. Η εβδομαδιαία διακύμανση, για τον ΓΔ, σε εύρος μόλις 13 μονάδων ενισχύει το επιχείρημα της σταθεροποίησης. Και αναμονής, καθώς από αύριο κιόλας συνεχίζονται τα σπουδαία μίας εβδομάδος, που θα χαρακτηρισθεί από το τέλος της ΕΚΤ στην νομισματική τόνωση, δηλαδή στα προγράμματα αγοράς ομολόγων. Παράλληλα οι συζητήσεις για το ύψος, το πότε και πως των νέων αυξημένων επιτοκίων.

Να σημειωθεί, πως οι τελευταίες τιμές "δίνουν" το γερμανικό 10ετές στο 1,279%, το αντίστοιχο της Ιταλίας στο 3,399% και στο 3,740% το Ελληνικό. Με την διαγραμματική προβολή σε ορίζοντα 9-12 μηνών να παραπέμπει σε (δυντικές) τιμές 2% plus για το Bund και 4,5% at least για το ελληνικό 10ετες.

Συν τω χρόνω η προγραμματισμένη (για την Τρίτη) ανακοίνωση προκαταρκτικών στοιχείων ΑΕΠ πρώτου τριμήνου και για πληθωρισμό (την Πέμπτη).

Τάση από τις διεθνείς αγορές αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό θα συνεχίσουν να καθορίζουν την στάση traders, επενδυτών. Για περίοδο εύθραυστης ανακωχής πωλητών- αγοραστών, κάνει λόγο ο Μάνος Χατζηδάκης με τον έμπειρο αναλυτή (της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) να εκτιμά ως σημείο αναφοράς την ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαϊου στις ΗΠΑ, την Παρασκευή. Αν το ποσοστό, που θα ανακοινωθεί είναι εντός προβλέψεων (8,2%) η πολιτική της Fed στην νομισματική/επιτοκιακή δεν θα αλλάξει την τακτική των επενδυτών. Εννοείται, πως οποιαδήποτε σημαντική παρέκκλιση-προς τη μία ή την άλλη πλευρά- θα επηρεάσει ανάλογα, θυμίζοντας πως οι αγορές έχουν ενσωματώσει ένα ενδεχόμενο αύξησης 50μβ και επιτόκιο παρέμβασης στις 125 μ.β (1,25%).

Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ (μία μέρα νωρίτερα) που κατά πάσα βεβαιότητα θα αφήσει το επιτόκιο στο - 0,50% πλην όμως θα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της περιόδου χρηματοδότησης προς τον τραπεζικό κλάδο (TLTROs) σε εύλογο βάθος χρόνου.

Κλάδος οδηγός, για τους long ο τραπεζικός, με την Λία Δεληγιάννη να αναφέρεται στην έρευνα του Bloomberg για την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, την Euroxx να αποτιμά το ξεκίνημα με "το δεξί" για το εγχώριο banking.
Με μικρή διαφοροποίηση στην εβδομάδα οι μετοχές, με μικρό προβάδισμα των αγοραστών σε Eurobank (1,052 ευρώ), Πειραιώς (1,18) ανάλογο των πωλητών σε Alpha Bank (0,98), Εθνική (3,652). Ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα έτους, με την Εθνική αρκετά μπροστά-με απόδοση 24,56% (από αρχή έτους) την Eurobank με 18,02% και στο μείον Πειραιώς με 8,53% και 9,01% η Alpha Bank.

Πιο πλούσιο το... μενού στα blue chips, με τις ζυμώσεις στο παρασκήνιο, τις εξελίξεις στο προσκήνιο, τους επενδυτικούς σχεδιασμούς, τα οικονομικά αποτελέσματα, την μερισματική πολιτική κ.α. να συνεκτιμώνται τόσο από τους βραχυπρόθεσμους (κυρίως) από τους πιο μεσομακροπρόθεσμους. Ενδεικτική των αποτελεσμάτων τριμήνου η περίπτωση της Motor Oil. Προγραμματισμένη για αύριο- τελευταία (σ.σ. από τις προγραμματισμένες) σίγουρα όμως θα ακολουθήσουν όμιλοι λ.χ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Lamda Development κ.ά.

Στο διάστημα αυτό θα "τρέχουν" διαδικασίες σε σημαντικά μέτωπα, όπως για παράδειγμα του διαγωνισμού της "Αττικής Οδού", η τουριστική περίοδος αλλά και τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση καθώς η τιμή της βενζίνης "σπάει τα κοντέρ", το θερμόμετρο στα ελληνο-τουρκικά (με τον Φίλιππο Πανταζή να αναλύει πως διαβάζει η κυβέρνηση την παρόξυνση των δηλώσεων Ερντογάν). Σε αυτά οι επενδυτές συνεκτιμούν, πως είτε έτσι (Οκτώβριος 2022) είτε αλλιώς (Μάϊος 2023) η χώρα (δλδ η οικονομία) είναι -ήδη- σε προεκλογική περίοδο. Περιβάλλον, που συνεκτιμούν στους σχεδιασμούς τους οι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι, επενδυτές.

"Ασπίδα" για τους αγοραστές τα ισχυρά μεγέθη πωλήσεων και κερδών, στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Χρήμα & Αγορά, οι 31 εισηγμένες, που είχαν ανακοινώσει στοιχεία (Ιανουαρίου- Μαρτίου) κατέγραψαν πωλήσεις 12,845 δισ. (αυξημένες 53,3% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021) ενώ οι 24 που ανακοίνωσαν μεγέθη κερδοφορίας στα 518 εκατ. (89,5%).

Χωρίς τράπεζες και ΔΕΗ-ΕΛΠΕ, το συγκεκριμένο δείγμα μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό, ενισχυτικό θα έλεγα της ανθεκτικότητας που επιδεικνύει ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Και δη αυτής, που επωφελείται της συγκυρίας (λ.χ. διύλιση), της στροφής προς εισηγμένες με γενναία μερισματική πολιτική, ανελαστική ζήτηση, πλούσιο ταμείο. Περιπτώσεις όπως των Motor Oil, ΕΛΠΕ αλλά και ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ όπως Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ενδεικτικές της τάσης, που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Η εβδομάδα περιλαμβάνει και την Δημόσια Εγγραφή/Προσφορά μετοχών της "Μπλε Κέδρος" (Δευτέρα-Τετάρτη) ενισχύοντας έναν "καυτό κλάδο" όπως των ΑΕΕΑΠ, με τουλάχιστον άλλες τρεις (ισχυρότατες) να δρομολογούν την είσοδο τους στο χρηματιστήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v