Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 2.300 με εκτεταμένες ρευστοποιήσεις

Διευρύνονται οι απώλειες στη Σοφοκλέους με την Εθνική να ξαναχάνει τα 20 ευρώ. Απώλειες για Eurobank (4,7%), ΔΕΗ (4,35%), Πειραιώς (4,3%). Στο 4/1 η αναλογία καθοδικών προς ανοδικές με πιέσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό.

Διευρύνονται οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες, με τον ΓΔ να υποχωρεί χαμηλότερα των 2.300 προς τις 2.280 μονάδες. Οι συναλλαγές διαμορφώνονταν πριν από λίγο στα 90 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία σχεδόν τα μισά άρχισαν να γίνονται με το ΄΄γύρισμα΄΄ της αγοράς και περισσότερο με την επιβάρυνση της πτωτικής τάσης.

Ο Ftse 20 με σημαντικές απώλειες υποχωρεί χαμηλότερα των 1.200 (προς τις 1.183 μονάδες) καθώς Εθνική, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ διορθώνουν αν και αφορμή της αλλαγής θεωρήθηκε (από αρκετούς) η περίπτωση της ΔΕΗ.

Οι εξελίξεις, όπως αναφέραμε και προηγούμενα στην Επιχείρηση ήταν η αφορμή, που αναζητούσαν οι ΄΄πωλητές΄΄ για να επιχειρήσουν να γυρίσουν τον 20άρη, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο χρήζει αναφοράς, πως πριν από λίγο στην Wall τα συμβόλαια των βασικών δεικτών παρέπεμπαν σε λελογισμένη υποχώρηση μέχρι 0,5% στην αρχή της συνεδρίασης. Φαίνεται, πως το ΧΑ που υποαπέδωσε στην διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης της Wall , των ευρωπαικών χρηματιστηρίων ξεκινά και μάλιστα με μεγάλες απώλειες τον χορό της διόρθωσης.

Στα υπόψη οι μάλλον μέτριες συναλλαγές συγκριτικά λιγότερες απ΄ότι τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις) ενώ και η προσφορά, που έχει βγει σταδιακά μετά τις 12-12.30 δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.

Ακόμη, όσοι κατοχυρώνουν θέσεις σε μετοχές του Ftse20 και μεγάλης κεφαλαιοποίησης εγγράφουν σημαντικότατες υπεραξίες, πρακτικά έχουν το περιθώριο να ρευστοποιήσουν και σήμερα-αύριο προσδοκώντας να επανατοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές για έναν επόμενο γύρο.

Η μετοχή της ΔΕΗ στα 14,79 ευρώ με απώλειες 4,1% θεωρείται ο …ηθικός αυτουργός του γυρίσματος του 20άρη, αν και η πλειονότητα των μετοχών μετρά υψηλές απώλειες.

Μάλιστα Eurobank με 4,5% Alpha Bank με 2,5% χάνουν- προσώρας- το πλεονέκτημα της βραχυπρόθεσμης τάσης και της προοπτικής προσέγγισης των 19 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές και για Μυτιληναίο στα 5,77 ευρώ, τον Ελλάκτορα στα 5,81 ευρώ. Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει μεταβληθεί φτάνοντας το 1 προς 4 με 160 μετοχές να υποχωρούν.

Αντίθετα κρατούν ακόμη η Σέλμαν στα 0,76 ευρώ, Ιλυδα στα 0,93 ευρώ, Παρνασσός στα 2,20 ευρώ, ενώ η…πολύφερνη ΕΥΑΘ διαμορφώνεται στα 7,58 ευρώ με συναλλαγές 44,2 χιλιάδων τεμαχίων.

Για τη συνέχεια μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) το ενδεχόμενο μίας πρώτης στήριξης του ΓΔ πέριξ των 2.280 μονάδων, εν αναμονή της προεξοφλούμενης υποχώρησης των ξένων χρηματιστηρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v