Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκάρτα 12 δισ… δραχμές ο τζίρος

Κοντά στις 2.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, και τις 1.185 μονάδες ο FTSE 20. Με υπεραπόδοση ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και μεμονωμένων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συναλλαγές περιφερειακού… ψιλικατζίδικου στο ΧΑ.

Συναλλαγές 11,8 δισ. παλαιών δραχμών, είχαν πραγματοποιηθεί πριν από λίγο γυρνώντας το ΧΑ πολλά χρόνια πίσω. Στις μέρες του ΄98, όταν ο τζίρος ήταν ανάλογης εμβέλειας και σπουδαιότητας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα πως για να είσαι μία αγορά αναπτυγμένη δεν αρκεί να επαίρεσαι και να καυχάσαι αλλά να χαρακτηρίζεσαι από όσα σε καθιστούν πράγματι αναπτυγμένο χρηματιστήριο.

Μετρώντας, και με λίγη θλίψη είναι αλήθεια, συναλλαγές, τζίρους σε επιμέρους μετοχές αλλά και… κατάντια από μία παραδομένη αγορά δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε διαφορετικά.

Παντελής η απουσία συναλλαγών, είτε από την πλευρά των πωλητών είτε από αυτή των αγοραστών διευκολύνοντας εν μέρει την εικόνα άπνοιας, που διαμορφώνεται για τους βασικούς δείκτες.

Στις 2.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και τις 1.183 ο FTSE 20 αλλά εάν αυτό είναι που μετράει και όχι η ουσία αυτού που βλέπουμε, τότε συγγνώμη. Μία αγορά απονευρωμένη, με την πλειονότητα των συναλλαγών σε Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ και ακόμη 2-4 όλες του 20άρη.

Και μετά από αυτές το…χάος και οι τζίροι μερικών εκατοντάδων ευρώ (λιγότερα απ΄ όσα τζιράρει ένα μικρό περίπτερο στο Λέντζο στο Παγκράτι).

Κατακόρυφη η συναλλακτικότητα και σε μετοχές του FTSE 20 και εν γένει της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου υποτίθεται δραστηριοποιούνται οι μεγάλοι και τρανοί και οι συνεργάτες τους ξένοι. Περνά όμως τα 9,1 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, πλησιάζει το ένα εκατομμύριο τεμάχια η Alapis, ενώ συγκριτικά καλοί τζίροι πραγματοποιούνται σε Γενική (0,96 ευρώ), Αεροπορία Αιγαίου (4,1 ευρώ), Παρνασσός (2,34 ευρώ), ΑττιΚάτ (0,57 ευρώ).

Είναι ενδεικτικό, πως συναλλαγές περισσότερες των εκατό χιλιάδων ευρώ γίνονται σε περίπου 35 μετοχές και πέραν αυτών ελάχιστα πράγματα.

Η αλήθεια είναι πως η θεαματική υποχώρηση του τζίρου σε μετοχές-κλειδιά του FTSE 20 αναδεικνύει ένα πρόβλημα που δεν είναι τωρινό και κατά την εκτίμηση πολλών παραγόντων της αγοράς θα το βρούμε μπροστά μας.

Η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές παραμένει στο περίπου 3 προς 1 με 110-115 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά, αν και οι συναλλαγές, το ενδιαφέρον είναι πιο υποτονικά από ποτέ.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης (ΑττιΚατ, Κλουκίνας-Λάππας, Βιοτέρ, Παρνασσός, Μηχανικές και ακόμη ελάχιστων ) η συνεδρίαση διεξάγεται ουσιαστικά και όχι διαδικαστικά, όπως συμβαίνει σήμερα για… 9 στις 10 εισηγμένες.

Δυστυχώς αυτή είναι μία εξαιρετικά αποθαρρυντική εικόνα της υποτιθέμενης… αναπτυγμένης αγοράς μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v