Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κατοχυρώνουν κέρδη στις τράπεζες

Κινήσεις «κλειδώματος» θέσεων αλλά και «μάζεμα» της προσφοράς, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει κάτω από τις 1.230 μονάδες. Ανοδικά η Ελλάκτωρ, συνεχίζει σε νέα υψηλά η Aegean.

Χρηματιστήριο: Κατοχυρώνουν κέρδη στις τράπεζες

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, με θετικό πρόσημο η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οριακή κλίση για τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.233 μονάδες.

Από νωρίς «στημένες» εντολές πώλησης (κυρίως) σε τραπεζικά χαρτιά -που χρηματιστές αποδίδουν σε εγχώριο θεσμικό-, με συνέπεια την ήπια διολίσθηση του Δείκτη Τραπεζών προς τις 987 μονάδες.

Στα 5,9 εκατ. η αξία συναλλαγών στα πρώτα 20' της συνεδρίασης, παραπέμποντας σε διακύμανση ανάλογη της χθεσινής από τις 11:15 και μετά, όταν κυρίως εγχώριοι θεσμικοί επιχείρησαν να «κλειδώσουν» μικρό μέρος θέσεών τους με σημαντική απόδοση για τον Μάιο.

Αύριο κλείνει και επενδυτικά/χρηματιστηριακά ο μήνας συν το 5μηνο, με το ΧΑ να μετρά αποδόσεις 13,70% και 32,66% αντίστοιχα (για τον ΓΔ) και 24,84% με 54,71% (για τον ΔΤΡ). Φυσιολογική συνεπώς η στάση των συγκεκριμένων σε μία συγκυρία που το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ανέρχεται σε 12,845 δισ., το υψηλότερο της 15ετίας. Σημαντική η συμμετοχή σε Μετοχικά και Μικτά Α/Κ, εξηγεί τις κινήσεις όσων κατοχυρώνουν μέρος αυτών των σημαντικών αποδόσεων.

Σταδιακά μετά τις 10:55 οι πωλήσεις επεκτάθηκαν και σε blue chips, με συνέπεια τη διεύρυνση της διόρθωσης για τα τραπεζικά χαρτιά αλλά και του FTSE25, που από το αρχικά υψηλό των 3.008,50 έκλινε προς τις 2.985 μονάδες.

Οι 2.980 για τον FTSE25, αντίστοιχα οι 1.220 μονάδες για τον ΓΔ, είναι οι κοντινές κύριες στηρίξεις βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο, δηλαδή για το 2ήμερο που αναμενόταν η τακτική των θεσμικών.

Συμπεριλαμβανόμενης της χθεσινής, το 3ήμερο 29-31 Μαΐου θεωρούνταν αιχμής αφενός για τους πωλητές -κυρίως εγχώριους- αφετέρου για τους αγοραστές -περισσότερο ξένους. Από την πλευρά των ξένων σαφέστερη εικόνα θα έχει η αγορά σταδιακά μετά τις 14:00-14:30, θεωρώντας πως μέχρι τότε κυρίως ο τραπεζικός κλάδος θα δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση.

Εξαιρούμενης της AEGEAN, όπου με συνεχείς εντολές οι αγοραστές οδηγούν τη μετοχή έως τα νέα υψηλά των 10,12 ευρώ, κυρίως πωλητές έχουν τον λόγο σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Αλλά και σε τίτλους των Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.α. βασικές επιλογές θεσμικών χαρτοφυλακίων, που λόγω υπεραπόδοσης εξηγείται η μερική κατοχύρωσή τους.

Στα 6,016 (-1,47%) η μετοχή της Εθνικής, στο 1,434 (-0,49%) της Alpha Βank, στα 2,782 (-0,07%) της Πειραιώς που ενδεχομένως να είναι και η πρώτη του κλάδου που θα μπορούσε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο. 

Με άνοδο έως 2% ο τίτλος της Ελλάκτωρ, πάνω από τα 2,3 ευρώ. 

Περιορισμένη η προσφορά, απρόσκοπτη η απορρόφησή της σε τιμές όχι χαμηλότερα του 1%, ενδεικτικές των επιπέδων που γίνεται το «μάζεμα» σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης.

Μικρό πλεονέκτημα των πωλητών στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, σε 47 μετοχές έναντι 33, σχέση αντίθετη από τη χθεσινή, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στα 10,5 εκατ. ο τζίρος στις 11:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v