Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια blue chip αντιστάθηκαν στο profit taking

Υποχώρησε στις 1.350 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να περιορίζονται στα 88,4 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές που επλήγησαν και ποιες κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα.

Χρηματιστήριο: Ποια blue chip αντιστάθηκαν στο profit taking

Με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, επόμενο ήταν το ενδιαφέρον των ενεργών traders να επικεντρωθεί στις κινήσεις επιμέρους τίτλων οι οποίες, όμως, ήταν αρκετές, προκειμένου να κρατήσουν “ζωντανό” το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την κόπωση που χαρακτηρίζει την Ελληνική Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, όμως από την άλλη θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι οι εν δυνάμει πωλητές, σε καμία φάση των συναλλαγών, δεν ανέπτυξαν επιθετικές πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα να μην απειληθεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1350 μονάδων, τουλάχιστον σε κλείσιμο.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ευκαιρία ρευστοποιήσεων στους ‘profit takers’ όμως, από την άλλη, το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, απορρόφησε το μεγαλύτερο κομμάτι της προσφοράς, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις πιέσεις”.

Στα αρνητικά, η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, καθώς δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς, που περίμεναν καλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, μετά τα πρόσφατα road shows στο εξωτερικό.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου η Scope Ratings το βράδι της Παρασκευής, διατηρώντας την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας “ΒΒΒ-” και σταθερές προοπτικές. Η Scope αναμένει ότι “η Ελληνική Οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη στο 2,2% το 2024 και στο 2,3% το 2025”.

Από εκεί και πέρα και χωρίς αμφιβολία στο εσωτερικό η ειδησεογραφία κυριαρχείται από την Δημόσια Προσφορά μετοχών του Αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη, με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε υπερκάλυψη και προσφορές άνω των 3 δισ. για 57 εκατ. μετοχές που διατίθενται μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης σε Ξένους και εγχώριους επενδυτές, αντίστοιχα.

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένουν το βράδυ της Τετάρτης, 31/1, όπου η Fed θα ανακοινώσει τα επιτόκια παρέμβασης για το Δολάριο και κυρίως την προοπτική για το που θα κινηθεί το κόστος χρήματος στην συνέχεια της χρονιάς, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται και από την BoE.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., κακή η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, όσον αφορά την αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,33% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,10% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,248% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι Οίκους (Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale) για την αναδοχή έκδοσης 10ετους ομολόγου. Ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2034. Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις Αγορές.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1349,61 μονάδες (-0,83%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1350,71 (-0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1350,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.

Ο τζίρος στα 87,2 εκατ., από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΦΒΜΕΖΖ, ΟΤΟΕΛ, ΙΝΛΟΤ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,2 εκατ., τα 70,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία της δημόσιας προσφορά του Δ.Α.Α. που ολοκληρώνεται την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη η Federal αποφασίζει για τα παρεμβατικά της επιτόκια και την Παρασκευή ανακοινώνονται στις ΗΠΑ τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας του Δεκεμβρίου. Προς επάνοδο η αναμέτρηση με την ιστορική κορυφή των 1370 - 1379 μονάδων του ΓΔ που καταγράφηκε πριν από 10 χρόνια περίπου, στις 19/03/2014”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές εξετάζουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, ενόψει της ανακοίνωσης της FED και των εταιρικών ανακοινώσεων μέσα στην εβδομάδα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε πως το Χ.Α. θα αναζητήσει κατεύθυνση, στρέφοντας το βλέμμα στις Αγορές του εξωτερικού”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Η συσσώρευση και το στενό εύρος είναι το επικρατέστερο σενάριο, με το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον να αντισταθμίζει την πιθανή πίεση λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με ελαφρώς αυξημένη ένταση στο γεωπολιτικό μέτωπο, λόγω της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην ελεγχόμενη, προς το παρόν, ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και βιοτεχνολογίας. Στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη, αλλά και σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία όπως ΑΕΠ και πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στις μεγάλες Οικονομίες της Ένωσης. Επιπλέον, σημειώνουμε ότι Κολοσσοί όπως Microsoft (Τρίτη μ.σ.), Apple (Πέμπτη), Amazon (Πέμπτη), Boeing, Pfizer και Caterpillar δημοσιεύουν αποτελέσματα. Στο εσωτερικό, εν εξελίξει βρίσκεται η δημόσια προσφορά για τον Αερολιμένα Αθηνών, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Αναβαθμίζουμε ελαφρώς το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ στην περιοχή των 1270 - 1380 μονάδων, αλλά συνεχίζουμε να αποφεύγουμε συνολική ενίσχυση των θέσεων στην παρούσα φάση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η ανακοίνωση της εισαγωγής του Ελ. Βενιζέλου έβγαλε πωλητές την Πέμπτη που εύκολα απορρόφησε η Αγορά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερκάλυψη θα είναι σημαντική, ενώ πλέον θα έχουμε μία νέα μεγάλη Εισηγμένη, μετά από τουλάχιστον 17 χρόνια, με την τότε εισαγωγή της ΤΕΝΕΡΓ, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο κλάδος του Τουρισμού, που είναι και μεγάλη “ατμομηχανή” για την Οικονομία, αποκτάει ακόμα ένα χρηματιστηριακό σύμμαχο μετά την ΑΡΑΙΓ και την ΟΤΟΕΛ και μάλιστα σε ένα μέγεθος που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Τα νέα όπως έχουμε σχολιάσει είναι σχεδόν καθημερινά και θυμίζουν άλλες εποχές, η κυοφορία αρκετών ακόμα deals είναι δεδομένη, όπως και το ενδιαφέρον των Ξένων.

Το ταμπλώ είναι αυτό που πάντα λέει την αλήθεια και μέχρι στιγμής μας δείχνει ότι κινείται αργά και βασανιστικά ανοδικά, με διορθώσεις της 1½ συνεδρίασης χωρίς υπερβολές και απότομές αυξήσεις τζίρου που θα προβληματίσουν.

Τα γεωπολιτικά συνεχίζουν να είναι ο “νούμερο 1” κίνδυνος χωρίς οι Αγορές να δίνουν σημασία. Το Σουέζ θα μπορούσε να δώσει βοήθεια στον πληθωρισμό και παράλληλα να καθυστερήσει την μείωση επιτοκίων.

Τα αποτελέσματα και οι μερισματικές αποδόσεις συντηρούν εύκολα της αποτιμήσεις αρκετών Εισηγμένων, που μοιάζουν σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλες.

Οι Ξένοι ψάχνουν κομμάτια Εταιρειών σε “πακέτα” για αυτό και η γρήγορη απορρόφηση κάθε placement.

Από την άλλη υπάρχουν και Εταιρείες που είχαν μείνει πίσω στο συνολικό ράλι, με αποτέλεσμα κάποια funds να βλέπουν ότι έχουν σημαντικό “upside” και σπεύδουν να “κλείσουν το κενό”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Όμιλος Viohalco με την ΕΛΧΑ που είχε υστερήσει σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά.

Φυσικά μπροστά μας θα δούμε και άλλες περιπτώσεις, όσο το χρήμα “ρέει” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τεχνικά τώρα φαίνεται να κινούμαστε με κάποιες αποκλίσεις, παρόλα αυτά και από την στιγμή που τα “stop” μας έχουν έρθει αισθητά ψηλά μπορούμε να συντηρήσουμε την βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία μας.

Το 1345 στον ΓΔ συντηρεί βραχυπρόθεσμα την τάση, ενώ μία κατοχύρωση του 1365 αναγκαστικά θα δώσει εκτόνωση. Θυμίζουμε ότι το ημερήσιο “stop” στον ΓΔ είναι οι 1319 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας, με αρκετές πιθανότητες το επίπεδο να ανέβει ακόμα ψηλότερα.

Ουσιαστικά μία επιβεβαιωμένη αλλαγή επιπέδου δεν έχει ιδιαίτερες αντιστάσεις ανοδικά.

Η “ερώτηση του εκατομμυρίου” είναι αν μας προλάβει μία διόρθωση, ή αυτό θα συμβεί άμεσα. Φυσικά δεν υπάρχει απάντηση, οπότε τα “stop” μας είναι η λύση και απάντηση στο τι θα κάνει η Αγορά και παράλληλα και εμείς με τα χαρτοφυλάκιά μας.

Το πολύ θετικό είναι ότι πλέον “ψάχνουμε να βρούμε απαισιόδοξους με το κιάλι”. Άλλωστε τα χρήματα που μπαίνουν είναι και η απόδειξη για το τι μπορεί να περιμένουμε μπροστά.

Πάντα η Αγορά δίνει 1 ή 2 ευκαιρίες μέσα στην χρονιά για κάποιους που έχουν μείνει εκτός και αισθάνονται ανασφάλεια και “υψοφοβία”, αλλά δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι πάντα βγαίνουν και γρήγορα, χωρίς να αφήσουν την Αγορά να τους δώσει σημαντική κίνηση. Οπότε το να είσαι στην Αγορά και να κάνεις διαχείριση με μέρος του χαρτοφυλακίου σου είτε τεχνικά, είτε fundamental, ή ακόμα και όπως ο καθένας κρίνει, είναι πολύ καλύτερο από το να αφήνεις ψυχολογία και φόβο να σε οδηγούν”, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΟΤΕ (5,4), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Alpha Bank (-1,40%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-0,20%), Eurobank (-1,50%) και Πειραιώς (+0,93%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” κάτω από τα 1,528 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,4855 και στη ζώνη 1,443 – 1,423 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,65 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, το ημερήσιο “stop long” στα 6,69 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 6,22, 5,95, 5,896 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,775 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,6865 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,599, 1,585, 1,542 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,52 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,80 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 3,246 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,152, 2,994 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,907 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,60 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1149,13 (+0,20%) και 1136,61 μονάδων (-0,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1138,07 (-0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1139,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,66%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1099 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1049, 1026, 1002 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 983 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΒΙΟ (+0,96%), ΕΛΠΕ (+1,09%), ΕΛΧΑ (+2,83%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%), ΟΤΟΕΛ (+0,44%), TITC (+0,43%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΚΟΥΕΣ και ΟΠΑΠ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΕΛΧΑ (+2,83%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 33 μηνών. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,84 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη την ζώνη 1,91 – 1,89 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,33 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 2,67 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Autohellas (+0,44%), συμπληρώνοντας τρεις ήπια ανοδικές συνεδριάσεις. Οι στηρίξεις στα 13,24 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,08 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη αντίσταση στα 14,26 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Μυτιληναίος (-1,49%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 37,30 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 39,56 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+82,8%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+64,89%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,28%), ΓΚΜΕΖΖ (+46,81%), ΦΡΙΓΟ (+46,62%), ΚΟΥΑΛ (+43,09%), MONTA (+39,27%), ΜΙΝ (+29,25%), ΕΛΧΑ (+27,84%), ΣΑΤΟΚ (+27,12%) και ΠΑΙΡ (+25,0%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά τις δύο διαδοχικές μειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι (+0,85%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,15 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,06 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 1,1800.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΤΖΚΑ (+2,34%), ΚΥΡΙΟ (+1,50%), ΜΕΡΚΟ (+4,20%), ΚΕΠΕΝ (+1%) και ΕΛΙΝ (+1,25%).

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΠΕΙΣ (-0,52%) και πέντε για ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (-0,60% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά).

Αύξησαν συναλλαγές ΞΥΛΚ (-1,97%) και DIMAND (0%).

Σε νέα υψηλά 17 μηνών η Lavipharm (+0,22%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η Performance (+2%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+6,10%), ACAG (+1,69%) και ΑΣΤΑΚ (+1%).

Ανοδικό “τρίο” για Sato (+8,70%), με αξιοσημείωτο “bid”.

Από σήμερα ανέλαβε ε.δ. στις μετοχές των Κλ. Ναυπάκτου (+8,41% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) η Optima Bank.

Κίνηση για σεμινάριο και νέα ιστορικά υψηλά για ΦΒΜΕΖΖ (+9,96%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,89%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,65%) και ΓΚΜΕΖΖ (+8,86%).

Από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ, μετά το reverse split, δεν έχει “δει” αρνητικό κλείσιμο η Frigoglass (+9,55%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1245 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1222 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3025 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2968 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3350 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κατοχυρώνουν κέρδη στο Πετρέλαιο, προς το 1,0802 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2045 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,10 το Ασήμι.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $42900 το Bitcoin, προς τα $2280 υποχωρεί το Ethereum.

Η Ρυθμιστική Αρχή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας δήλωσε ότι θα αναστείλει πλήρως τον δανεισμό μετοχών περιορισμένης διάρκειας από σήμερα, στην τελευταία προσπάθεια των Φορέων χάραξης πολιτικής να σταθεροποιήσουν τις Χρηματιστηριακές Αγορές της Χώρας, μετά τις πρόσφατες απότομες πτώσεις.

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση η Evergrande, γιγαντιαίος Κινεζικός Όμιλος του τομέα των Ακινήτων, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Η μετοχή του Ομίλου Evergrande βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει την αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, “οι τιμές των Ακινήτων στην Κίνα ενδέχεται να δεχτούν νέο πλήγμα από την κατάρρευση της Evergrande. Περίπου 1,5 εκατ. αγοραστές έχουν ήδη πληρώσει την Εταιρεία, συνολικά $90 δισ. για κατοικίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο τεράστιος αριθμός κατοικιών που θα χρειαστεί Κρατική στήριξη για να ολοκληρωθούν, μπορεί να καθυστερήσει την παροχή βοήθειας σε άλλες Κατασκευαστικές Εταιρείες”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα, παρά αργότερα, με μικρά βήματα και όχι απότομα”, δήλωσε στο Reuters το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 91,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και με το αρνητικό οι ΕΛΠΕ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Μυτιληναίος και στο υψηλό ο ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικούς τίτλους, έναντι 100 πτωτικών, παρά ταύτα 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.708 συμβόλαια).

Στα 5.453 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.450 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.519 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.469 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 399, 393 για τον Φεβρουάριο και 6 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.289), κινήθηκε μεταξύ 3.280 και 3.304,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.142), κινήθηκε μεταξύ 1.142 και 1.142 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.315).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (583), Πειραιώς (3.561), Εθνική (217), ΔΕΗ (634), Alpha Bank (2.412), Ιντρακόμ (583), ΓΕΚ (223), Viohalco (224), Άβαξ (107), ΑΔΜΗΕ (633), Αεροπορία Αιγαίου (148), ΟΠΑΠ (119), ΟΤΕ (256), ΕΛΧΑ (936), Ελ. Πετρέλαια (493).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 167.044, Πειραιώς 90.857, Eurobank 28.146, Εθνική 17.798, ΑΔΜΗΕ 25.975. ΔΕΗ 28.913, Τέρνα Ενεργειακή 17.449.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.295.735 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.250.349 τεμ. (34.250.349), ΟΠΑΠ 1.612.827 τεμ. (1.622.753), Εθνική 15.348.358 τεμ. (15.548.786), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 906.151 τεμ. (1.199.446), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                       Name of Issuer               NSP            Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v