Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση «εντός προγράμματος» στο Χρηματιστήριο

Προς τις 1.220 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με κινήσεις κλειδώματος κερδών σε τράπεζες και blue chips. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι πωλητές, θετική «εξαίρεση» η Aegean.

Διόρθωση «εντός προγράμματος» στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά, διόρθωση εντός προγράμματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα futures του S&P500 από 0,61% υψηλότερα και τις 4.238 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,47% στις 16.027 μονάδες.

Σε αντίθετη κατεύθυνση traders και επενδυτές στην Αθήνα, με (κυρίως) τους πρώτους να συνεχίζουν τη μερική κατοχύρωση θέσεών τους ενόψει κλεισίματος Μαΐου (και 5μήνου) αύριο Τετάρτη.

Διακριτή από τη χθεσινή συνεδρίαση η επιλογή συγκεκριμένων διαχειριστών (κυρίως εγχώριων) να «κλειδώσουν» ένα μέρος των σημαντικών αποδόσεων αυτής της περιόδου, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεών τους.

Μέρος των θέσεων «κλειδώθηκε» χθες, μεγαλύτερο υλοποιείται σήμερα με πιο πιεστικό τρόπο, με συνέπεια τη διόρθωση του τραπεζικού κλάδου έως -σχεδόν- 2% χαμηλότερα, με τις εντολές να διευρύνονται και σε αρκετά blue chips.

Εως τις 977,89 μονάδες η διόρθωση για τον ΔΤΡ, στις 980 η κοντινή στήριξη για θέσεις αγορασμένες λίγο υψηλότερα και των 1.000 μονάδων.

Σαφής η διαγραμματική/τεχνική απεικόνιση για τον κλαδικό δείκτη, με τον Ηλία Ζαχαράκη να έχει αναφερθεί στον χρόνο που θα απαιτηθεί για την υπέρβαση του... 1.000άρικου.

Ευρύτερη περιοχή που σαφώς παραπέμπει σε επίπεδα τιμών αναγκαστικών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών -απόρροια όσων διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2015-, συνεπώς περιοχή και σημειολογικά φορτισμένη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς σήμερα-αύριο. Παράλληλα χρηματιστές σημείωναν ότι μία διόρθωση όπως η σημερινή είναι βολική για όσους θα θελήσουν να πιάσουν το νήμα του κλάδου από λίγο χαμηλότερες τιμές, ενόψει του Ιουνίου που ακολουθεί, από μεθαύριο Πέμπτη.

Προσώρας η διακύμανση του ΔΤΡ συνδυαστικά με τη ροή των εντολών σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και Eurobank δεν δίνει την αίσθηση μη ελεγχόμενης και εκτός παιδιάς διόρθωσης, με όλα τα χαρακτηριστικά να συνηγορούν υπέρ μίας υγιούς κίνησης/εξαέρωσης της αγοράς.

Πωλήσεις και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών, με τον FTSE25 κατά 1,32% χαμηλότερα στις 2.964 μονάδες, με τις 2.980 κοντινή στήριξη που χρήζει επιβεβαίωσης σε «κλείσιμο» Τετάρτης. Η απώλειά της επέτεινε τις ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρή χαρτιά μετά τις 12:40, μετά από ένταση πωλήσεων σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Autohellas, Mytilineos, Motor Oil κ.α., κατά κύριο λόγο τίτλων που είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα.

Σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha Βank, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Mytilineos, Eurobank, ΔΕΗ και AEGEAN η κύρια 10άδα (συναλλακτικά), με μόνη ανοδική εξαίρεση τη μετοχή της τελευταίας.

Εως τα 10,12 ευρώ νωρίτερα, στα 9,90 (0,65%) πριν λίγο η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας, από τις 36 με θετικό πρόσημο. Εναντι 72 με αρνητικό.

Στις 15:00, με τον τζίρο στα 46,8 εκατ., με μόλις 1,54 εκατ. μέσω πακέτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v