Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προέχει η κορυφή των 1.226 μονάδων

Δεν έπιασε την χθεσινή κορυφή των 1.225,8 μονάδων ο 20άρης και η τάση μένει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια. Υπεραπόδοση για τις μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, σχετική κινητικότητα και στα μεσαιό-μικρά.

Μέχρι τις 1.221,3 μονάδες έφθασε αρχικά η ανοδική αντίδραση του FTSE 20, καθώς η πλειονότητα των μετοχών «άνοιγε» από υψηλότερες τιμές. Μένει στη συνέχεια να φανεί εάν ο συγκεκριμένος δείκτης μπορεί να συνεχίσει πάνω και από τις 1.225,8 μονάδες (χθεσινή κορυφή) με αιχμή τις τράπεζες.

Σε αυτή την περίπτωση θα άνοιγε ο δρόμος για…επιστροφή στα μέσα Ιουνίου, τότε που ο 20άρης έγραφε στο διήμερο 12-15/6 διπλή κορυφή στις 1.237 μονάδες, περιοχή που εκ των πραγμάτων αποτελεί αντίσταση σε αυτή τη φάση του ΧΑ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συντηρείται στα νέα υψηλά της (20,3 ευρώ), υπεραποδίδουν Eurobank στα 9,34 ευρώ, Alpha Bank στα 9,44 ευρώ, Marfin Popular Bank στα 2,37 ευρώ, ενώ ακολουθούν και άλλοι από τον FTSE 20.

Με τον Γενικό Δείκτη λίγο χαμηλότερα των 2.370, δηλαδή μέσα στο εύρος στόχο 2.350-2.370 μονάδων, που είχε τεθεί ως άμεση περιοχή προσέγγισης, η συνεδρίαση θα πρέπει λογικά να «ανεβάσει» συναλλαγές και σε μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και τίτλων από τα μεσαιό-μικρά.

Ετσι εκτός των Μυτιληναίου (6,06 ευρώ), Τιτάν (21,59 ευρώ) περισσότερες πράξεις και συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται και σε τίτλους όπως Γενική, Παρνασσός, ΕΥΑΘ, Σέλμαν, Proton Bank, Lavipharm κ.α.

Ηδη ο SC 80 αντιδρά κατά 0,8% (έναντι 0,8% του FTSE 20 και 0,95% του…παλιού Mid 40) περνώντας και τις 480 μονάδες ένδειξη ενθαρρυντική για αυτή την κατηγορία μετοχών.

Επίσης, το γεγονός πως σε μετοχές αυτής της κατηγορίας αρχίζουν και ζητούνται ή συναλλάσσονται πακέτα με τρίτους παίκτες επίσης ως ενθαρρυντικό μπορεί να εκληφθεί.

Ενδεικτική η περίπτωση της Dionic, που όπως αναφέρεται σχετικά πραγματοποιήθηκε πακέτο 750 χιλιάδων μετοχών στα 0,80 ευρώ, με τη μετοχή να έχει αντιδράσει περίπου 30% τις τελευταίες επτά ημέρες (…ξεκίνησε από τα 0,60 ευρώ).

Αναφέρουμε την περίπτωση της Dionic, καθώς σε επενδυτικούς κύκλους και δυνάμεις της αγοράς ενισχύεται η εκτίμηση πως ανάλογη συμπεριφορά ή συναλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν και σε κάποιες ακόμη εισηγμένες αυτής της κατηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι μία ένδειξη κινητικότητας και αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος και των κινήσεων των παικτών, που αγωνίζονται να απεγκλωβιστούν από τη λογική των 8 άντε 10 μετοχών (και αυτών μόνο από τον 20άρη, το πολύ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση) .

Το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία, πως αγορά ΔΕΝ μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο η τάδε τράπεζα ή το δείνα blue chip και στην εκτίμηση αυτή εμμένουμε.

Πλέον η Σέλμαν περνά τα 0,75 ευρώ, ο Παρνασσός τα 2,2 ευρώ, η Αττικάτ τα 0,5 ευρώ, η Βιοτέρ τα 0,35 ευρώ ενώ στον ίδιο δρόμο ακολουθούν και ακόμη ορισμένες από αυτή την ομάδα.

Επίσης το ότι αντιδρά για παράδειγμα η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας ή της ΕΥΑΘ (για να επανέλθουμε στα…μεγαλύτερα) θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ενθαρρυντικό από τη στιγμή που αυτές οι κινήσεις οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά σε εγχώριες δυνάμεις, ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους και συγκεκριμένους γνώστες της αγοράς μας.

Άλλωστε στην Αγροτική επιχειρείται τελευταία μία προσπάθεια αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος για τη μετοχή (δεν εξετάζουμε τους λόγους) καθώς είναι η… τελευταία του κλάδου σε απόδοση σε σχέση βεβαίως με τις «πρώτες» του FTSE 20.

Στοιχήματα θα πείτε μικρά ή μικρότερα και ρίσκο που παίρνουν γνωστές δυνάμεις της αγοράς και που πάντα κατά την εκτίμηση μας κάνουν τη διαφορά που χρειάζεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v