Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας και νέα ΑΜΚ το 2024

Τι προβλέπει στους βασικούς του άξονες το business plan της Thrivest. Η δέσμευση να μπει στην επικείμενη ΑΜΚ έως 473,3 εκατ. ευρώ και οι αιρέσεις. Το ΤΧΣ καλείται να εξετάσει το business plan και να δεσμευτεί επί της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής. «Κλειδί» τα κεφάλαια που θα βάλει το 2024.

Συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας και νέα ΑΜΚ το 2024

Τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και τη διενέργεια νέας αύξησης κεφαλαίου, το 2024, από το ενιαίο σχήμα, με στόχο την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού του και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για πιστωτική επέκταση, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan που εκπόνησε η Thrivest και κατέθεσε ή πρόκειται να καταθέσει στο ΤΧΣ, για την κεφαλαιακή ενίσχυση, εξυγίανση και ανάπτυξη της Αttica Bank.

Το business plan λαμβάνει ως δεδομένη την αποφασισθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ και έκδοσης/διάθεσης warrants. Η Thrivest θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ ως ιδιώτης επενδυτής, εφόσον υπάρξει συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ, με βάση το προτεινόμενο business plan. Τίθενται και άλλες αιρέσεις, η σημαντικότερη, όμως, έγκειται στη συμφωνία/δέσμευση του ΤΧΣ επί του οδικού χάρτη εξυγίανσης και ανάπτυξης της Attica.

Με βάση την ενημέρωση που έχει προηγηθεί, η Thrivest προτείνει να εισέλθει ως ιδιώτης επενδυτής στην επικείμενη ΑΜΚ της Αttica Bank και εν συνεχεία να ακολουθήσει συγχώνευση της τράπεζας με την Παγκρήτια και νέα αύξηση κεφαλαίου το 2024. Θα έχει προηγηθεί, σύμφωνα με το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο, απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας και της εν Ελλάδι δραστηριότητας της HSBC (σ.σ. πλην ναυτιλιακών δανείων) από την Παγκρήτια.

Το business plan περιορίζεται, προς το παρόν, στην περιγραφή της δομής, χωρίς να αναφέρονται ποσά. Ούτε καν τα κεφάλαια, τα οποία θα βάλει η Thrivest στην επικείμενη ΑΜΚ, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Αποτελεί, άλλωστε, βάση εκκίνησης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest. Επομένως, ενδέχεται να επέλθουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Το μείζον θέμα για το ΤΧΣ έγκειται στη στάθμιση της επένδυσής του, με βάση τον παραπάνω οδικό χάρτη. Αν δημιουργούνται, δηλαδή, καλύτερες προϋποθέσεις αποεπένδυσης, με θετική απόδοση επί των επενδυμένων κεφαλαίων σε βάθος επταετίας. Επομένως, θα μετρήσουν τα εξής στοιχεία: ο χρονισμός έκδοσης και εξάσκησης των warrants, μέσω των οποίων προβλέπεται να διενεργηθεί φέτος μεταφορά ποσοστού από το ΤΧΣ στον ιδιώτη επενδυτή, το ύψος της προτεινόμενης για το 2024 ΑΜΚ, το ποσοστό που θα κατέχει το Ταμείο στο ενιαίο σχήμα Attica-Παγκρήτια και αν υποχρεωθεί ή όχι από τη συμφωνία μετόχων να ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του στη νέα ΑΜΚ.

Υπενθυμίζεται πως για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή του σε ΑΜΚ πραγματοποιείται με όρους αγοράς (σ.σ. με ίδιο επίπεδο ανάληψης κινδύνου και πλεονεκτημάτων, σε σχέση με ιδιώτες επενδυτές) και δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

«Τρέχει» διερεύνηση αγοράς για πώληση NPEs

Ρόλο θα παίξει και ο βαθμός εξυγίανσης του ισολογισμού της Αttica Bank με βάση τα έσοδα από την αποφασισθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα ταξινόμησε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ως προοριζόμενα προς πώληση και λογιστικά θα εγγράψει στις 31/12/2022 τη ζημιά απομείωσης.

Το ύψος της ζημιάς θα καθοριστεί από τις προσφορές που θα λάβει ως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους επενδυτές η τράπεζα καθώς και από τον συνδυασμό των NPEs που θα πωληθούν άμεσα.

Η διοίκηση της Attica έχει ήδη απευθυνθεί σε επενδυτές (doValue/Fortress και Cepal/Bain), ζητώντας τους να αποτιμήσουν με όρους αγοράς το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της. Οι αποφάσεις για το ποιες «φέτες»/τμήματα από τα NPEs θα πωληθούν, θα ληφθούν με γνώμονα την άριστη δυνατή χρήση της ζημιάς απομείωσης και την εξάντληση του συμψηφισμού αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (Deferred Tax Credit).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v