Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ομόλογα «άναψαν κόκκινο» στο Χρηματιστήριο

Δεν κράτησε η πρωινή άμυνα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στο χαμηλό ημέρας ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινούνταν προς το 4,2%. Κόντρα στο ρεύμα ΟΠΑΠ και Σαράντης. Στα 71 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Η τεχνική εικόνα.

Τα ομόλογα «άναψαν κόκκινο» στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα συνεχίζουν και σήμερα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί traders δείχνουν να προβληματίζονται τόσο από την αδυναμία αντίδρασης της Wall Street, όσο και από τον επικίνδυνο συνδυασμό αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και επιβράδυνσης της Παγκόσμιας ανάπτυξης, που δείχνει σαν το επικρατέστερο σενάριο.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η διάθεση για αποφυγή επενδυτικού ρίσκου επικρατεί χωρίς την παραμικρή δυσκολία, καθώς το ύψος - ρεκόρ του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε χθες στην Ευρωζώνη, για τον Αύγουστο, πιθανότατα, θα αναγκάσει σε επιθετικότερες κινήσεις την ΕΚΤ και όχι μόνο”.

Η πτώση σε Πετρέλαιο, Πολύτιμα και Βιομηχανικά Μέταλλα, Κρυπτονομίσματα και η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, δείχνει ότι δεν υπάρχει “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο” και δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, σε όσους ασχολούνται με τα μετοχικά χρηματιστηριακά ταμπλώ.

Μένοντας στην Αγορά ομολόγων, “non stop” δείχνει η ανοδική διάθεση των αποδόσεων, για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες, που κάθε μέρα αναρριχώνται προς νέα υψηλά.

Στο 4,186% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, Κρατικού, τίτλου και αν συνεχίσει έτσι θα αφήσει, παρασάγγας, πίσω την μέση μερισματική απόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τις ίδιες ανησυχίες φαίνεται να συμμερίζεται και ο Λουκάς Παπαϊωάννου, από τους σταθερούς συνεργάτες της στήλης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, “η αναβαθμισμένη εκτίμηση αρκετών αναλυτών για αύξηση από την ΕΚΤ του παρεμβατικού επιτοκίου της κατά 0,75%, έναντι 0,50% των αρχικών εκτιμήσεων τους, έχει βάλει φωτιά στις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό της αγωνίας που υφέρπει στις Αγορές είναι οι σημερινές αποδόσεις 10ετιας του Γερμανικού Bund που ανήλθε σε 1,60%, της Γαλλίας στο 2,20%, της Ισπανίας στο 2,80% και της Ιταλίας που έχει μπροστά της και εκλογές στο 4,01%. Το Ελληνικό 10ετες ομόλογο διαπραγματεύεται πλέον άνω του 4% με μεγάλες πιθανότητες να προσεγγίσει σύντομα το 4,74% (υψηλό 52 εβδομάδων) και επόμενο τεχνικό στόχο το 5,04%.

Όμως οι αυξημένες αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων συμπαρασύρουν ανοδικά και τις αποδόσεις των Εταιρικών ομολόγων, ακόμα και σε Εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο.

Έτσι, ακόμα και εκδόσεις που λήγουν το 2024 παρουσιάζουν σχεδόν 2πλασιες αποδόσεις από τα αρχικά κουπόνια τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εκδόσεων είναι τα ΕΛΠΕ με απόδοση 3,27%, ο ΜΥΤΙΛ με απόδοση 4,29%, η ΜΟΗ με απόδοση 3,4%, η ΔΕΗ με αποδόσεις πάνω από 6% κ.α.

Αν τα σενάρια για αύξηση 0,75% επιβεβαιωθούν, τότε οι πιθανότητες να δούμε περαιτέρω επιδείνωση των ομολογιακών Αγορών και αύξηση των αποδόσεων τόσο στα Κρατικά, όσο και τα Εταιρικά ομόλογα, δείχνουν ισχυρές.

Όμως όπως γνωρίζει κάθε πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής, οι Αγορές μετοχών και ομολόγων αλληλοεπιδρούν. Όταν αυξάνονται οι αποδόσεις στις Αγορές ομολόγων (που ενέχουν μικρότερο ρίσκο), πιέζονται οι Αγορές μετοχών, αφού οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερες μερισματικές αποδόσεις, καθώς αναλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο.

Επιπρόσθετα με πληθωρισμό 9,1% στην Ευρωζώνη και όλα τα μέτωπα ανοικτά, τόσο στο εγχώριο όσο και το διεθνές περιβάλλον, τίποτα δεν προδιαθέτει για καλυτέρευση των συνθηκών για το επόμενο 6μηνο.

Ειδικά για την Ελλάδα, όσο και αν επιμελώς αγνοείται, ο πολιτικός κίνδυνος είναι πλέον ξανά εδώ για τουλάχιστον για 9 μήνες, συμφώνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού.

Συνεπώς η αργοπορημένη αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών για την τιθάσευση του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, με αύξηση των επιτοκίων & περιορισμό της ρευστότητας, δείχνει να έχει συνέχεια, με ότι αρνητικές συνέπειες υπάρξουν στην Παγκόσμια ανάπτυξη και τις Αγορές ομολόγων και μετοχών.

Εκτιμώντας την ευρύτερη εικόνα, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την συνέχεια, αφού η γεωπολιτική αλλά και η μακροοικονομική κατάσταση, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Οι αιτίες που έχουν οδηγήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα στην σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν έχουν αλλάξει και κανείς δεν εγγυάται ότι θα εξαλειφθούν σύντομα, αλλά και ότι δεν θα επιδεινωθούν τον επερχόμενο Χειμώνα”, όπως τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται σε “κόκκινο φόντο” και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας και με αξιοσημείωτες απώλειες.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 842,7 μονάδες (-1,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 843,72 (-1,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 843,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,54%%.

Ο τζίρος στα 63,2 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,9), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (3,4), Εθνική (2,9), Μυτιληναίο (2,2), Alpha Bank (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Motor Oil (2), ΔΕΗ (2) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank (-2,86%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,62%), Εθνική (-1,36%) και Πειραιώς (-0,95%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 558,51 (+0,46%) και 544,9 (-1,99%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 546,84 (-1,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 545,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,91%.

Με συνεχώς επιδεινούμενη τεχνική εικόνα ο ΔΤΡ, καθώς μετά την απώλεια των 569 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), αν ακολουθήσουν συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης στήριξης 558 – 550, θεωρείται μονόδρομος η “νότια” κίνηση προς τις 500 – 490 μονάδες. Ιδιαίτερα ενισχυμένη η ζώνη αντίστασης στις 592 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 601 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 592 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε επιφυλακή βρίσκονται Τράπεζες και Εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσον αφορά την πιστοληπτική συμπεριφορά των δανειοληπτών ενόψει του Χειμώνα και δεδομένης της ακρίβειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, παρότι τα στοιχεία του Ιουλίου δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική αρρυθμία στην εξυπηρέτηση των δανείων, παρατηρείται ‘κόπωση’ από την πλευρά των δανειοληπτών, σε ότι αφορά ρυθμισμένα δάνεια”.

Σχετικά καλύτερη τους Βαρύδεικτου Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,61%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,46%), ΕΥΔΑΠ (+0,64%), ΟΠΑΠ (+1,29%) και ΣΑΡ (+3,65%).

Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas SpA έναντι τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε στα οφέλη που αποφέρει η συναλλαγή για την Εισηγμένη, την ΔΕΠΑ Υποδομών που εντάσσεται σε μια Οικογένεια που θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί περισσότερο στην Ελλάδα, τους μετόχους (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) και την Οικονομία συνολικά. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, καθώς τα ΕΛΠΕ αναπτύσσουν τον τομέα της παραγωγής υδρογόνου.

Παρά τα πρόσφατα ικανοποιητικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου και την παραπάνω είδηση, η μετοχή των ΕΛΠΕ (-0,15%) δείχνει διστακτικότητα να επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα των 7,00 και να κινηθεί προς τα 7,20 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 6,60 – 6,44 (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η αρνητική έκπληξη, με υποχώρηση προς τα 6,28 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλό 30 συνεδριάσεων, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης στην μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,61%). Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται υπέρβαση της ζώνης 5,11 – 5,23, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και κίνηση προς τα 5,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η μετοχή της Viohalco (-2,03%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3,87 ευρώ και με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 3,96 – 4,14 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη στα 3,19 ευρώ.

Σε πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,498 ευρώ (κλείσιμο 16/8) η μετοχή της ΕΛΧΑ (-2,58%). Και εδώ έχει δοθεί ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 1,504 ευρώ και με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στη ζώνη 1,61 – 1,68, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Αν επιμείνουν οι πωλητές, η επόμενη στήριξη στα 1,268 ευρώ.

Προσοχή και στην ΔΕΗ (-0,96%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε δέκα πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έντεκα (!) με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 4,76 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Byte, “δεκτή έγινε από τον Σπ. Βυζάντιο η δημόσια πρόταση της Ideal. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα διαθέσει τις μετοχές του, που αντιστοιχούν στο 27,893% και θα παραμείνει στη θέση του, αν η δημόσια πρόταση στεφθεί με επιτυχία”.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΦΙΕΡ (+7,59%), ΒΟΣΥΣ (+5,15%), ΟΠΤΡΟΝ (+3,16%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,63%), ΦΟΥΝΤΛ (+1,55%), ΕΛΓΕΚ (+1,36%), ΚΥΡΙΟ (+0,43%), ΕΛΙΝ (+4,37%), ΜΕΝΤΙ (+1,23%) και ΝΑΚΑΣ (+0,96%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά διμήνου, για την Κρι Κρι (+1,46%).

Σε χαμηλά 33 μηνών η Lavipharm (-5,30%).

Παρουσία πωλητών σε ΕΒΡΟΦ (-12,47%), ΑΒΕ (-4,28%), ΚΕΚΡ (-1,09%), ΑΛΜΥ (-3,39%), ΑΣΚΟ (-2,37%) και ΙΝΚΑΤ (-4,41%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 868 (συγκλίνουν οι εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 882 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 795 – 786 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 906 – 908 και 944 μονάδες (gap). Το ημερήσιο “stop short” στις 902 μονάδες.

Από την άλλη, όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2052, 2095 (συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2118 και 2128 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), είναι περίπου βέβαιο ότι θα δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στις 2020 – 2000 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 2186 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αρνητική ψυχολογία στο εξωτερικό θα συνεχίσει να επηρεάζει την Αγορά. Επαναδιατυπώνουμε την προτίμησή μας σε αμυντικές μετοχές όπως Coca Cola, ΟΠΑΠ, Jumbo και θα εκμεταλλευόμασταν τις χαμηλότερες τιμές και τις ελκυστικές αποτιμήσεις για να αυξήσουμε θέσεις στον ΟΤΕ”, αναφέρει η Piraeus Securities.

“Περιμένουμε πως η διάθεση για αποφυγή ρίσκου θα συνεχιστεί με επιφυλακτική στάση για τις μετοχές”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Ελλείψει θετικών καταλυτών και εισερχόμενοι στον Σεπτέμβριο, οι πωλητές φαίνεται να κυριαρχούν εκ νέου. Τα εταιρικά αποτελέσματα μπαίνουν σε 2η μοίρα, καθώς η Επενδυτική Κοινότητά επικεντρώνεται στις προοπτικές, οι οποίες την δεδομένη στιγμή εμφανίζονται αρνητικές. Υπό συνεχή αξιολόγηση βρίσκονται τα μακροοικονομικά δεδομένα, αν και εκτιμούμε ότι είναι νωρίς ακόμα για ενδείξεις αναστροφής του κλίματος. Πιθανή η συνέχιση των πιέσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο και η συντήρηση της ενεργειακής κρίσης, τροφοδοτούν αναπόφευκτα αρνητικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Οι δοκιμασίες των στηρίξεων θα συνεχιστούν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μπαίνοντας στο Φθινόπωρο και τραβώντας μία ‘κόκκινη γραμμή’ στο χρηματιστηριακό Θέρος των μεγάλων συγκινήσεων, αναμένουμε ότι η πρόθεση των Κεντρικών Τραπεζών να αφήσουν στο ‘χρονοντούλαπο της Ιστορίας’ τις συνήθεις και ‘κακομαθημένες’ πολιτικές φθηνού χρήματος θα συνεχίσει να αποτελεί το ‘κυρίως πιάτο’ στην καθημερινή προσπάθεια αποτίμησης των αξιογράφων, από πλευράς εγχώριων και διεθνών επενδυτών, όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στα της ΕΚΤ, η οποία "παίρνει το μικρόφωνο" την επόμενη εβδομάδα, η συγκυρία χάραξης νομισματικής πολιτικής παραμένει ιδιαίτερα απαιτητική, εν μέσω αμφιβόλου ποιότητας αναπτυξιακών προοπτικών για την Ευρωζώνη, εισαγόμενου ενεργειακού κόστους, αποστροφής κεφαλαίων από το Ευρώ και ανόδου των Κρατικών δανειστικών επιτοκίων σε νέα μεταπανδημικά υψηλά.

Η Αγορά forex, η μεγαλύτερη και "γρηγορότερη" του Πλανήτη, έδωσε την ετυμηγορία της σε ότι αφορά την επιλογή Ευρώ ή Δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο να "παίζει" πέριξ του 1 και τις δύο "παρατάξεις" να παίρνουν ανάσες προτού συνεχίσουν, ή αντιστρέψουν την υπέρ του "θείου Σαμ" τάση.

Στα ομόλογα, η πρόσφατη καθίζηση των τιμών, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Κρατικών, δυσχεραίνει τις προοπτικές μακροπρόθεσμου εταιρικού δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός αποτελεί "σαράκι" για την πραγματική αξία των αποδόσεων κουπονιού και κεφαλαίου στους επενδυτές.

Το Κρατικό ομόλογο έχει πάρει "φόρα", με την απόδοση και πάλι πάνω από το 4% και το επόμενο “crash test” να αφορά στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την άλλη εβδομάδα. Μία ενδεχόμενη "σκέψη ανόδου" προς το υψηλό yield του Ιουνίου, θα είχε αρνητική χροιά για τις μετοχικές αποτιμήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η προεξόφληση των μελλοντικών χρηματοροών (cash flow) προς τους μετόχους (δηλ. το μέρισμα και η λειτουργική κερδοφορία, η οποία είτε μπαίνει στα αποθεματικά, είτε αξιοποιείται με στόχο την εταιρική ανάπτυξη) με υψηλότερα επιτόκια, απομειώνει την παρούσα αξία των Εισηγμένων.

Σε αυτό το περιβάλλον, τοπικές Αγορές υψηλού beta και περιορισμένης ρευστότητας, όπως το Χ.Α., αναμένεται να παραμείνουν ευαίσθητες στις αναταράξεις του οικονομικού κύκλου και ενώ η συμβολή του Θερινού τουριστικού κύματος στο ΑΕΠ ολοκληρώνεται και οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις συντηρούν το “country risk”.

Οι, με βάση την διαγραμματική ανάλυση, προοπτικές του Τραπεζικού δείκτη δυσχεραίνουν, μετά την ‘πανηγυρική’ αποτυχία στο επίπεδο - κλειδί των 600 μονάδων, με την επόμενη σημαντική στήριξη να βρίσκεται στις 530, όπου φρενάρισαν κάποιες πτώσεις το τελευταίο τρίμηνο”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Νέες πιέσεις στο Πετρέλαιο, ξανά χαμηλότερα του 1 η ισοτιμία Ευρώ – Δολαρίου.

Κάτω από τα $1700 ο Χρυσός, ακόμα χαμηλότερα το Ασήμι, προς τα $19740 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1520 το Ethereum.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία ενισχύθηκαν τον Ιούλιο κατά 1,9% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης κατά 1,5% τον Ιούνιο και ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Αγοράς για οριακή υποχώρηση κατά 0,4%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,6%.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 49,6 τον Αύγουστο, από τo 49,8 του Ιουλίου, χαμηλότερα από την προκαταρκτική ένδειξη των 49,7 και κάτω από το όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Το αποτέλεσμα είναι το πιο χαμηλό των τελευταίων 26 μηνών.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη έπεσε κάτω από τα 11 εκατομμύρια για πρώτη φορά τον Ιούλιο. Ο επίσημος αριθμός των ανέργων στο Μπλοκ των 19 Χωρών μειώθηκε κατά 77000 τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat. Η κίνηση μείωσε το ποσοστό ανεργίας της Περιοχής από 6,7% τον Ιούνιο, στο ιστορικό χαμηλό του 6,6% τον Ιούλιο. Στην ΕΕ, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 113000 τον Ιούλιο, υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από τα 13 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 6%.

“Η ύφεση στην Ευρωζώνη φαίνεται πλέον πιθανή, ως αποτέλεσμα της βαθύτερης κρίσης του Φυσικού Αερίου, με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι αντιμέτωπες με ετήσια μείωση του ΑΕΠ το 2023”, αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Fitch Ratings.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5000, στις 232000, την εβδομάδα που έληξε στις 27 Αυγούστου και σε χαμηλό δύο μηνών. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg, αναφερόταν σε 248000 νέες αιτήσεις.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα Μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) έκλεισε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή χαμηλότερη από τις 49,1 μονάδες του Ιουλίου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ και ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό οι Eurobank, Viohalco και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικούς τίτλους, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 29 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να κινούνται υψηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.516 συμβόλαια).

Στα 4.609 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.414 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.386, 1.281 για τον Σεπτέμβριο και 105 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.019), κινήθηκε μεταξύ 2.019 και 2.049 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 566).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.502 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.255), Εθνική (1.376), Eurobank (3.019), Πειραιώς (3.158), ΔΕΗ (1.626), Μυτιληναίο (265), ΓΕΚ (209), ΕΕΕ (165), ΟΤΕ (403), Cenergy (103), Jumbo (147), Ιντρακόμ (139), ΟΠΑΠ (111), Τέρνα Ενεργειακή (144).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 61.688, Πειραιώς 42.027, MIG 25.097, Eurobank 17.577, ΔΕΗ 22.879, Εθνική 16.233.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer            NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 63.962.520 τεμ., (από 64.667.520 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.685.803 τεμ. (2.585.803), Eurobank 34.345.750 τεμ. (34.345.750), ΟΠΑΠ 1.400.896 τεμ. (1.400.896), Εθνική 9.952.343 τεμ. (9.949.570), Πειραιώς 2.177.325 τεμ. (2.070.988), ΟΤΕ 968.795 τεμ. (963.148).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v