Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει υψηλότερα, κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη αλλά και μεγάλη πτώση στον «καθαρό» τζίρο. Αγοραστές στις τράπεζες, βαρίδι η πτώση της Coca Cola. Νέο ιστορικό υψηλό για Ideal.

Συνεχίζει υψηλότερα, κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Δεν ξέφυγε από την παγίδα της ύφεσης η ευρωζώνη, η γερμανική οικονομία είχε προϊδεάσει.

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά αρνητικά τα futures στη Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε μία -λίγο ως πολύ- προδιαγεγραμμένη στάση οι επενδυτές συντηρούν την ανοδική τάση.

Εστω οριακός, πλην όμως γεγονός ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων στις αγορές κρατικού χρέους/ομολόγων διεθνώς.

Παραμένει σε στενό εύρος η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, ενδεικτικό της τακτικής μερίδας επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους συνδυαστικά με αναδιάταξη επιλογών τους (κυρίως) σε χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η θεαματική μείωση συναλλαγών, η δυσανάλογη σε σχέση με προσυμφωνημένες εντολές, με πακέτα σε συγκεκριμένες εισηγμένες να ξεχωρίζουν.

Ειδικότερα στα 21,73 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω πακέτων, με τρία να ξεχωρίζουν. Για 5 εκατ. μτχ. της Alpha Bank στο 1,53 ευρώ, στην αρχή της συνεδρίασης (είχε αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιο) και για 384 χιλ. μτχ. στα 23,84 και για 100 χιλ. μτχ. στα 23,90 ευρώ αμφότερα στην Jumbo. Στα 9,15 εκατ. ευρώ και 2,39 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με τη μετοχή στο εύρος των 23,74-24 ευρώ, μόλις 0,14 από τα ιστορικά υψηλά.

Με αγορές στα τραπεζικά χαρτιά: Alpha Βank (1,533), Πειραιώς (2,934), με την όποια προσφορά στην αρχή της συνεδρίασης να απορροφάται με χαρακτηριστική άνεση. Στο 1,525 η Eurobank, στα 6,114 η Εθνική, επίσης με αγορές.

Στο εύρος των 1.012-1.024 μονάδων η διακύμανση για τον Δείκτη Τραπεζών, απολύτως εντός τεχνικού πλαισίου.

Διαγραμματικά η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον ΓΔ (σε κλείσιμο αύριο Παρασκευή) ενισχύει τους long ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη.

Χωρίς να εκτιμάται το ενδεχόμενο μίας απρόσμενης θετικής εξέλιξης από τη βαθμολόγηση του Fitch, αύριο βράδυ οι long διασφαλίζουν την «πλάτη» των 1.240 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση -έκπληξης- τα stops για τους short θα αναθεωρηθούν σαφώς υψηλότερα.

Στην ευρύτερη περιοχή των 3.050 μονάδων ο FTSE25, με άνοδο για Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco κ.α.

Σαφώς πιο υποτονικό το κλίμα και στα mid caps, με τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Τεχνική Ολυμπιακή, Ideal Holdings κ.α. να ξεχωρίζουν. Και με την τελευταία σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 5,07 ευρώ.

Στις 62/48 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v