Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμυνα από την περιοχή των 2.250 μονάδων

Σήμερα θα φανεί εάν η χθεσινή διόρθωση ήταν κίνηση σκοπιμότητας ή…ουσιαστικό άδειασμα. Στις 2.250 για ΓΔ και τις 1.160 μον. για FTSE 20 τοποθετούν ορισμένοι τις πρώτες στηρίξεις και ποντάρουν σε αντίδραση σήμερα-αύριο.

Είπαν χθες κάποιοι φίλοι, πως…περάσαμε στην πλευρά των «αρκούδων» (με αφορμή ίσως κάποιες αναφορές μας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) και ότι συντασσόμεθα με τους «πωλητές» και τους short παίκτες.

Την αφορμή για διόρθωση του Γενικού Δείκτη από την διπλή (όπως αποδείχτηκε) κορυφή των 2.350-2.370 μονάδων επιχειρούσαμε να εντοπίσουμε εμμένοντας στην πάγια εκτίμηση μας πως οι αγορές «χρωστούν έναν τελευταίο ανοδικό σχηματισμό». Και αναφερόμασταν ξεκάθαρα σε ενδεχόμενο περαιτέρω αντίδρασης των δεικτών για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες (πιθανολογώντας το τέλος της κίνησης προς τις 10-15 Αυγούστου).

Εκτιμούσαμε, όμως και εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε, πως ακόμη και οι αγοραστές είχαν κάθε εύλογο συμφέρον να μεσολαβήσει μία διόρθωση που θα τους έδινε την ευκαιρία να επανατοποθετηθούν ή και να ενισχύσουν τις θέσεις τους από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Την αφορμή την είδαμε όλοι μας νομίζω χθες και πως την εκμεταλλεύτηκαν αυτοί που εν τέλει την αξιοποίησαν.

Γνωστά τα όσα έγιναν χθες με τον Γενικό Δείκτη να ακολουθεί εκ των πραγμάτων μία… βολική υποχώρηση, τον FTSE 20 να γλιστρά χαμηλότερα των 1.200 μονάδων και την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κάτω από τα 20 ευρώ.

Ζητούμενη είναι η έκταση και η σύνθεση της διόρθωσης, καθώς αρκετοί γνώστες του παιχνιδιού περιμένουν αντίδραση από τις 2.250-2.260 μονάδες και από τις περίπου 1.156 μονάδες για τον FTSE 20.

Αλλοι περιμένουν τον πήχη λίγο χαμηλότερα, κάποιοι κάνουν λόγο και για τις 2.180 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Εκτιμούμε, πως αρκετά θα κριθούν σήμερα και αυτό γιατί η Wall δεν έδωσε χθες ξεκάθαρο μήνυμα, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν οριακά με τον DJIA στις 9.097 και τον S&P 500 πάνω από τις 980 μονάδες.

Κρίσιμες, εάν συνεχιστεί η διόρθωση, θεωρούνται και οι επόμενες δύο συνεδριάσεις αν και με τα μέχρι τώρα στοιχεία πιστεύουμε πως η διόρθωση ήρθε κατόπιν… παραγγελίας, ελέγχεται από τους μεγάλους παίκτες και πιθανότατα θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων για όσους ποντάρουν σε επόμενη κίνηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Καλύτερη εικόνα θα έχουμε σήμερα, το πολύ μέχρι την Παρασκευή.

Ας δούμε όμως και τεχνικά τον Γενικό Δείκτη (με εμφανή τα περιθώρια διόρθωσης του), όσο και τη μετοχή της Εθνικής (σε σχετικά διαγράμματα του φίλου Στέφανου από το deiktes.com).

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας (βεβαίως και πολλών φίλων, παικτών και ανθρώπων της αγοράς) τότε το σήμα αναστροφής θα πρέπει να δοθεί πάλι από την Εθνική Τράπεζα (θα αποδειχθούν αρκετά τα 19 ευρώ, άραγε;) τις Eurobank, Alpha Bank όπου δεν έχει εγκαταλειφθεί η στόχευση του 10άρικου.

Παράλληλα θα πρέπει (επιτέλους) μία εκ των τριών ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ να… σταθεί στο ύψος της, αν και τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Επιχείρηση δεν νομίζουμε πως προσελκύουν επενδυτές.

Στην περίπτωση που η ζώνη των 2.250 μονάδων (και πάνω) αποδειχτεί επαρκής σήμερα και ο FTSE 20 δώσει αντίδραση πέριξ των 1.155 μονάδων τότε το «ανοδικό σενάριο» θα παραμένει σε ισχύ.

Θα πρέπει συν τοις άλλοις να δούμε και ορισμένες μετοχές όπως του Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ κ.α. όπου τελευταία τοποθετείται και βραχυπρόθεσμη ρευστότητα (και κινείται με βάση μία απόδοση της τάξης του 3-5%) αλλά και ορισμένων σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τον μεσαίο-χαμηλότερο χώρο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση των Σέλαμν, Παρνασσού, Εβροφάρμα, Eurodrip εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διύλισης-εμπορίας καυσίμων και ορισμένων (όπως η Dionic) που εμφανίζουν και συναλλακτική δραστηριότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v