Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο

Συνέχεια στις εντυπωσιακές επιδόσεις για τον Γενικό Δείκτη επιζητούν οι ενεργοί «παίκτες». Η προσοχή και στα αποτελέσματα 2022. Το διεθνές κλίμα και τα τεχνικά δεδομένα για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο

Eβδομάδα «πονηρή» αυτή που ξεκινά σήμερα με αργία στη Wall Street και κλείνει την Παρασκευή με την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα χρόνο πριν.

Οι νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σήμερα, ευρωπαϊκή «επίθεση» στις ΗΠΑ για τις νέες πράσινες επιδοτήσεις, δυνητικά αφορμές για διόρθωση στις αγορές που θα διευκόλυνε τους short και όσους έχουν μείνει εκτός παιδιάς.

Από τις 15.482 ο DAX, από τις 8.005 ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long, με τον αέρα του εντυπωσιακού σερί 9Χ9, θα έχουν ως προτεραιότητα τη διασφάλιση των κεκτημένων. Σημαντικά κέρδη, που εάν προσμετρηθούν από τις αρχές Οκτωβρίου διαμορφώνονται στο 40% για τον Γενικό Δείκτη και με το 75% για τον Δείκτη Τραπεζών να επιβεβαιώνει τη δυναμική επαναφοράς του κλάδου.

Από τις 2.674,22 μονάδες ο FTSE25, από τις 865,14 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 1.633,31 ο FTMidCap.
Κλάδος αιχμής -και λόγω αυξημένης βαρύτητας στη στάθμιση της αγοράς- ο τραπεζικός παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος traders και επενδυτών.

Την Παρασκευή η Πειραιώς «ανοίγει την αυλαία» της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, ακολουθεί η Eurobank αλλά και η έλευση Ενρια στην Αθήνα, τα μεγέθη των Εθνικής και Alpha Bank όπως και το roadshow της Morgan Stanley (14-16/3). Στο ίδιο διάστημα -αρχές Μαρτίου- η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από DBRS (10/3) και Moody's (17/3), αλλά και, όπως σημείωνε ο Φίλιππος Πανταζής, η οριστικοποίηση της ημερομηνίας της πρώτης κάλπης  (9/4;).

Για τον κλάδο και σε αυτή τη συγκυρία προφανώς και έχει τη σημασία της η εξαίρεση της Τραπέζης της Ελλάδος από τις ζημιές-μαμούθ που «χτυπούν» τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Οπως και το γεγονός της καλύτερης «τιμολόγησης» του ελληνικού χρέους (10ετές ομόλογο) έναντι του ιταλικού.

Σε εύρος 1.040-1.075 μονάδων για τον ΓΔ, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, το ενδεχόμενο στάσης/αναδιάταξης δυνάμεων μεταξύ πωλητών-αγοραστών.

Διάστημα λίγων συνεδριάσεων, συνεκτιμώντας την ανακοίνωση μεγεθών 2022 του ΟΤΕ (την Πέμπτη), το πλάνο συγχώνευσης Attica Bank - Παγκρήτιας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, τις εξελίξεις στο μέτωπο MIG-Attica Συμμετοχών-Πειραιώς, τις διεργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο, με τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει πλούσιο παρασκήνιο για τις διαπραγματεύσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Wade Adams/Κούτρα για την ΑΚΤΩΡ.

Στήριξη στις 825 για τον ΔΤΡ και αντίσταση στις 880-890 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v