Πτώση χωρίς καύσιμα στο Χρηματιστήριο

Με μικρό τζίρο υποχωρεί η εγχώρια αγορά, δίχως αντίδραση από τους αγοραστές μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ β' 3μήνου. Οι τράπεζες στο στόχαστρο πωλήσεων. Ποιοι τίτλοι διασώζονται.

Πτώση χωρίς καύσιμα στο Χρηματιστήριο

Έχουν αντιδράσει από τα πρωινά χαμηλά αλλά παραμένουν σε αρνητικό έδαφος οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν δείχνει διαθέσεις θετικής διαφοροποίησης.

Έτσι, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τις 1.279,42 μονάδες (+0,23%), το θετικό πρόσημο χάθηκε πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών και από εκεί και πέρα ο Δείκτης κινείται με αρνητικό βηματισμό, έχοντας σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 1.266,44 μονάδες (-0,79%).

Εξαιρετικά υποτονική η συναλλακτική δραστηριότητα, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 27,5 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ανακοίνωση του ΑΕΠ β' τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ δεν έδωσε ερείσματα αντίδρασης στους αγοραστές και μάλιστα μετά τις ανακοινώσεις ο Δείκτης δοκίμασε και νέα χαμηλά ημέρας.

Υποτονικότερη της spot αγοράς, η συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις επτά συνεδριάσεις από το triple witching Σεπτεμβρίου, καθώς έχουν διακινηθεί μόλις 260 συμβόλαια του FTSE25, λήξης 15/9, ενώ παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές τα συμβόλαια του ΔΤΡ και του MSCI, ίδιας χρονικής λήξης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και το -1,45% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους εν δυνάμει πωλητές, όμως και η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη.

Έτσι με θετική μεταβολή διασώζονται μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+0,61%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,15%), ΔΕΗ (+0,35%), ΕΛΠΕ (+0,25%), ΟΤΕ (+0,22%) και ΣΑΡ (+0,77%).

Από την πλευρά των τίτλων που πιέζονται, με απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα οι ΑΛΦΑ (-2,04%), ΕΥΡΩΒ (-1,76%), ΠΕΙΡ (-1,49%), ΕΕΕ (-1,03%), ΕΥΔΑΠ (-2,31%), ΚΟΥΕΣ (-1,58%), ΛΑΜΔΑ (-1,60%), ΜΟΗ (-1,11%) και ΟΤΟΕΛ.

Μπορεί όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης να παραμένουν ανοιχτά, καθώς οι αγοραστές στο Χ.Α. μάς έχουν συνηθίσει στις παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, όμως η γενικότερη εικόνα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι οι “sellers” διατηρούν σχετικό πλεονέκτημα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v