Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντέχουν οι στηρίξεις, με βοήθειες από ΔΕΗ-ΟΠΑΠ

Με ΔΕΗ και ΟΠΑΠ επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες στηρίξεις στο ΧΑ. Στα 19,4 ευρώ η Εθνική, βοήθειες από Μυτιληναίο, Πειραιώς, Marfin Popular Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στο 3 προς 1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών μετοχών.

Οι πρώτες χαμηλές τιμές σημειώθηκαν για τον Γενικό Δείκτη στις 2.266 και για τον FTSE 20 στις 1.166 μονάδες ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε μέχρι τα 19,39 ευρώ.

Λογική αντίδραση, καθώς πραγματοποιήθηκε με ισχνές συναλλαγές (κάτι λιγότερες των 5 εκατ. ευρώ) και τους εν δυνάμει πωλητές να οπισθοχωρούν.

Η απουσία ουσιαστικών πωλητών (στον αντίποδα της χθεσινής συνεδρίασης) οδήγησε σε σταθεροποίηση βασικούς δείκτες-μετοχές, με τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ να αναλαμβάνουν το «βάρος αντιστάθμισης» των πιέσεων που δέχεται η μετοχή της Εθνικής.

Στα 14,95 ευρώ (2,4%) η μετοχή της Επιχείρησης, στα 16,77 ευρώ (1,1%) η μετοχή του Οργανισμού κρατούν μέχρι τώρα τον 20άρη σε απόσταση περίπου 20-25 μονάδων από την στήριξη των 1.155 μονάδων.

Επαρκής, κατ΄ αρχήν η τεχνική ένδειξη, ενισχύοντας την εκτίμηση όσων αναφέρονταν χθες σε διόρθωση κατά …παραγγελία και ελληνική υποχώρηση για εσωτερικούς λόγους. Θα δείξει στη συνέχεια εάν η εκτίμηση τους είναι βάσιμη και εάν οι πρώτες στηρίξεις αποδειχθούν ικανές να απορροφήσουν την προσφορά όσων πούλησαν χθες (σε υποκείμενη αλλά και ΧΠΑ).

Μετοχές εταιρειών, όπως Intralot, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΣΙΔΕΝΟΡ αντιδρούν ανοδικά δίνοντας ένα μικρό στίγμα για τις διαθέσεις στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο παραμένουν χαμηλές οι συναλλαγές (δεν ξεπερνούσαν τα 12 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.00) παραπέμποντας σε διστακτικότητα και των δύο πλευρών (πωλητών-αγοραστών).

Και πάλι συγκριτικά καλές συναλλαγές πραγματοποιούνται σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών με την αναλογία ανοδικών-καθοδικών στο 3 προς 1.

Να θυμηθούμε πως χθες, μέχρι τις 12-12.30 οι αγοραστές ήταν πολύ πιο επιθετικοί οι πωλητές φειδωλοί για να αλλάξει άρδην το σκηνικό από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Τουλάχιστον σήμερα, και μέχρι τώρα, ακολουθείται αμυντική τακτική και από τους μεν και τους δε καθώς στην Εθνική επιχειρείται η πολυαναμενόμενη φυσιολογική πίεση-διόρθωση – δύο συνεδριάσεις πριν την εισαγωγή των νέων μετοχών- με τους πωλητές να επιδιώκουν υποχώρηση της τιμής προς τα 18,5 ευρώ και τους αγοραστές στην στήριξη της μετοχής ίσως και πάνω από τα 19 ευρώ.

Λογικά η νευρικότητα, που χαρακτηρίζει και πάλι την Εθνική Τράπεζα δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο, να πιέσει λίγο χαμηλότερα για παράδειγμα την Eurobank (8,80 ευρώ) ή την Alpha Bank (στα 9 ευρώ). Λίγο υψηλότερα διαμορφώνεται η τιμή των άλλων μετοχών του 20άρη με την Τράπεζα Πειραιώς στα 8,13 ευρώ (και πολλές συναλλαγές), την Marfin Popular Bank στα 2,26 και την Τράπεζα Κύπρου στα 4,5 ευρώ.

Από το υπόλοιπο του…ταμπλώ συνεχίζεται η αντίδραση-με αυξημένες συναλλαγές- στη μετοχή της ΑττιΚατ στα 0,57 ευρώ, στην Επίλεκτο (0,47 ευρώ), Παρνασσό (2,34 ευρώ), ΑΝΕΚ (0,95 ευρώ), Proton Bank ( 1,53 ευρώ), Κλουκίνα-Λάππα (2,56 ευρώ), Ιλυδα (0,93 ευρώ), (1,45 ευρώ) κ.α.

Για τη συνέχεια θα θεωρούσαμε χρησιμότερη την επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων στηρίξεων, που θεωρούν σημαντικές οι αναλυτές και άνθρωποι της αγοράς και ένα παιχνίδι συντήρησης δυνάμεων μεταξύ πωλητών-αγοραστών ικανό να κρατήσει τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τις 2.300 μονάδες. Να ενισχυθεί, πρακτικά, η εκτίμηση πως η χθεσινή διόρθωση έγινε για εσωτερικούς λόγους, για αναδιάταξη δυνάμεων και δεν αποτελούσε απαρχή μίας ευρύτερης πτωτικής κίνησης, που θα μπορούσε να μας ανησυχήσει. Τουλάχιστον όσο είμαστε βραχυπρόθεσμα στην αγορά με ορίζοντα τα μέσα Αυγούστου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v