Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαχάνιασαν στα υψηλά ημέρας οι αγοραστές

Πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης ο ΓΔ είχε “δει” τα υψηλά ημέρας. Εμφανής η κόπωση του τραπεζικού κλάδου. “Όμηρος” των Ευρωπαϊκών αποφάσεων η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. Άνοδος 4% για ΕΛΠΕ.

Η αύξηση του υψομέτρου, ως γνωστόν, συνδυάζεται με την μείωση του οξυγόνου και αυτό φαίνεται να “πείραξε” τους αγοραστές, που ξεκίνησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης είχε “δει” τα υψηλά ημέρας, όμως το γεγονός ότι στο πρώτο 10λεπτο οι συναλλαγές πήγαιναν λεπτό και εκατομμύριο, δημιούργησε ισχυρές υπόνοιες διανομής χαρτιών (!).

Βέβαια στην σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές έδειξαν ότι είχαν εναλλακτικές και έτσι όταν η κόπωση του Τραπεζικού κλάδου έγινε περισσότερο εμφανής και ο Δείκτης γύρισε ακόμα και σε αρνητικό πρόσημο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ελ. Πετρέλαια ανέλαβαν περισσότερο ενεργητικές πρωτοβουλίες και έστειλαν τις ανησυχίες να περιμένουν για τις … επόμενες συνεδριάσεις.

Εννοείται ότι τόσο οι Δείκτες, όσο και οι “γνωστοί ύποπτοι” του τελευταίου μήνα και πλέον, υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά των 847,63 μονάδων (+2,84%), ο Τραπεζικός από τα υψηλά των 530,25 μονάδων (+6,27%), η Alpha Bank από τα υψηλά των 1,9500 ευρώ (+7,73%), η Εθνική από τα υψηλά των 3,1200 ευρώ (+6,12%), η Eurobank των 1,4800 ευρώ (+12,12%), η Πειραιώς των 0,7090 ευρώ (+10,44%) και το Ταχ. Ταμιευτήριο των 1,0400 ευρώ (+13,04%).

Μικρές αρνητικές εκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Coca-Cola και ΟΤΕ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται από το τελικό κλείσιμο του Δείκτη.

Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μην σημειωθεί, ότι στα υψηλά ημέρας, τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης έδωσαν υψηλότερη κορυφή από αυτή που είχε σημειωθεί στις 13/2 (843,64 μονάδες) για τον πρώτο και στις 8/2 (511,56 μονάδες) για τον δεύτερο.

Μικτή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου δεν έλειψαν οι θετικές διαφοροποιήσεις, χαμηλού ή μεσαίου κόστους, όμως εδώ παραμένει ζητούμενο η διάρκεια.

Από την άλλη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η “απάθεια” της Αγοράς, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, για μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων – μετοχοποιήσεων, όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ που έκλεισαν γύρω από το … μηδέν (!)

Από εκεί και πέρα και στα αξιοσημείωτα της ημέρας, το νέο ιστορικό χαμηλό για την Dionic, ακόμα μία ημέρας “άτσαλης” κατοχύρωσης κερδών στην Creta Farm, από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,0270 ευρώ η Alapis σημειώνει αποδόσεις 366,67%, ενώ κινητικότητα επέδειξαν Παρανασσός, Χατζηιωάννου, Αστήρ, Νηρέας, Sprider, Lavipharm. Profile κ.λ.π.

Εδώ ίσως θα πρέπει να τονιστεί ο προβληματισμός πολλών επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά την “ποιότητα” των θεμελιωδών των εταιρειών, οι μετοχές των οποίων βρέθηκαν στις περισσότερες από τις πρώτες θέσεις των σημερινών πρωταγωνιστών και όχι μόνο.

Εννοείται ότι η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. παραμένει “όμηρος” των Ευρωπαϊκών αποφάσεων, όσον αφορά το Ελληνικό ζήτημα, όμως η “πώληση της είδησης” δείχνει να εξαιρετικά πιθανό σενάριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2020 κατά πολύ το επίπεδο, στο οποίο το ΔΝΤ θέλει να δει το χρέος να μειώνεται, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα “Wall Street Journal”.

“Είναι ακόμη πιο μακριά από το επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το χρέος, καθιστώντας δυσκολότερη από ποτέ τη θέση ότι η Χώρα αυτή μια ημέρα να αποπληρώσει το χρέος της” σχολιάζει η εφημερίδα.

Ανικανότητα και απροθυμία
για μεταρρυθμίσεις είναι η διάγνωση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών για την Ελλάδα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο εργασίας που αποκαλύπτει η εφημερίδα “Die Welt”.

Όπως αναφέρεται σε αυτό, η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, λείπει η σχετική υποδομή, ενώ οι μεταρρυθμίσεις “δεν αποτελούν προτεραιότητα” για την Αθήνα. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ πριν από λίγους μήνες στη Χώρα, η οποία, όπως επισημαίνεται, δεν είχε τα αποτελέσματα που θα ήθελε η Γερμανική πλευρά.

Προτείνεται, λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθεί στον κατάλογο των προϋποθέσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης η βελτίωση της συνεργασίας με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει αν θέλει δημοκρατία, επισημαίνει στο άρθρο του στους Financial Times ο Wolfang Munchau.

Όπως τονίζει, όταν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble την προηγούμενη εβδομάδα πρότεινε την αναβολή των εκλογών ως προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια, “ήξερα ότι το παιχνίδι θα τελείωνε σύντομα. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η επιτυχία δεν είναι πλέον συμβατή με την δημοκρατία”.

Συνεχίζει τονίζοντας πως “ο Γερμανός Υπουργός θέλει να αποφύγει μια «λάθος» δημοκρατική επιλογή. Παρόμοιο με αυτό είναι η πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά με το σχηματισμό μιας ευρείας Κυβέρνησης συνασπισμού, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Η Ευρωζώνη θέλει να επιβάλλει την επιλογή Κυβέρνησης στην Ελλάδα – την πρώτη αποικία της ευρωζώνης”.

Χρειάζεται συμμετοχή τουλάχιστον 75% στο PSI, σε συνδυασμό με την περαιτέρω χαλάρωση κάποιων όρων της διάσωσης από τους ξένους πιστωτές, για να διαμορφωθεί το Ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, υπολογίζουν οι αναλυτές της Credit Suisse.

Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι ακόμα και έτσι, το Ελληνικό χρέος θα κυμανθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ το 2020 (έναντι 120% που είναι ο στόχος του ΔΝΤ και τα επίπεδα που έχουν χαρακτηριστεί ως βιώσιμα). Μια χαμηλότερη συμμετοχή στο PSI θα οδηγούσε στην αναθεώρηση της όλης στρατηγικής για τη διάσωση. Πάντως, η άποψη της Credit Suisse είναι ότι ακόμα και η συμμετοχή του 75% είναι αμφίβολη.

Η ανάλυση του οίκου καταλήγει λέγοντας ότι όσο σημαντικό και εάν είναι το PSI, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Der Tagesspiegel”, ο Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση του σημερινού Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει “για συνολικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί βήμα - βήμα”, αλλά και για “ειδικό λογαριασμό χρέους”, ενώ θεωρεί βέβαιη την έγκριση του πακέτου από το Γερμανικό Κοινοβούλιο στις 27 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, δείχνει κατανόηση προς τα δεινά που περνούν οι Έλληνες πολίτες λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Σε χθεσινό ρεπορτάζ, όμως, της Βρετανικής “Telegraph”, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. "Πιστεύει πως οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ό, τι χρειάζεται να γίνει. Ακόμη όμως κι αν, ως εκ θαύματος, κατόρθωναν αυτά που έχουν υποσχεθεί, ο ίδιος – και όλο και περισσότεροι εντός της Ένωσης – είναι πεπεισμένοι ότι δεν αρκούν για να βγει η Ελλάδα από τη μαύρη τρύπα.''

Στο πλαίσιο αυτό, τα σχέδια της Γερμανίας έχουν αλλάξει. ''Η νέα ιδέα είναι να δηλώσει η Ελληνική Κυβέρνηση χρεοκοπία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για ένα ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα». Για τον ίδιο το Σόιμπλε δεν είναι και τόσο μια ερώτηση του αν, αλλά περισσότερο μια ερώτηση του πότε'', τονίζει η πηγή (!)

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως εφόσον οι Αγορές θεωρούν ήδη την Ελλάδα χρεοκοπημένη, μια επίσημη χρεοκοπία δεν θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης.

Ήπια θετική εικόνα για τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές (κρατούν τα υψηλά 6 μηνών), που δείχνουν να υποχωρούν σχετικά από τα υψηλά ημέρας, αλλά να μην ενοχλούνται από την νέα άνοδο (σε υψηλά 8 μηνών) του πετρελαίου.

Τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αργού, τύπου Brent, το 2012 αναβάθμισε στα 118 δολάρια το βαρέλι η JP Morgan, από 112 δολάρια που ανέμενε προηγουμένως, λαμβάνοντας υπ όψιν το momentum της οικονομίας αλλά και τους κινδύνους για την προσφορά πετρελαίου από βασικά πετρελαιοπαραγωγά Kράτη, όπως το Ιράν και η Νιγηρία. Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την τιμή του Βrent το 2013 στα 125 δολάρια το βαρέλι, από 121 δολάρια.

Για το αργό, τύπου light sweet, η JP Morgan αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της στα 111 δολάρια το βαρέλι το 2012, από 107 δολάρια το βαρέλι προηγουμένως, ενώ για το 2013 τοποθετεί την τιμή του NYMEX στα 122 δολάρια από 118 προηγουμένως.

”Παραμένουμε σε επιφυλακή για πιθανή αύξηση της προσφοράς με ταχύτερο ρυθμό του αναμενόμενου ωστόσο η συνεχιζόμενη συρρίκνωση στις ανεπτυγμένες περιοχές, οι κίνδυνοι στην προσφορά σε περιοχές-κλειδί σε συνδυασμό με την υποαπόδοση ορισμένων νέων Αγορών μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος την περίοδο 2013/2014 από ότι φέτος”, γράφει η JP Morgan.

Ενισχύεται πάνω από τα επίπεδα του 1,32 η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου. Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Wall Street λόγω αργίας, ενώ παράλληλα δεν θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων για την Αμερικανική οικονομία.

Στις ΗΠΑ εορτάζεται σήμερα η “Ημέρα του Προέδρου” προς τιμήν του πρώτου Προέδρου της Αμερικής, George Washington, την τρίτη κατά σειρά Δευτέρα του Φεβρουαρίου.

Όμως σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, μπορεί η υπόθεση της Ελλάδας να απασχολεί σημαντικό κομμάτι από τα διεθνή μέσα, όμως η έκπληξη ήλθε από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε νέα μείωση του υποχρεωτικού ποσοστού διακράτησης ρευστών διαθεσίμων στο Τραπεζικό σύστημα κατά 50 μονάδες βάσης.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα του τοπικού Τραπεζικού Συστήματος κατά 360 έως 400 δισ. γουάν.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερις οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-2,57%), Μυτιληναίος (-1,89%), ΟΤΕ (-2,21%) και Κύπρου (-0,9%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι MPB, MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για το Ταχ. Ταμιευτήριο (+7,61%), ενώ ακολούθησαν οι Ελ. Πετρέλαια (+4%) και ΔΕΗ (+3,07%) και με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 28 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 847,63 (10.36) και χαμηλό τις 819,65 (15.48) και έκλεισε τελικά στις 825,75 με κέρδη 0,18%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 98 εκατ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 98 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών και 27 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 8 έως 29,94%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα νέα μέτρα όχι μόνο είναι κοινωνικά ανάλγητα, αλλά θα επιτείνουν την υφιστάμενη ύφεση, κάνοντας άπιαστο στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, κάτι που θα δώσει τροφή σε νέα σενάρια για πιθανή έξοδο της Χώρας από την Ευρωζώνη, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., δεν αποκλείεται η άνοδος να συνεχιστεί, έστω και με διορθωτικά διαλείμματα, καθώς οι αποτιμήσεις των περισσότερων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένουν χαμηλές, συγκριτικά με τα θεμελιώδη που παρουσιάζουν ακόμη και εν μέσω της κρίσης.

Εκτιμάται δηλαδή πως, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν – και θα παρουσιαστούν και στο μέλλον – γύρω από την επίλυση του Ελληνικού προβλήματος, η Αγορά θα κινηθεί προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να διαχέεται σε ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες.

Ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί, καθώς οι διακυμάνσεις, ανάλογα με τις ειδήσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα, θα είναι αρκετά απότομες.

Δυστυχώς για το Χ.Α., η πορεία θα συνεχίσει να εξαρτάται άμεσα από πολιτικές αποφάσεις, όπως και η διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ εφιστά την προσοχή στον τρόπο ολοκλήρωσης του PSI+ και στους όρους και το timing της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Οι συνθήκες ασφυξίας συνεχίζονται στην πραγματική οικονομία, από τις κωλυσιεργίες των “εταίρων”, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ήταν γνωστή η αναποφασιστικότητα και η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων, που άλλωστε έχει οδηγήσει στην επικίνδυνη διόγκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό που παραμένει άγνωστο ακόμα είναι η λογική των αποφάσεων τους.

Για να εγκριθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ζητήθηκε αρχικά η συναίνεση των τριών αρχηγών των κομμάτων που απαρτίζουν τον Κυβερνητικό Συνασπισμό, εν συνεχεία ζητήθηκε η έγκριση των νέων μέτρων από την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά ζητήθηκε η έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή των νέων μέτρων και μετά ζητήθηκε η περικοπή δαπανών ύψους €325 εκατ. που υπολείπονται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Πλέον, δε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παράλογη και η απαίτηση έγγραφης δέσμευσης όλων των Ελλήνων πολιτών να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που θα νομοθετηθούν κατά παραγγελία της Τρόικας στο μέλλον, προκειμένου να εκταμιευθεί εν τέλει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, καθώς προβάλλει σίγουρο ότι ακόμα και αν εγκριθεί το πακέτο αυτό, η νέα Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα χρειασθεί να προσυπογράψει ως προς την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των νέων μέτρων, προτού εκταμιευθεί η “γνωστή” επόμενη δόση.

Κατά συνέπεια ως εντελώς λογική και εύλογη και ίσως αρκετά καθυστερημένη μπορεί να χαρακτηρισθεί η έκρηξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον τρόπο αντιμετώπισης της Χώρας από τους “εταίρους” μας. Άλλωστε το μόνο για το οποίο φαίνονται να κόπτονται είναι η διασφάλιση των δανειστών και όχι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη του δανειζόμενου.

Πως όμως μπορεί να θέλει κανείς από το δανειζόμενο να αποπληρώσει τα δάνειά του και να ανακάμψει, όταν αυτός ο ίδιος τον χαρακτηρίζει αναξιόπιστο μέσα σε μια κοινή ζώνη, που λόγω και της νομισματικής ένωσης, είναι ευκολότερο να γίνουν επενδύσεις στην Χώρα και να έλθουν περισσότεροι τουρίστες.

Πως είναι δυνατόν σε μια Χώρα που η ανεργία καλπάζει (20,9% σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από δύο μήνες) και το ΑΕΠ υποχωρεί κατά 7% (δ΄3μηνο του 2011) να μην γίνονται ενέργειες από όλες τις Χώρες-Μέλη του Ευρώ να ενισχυθεί η ανάπτυξη της Χώρας αυτής με οιονδήποτε τρόπο;

Πως είναι δυνατόν να μη γίνεται κατανοητό, ότι η οιαδήποτε καθυστέρηση ναρκοθετεί τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας; Όσον αφορά όμως το ζητούμενο στην τρέχουσα φάση που δεν είναι άλλο από την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης, η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμα ούτε το δικαίωμα, αλλά ούτε και την αφορμή για την άρνηση των Ευρωπαίων να εγκρίνουν νέο δάνειο προς αυτήν.
 
Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και στο σημερινό Eurogroup να υπάρξει και νέα κωλυσιεργία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται όμως και η δημόσια πρόσκληση στους ιδιώτες ομολογιούχους για το PSI καθώς πλέον οι προθεσμίες γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. δεν αποκλείει συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α., όμως εκτιμά ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και ότι θα σημειωθεί σημαντική διόρθωση, όταν θα αρχίσουν να γίνονται “ορατές” οι πρώτες σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο.

Η αναμενόμενη έγκριση της δανειακής σύμβασης στην απογευματινή Σύνοδο του Eurogroup διατήρησε και σήμερα το θετικό κλίμα στην εγχώρια Αγορά, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ως γεγονός πάντως η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών δεν έχει κλειδώσει ενώ την ίδια στιγμή η αγορά έχει αξιολογήσει σε σημαντικό βαθμό την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όπως και να έχει η άνοδος που έχει συντελεσθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης (750 – 760 μονάδες) έχει δώσει πολύ υψηλές αποδόσεις στα “χαρτιά” του Τραπεζικού κλάδου και αυτό λειτούργησε ως δέλεαρ στο έντονα ανοδικό ξεκίνημα.

Υπό αυτό το πρίσμα η κατοχύρωση κάποιων κερδισμένων θέσεων θα πρέπει να αποτελεί βασική επιλογή.

Αν και η έως τώρα πορεία της τάσης συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από τον Τραπεζικό κλάδο παραμένει η εκτίμηση ότι προοδευτικά στο προσκήνιο των αποδόσεων θα αρχίσουν να εισέρχονται και άλλες μετοχές εταιρειών που έχουν λόγους είτε από τα φθηνά θεμελιώδη τους είτε από επειδή συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις μετοχικών ποσοστών.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. δεν αποκλείει ανοδικό ξεκίνημα, αν σε αυτό συνηγορήσουν οι αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup, όμως αξίζει να επισημανθεί ότι η κόπωση στον Τραπεζικό κλάδο ήταν περισσότερο από εμφανής στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Καθίσταται πασιφανές ότι χρειάζονται υποστηρικτικές ειδήσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση των Τραπεζικών αποτιμήσεων, για αυτό και χρειάζεται προσοχή για όσους δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (!)

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε έντονα ανοδικά, για να ακολουθήσει αξιοπρόσεκτη κατοχύρωση κερδών.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Μαρτίου με καλύτερες αποδόσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε την υπερτίμηση στο 0,50%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7936, τιμή εκκαθάρισης 350,5), κινήθηκαν μεταξύ 346 και 361,25 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTΑSE-20, παρέμεινε στο 68%, με τον όγκο συναλλαγών ιδιαίτερα χαμηλό στα συνολικά 420 δικαιώματα, (394 δικαιώματα αγοράς και 71 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (26000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12116), Alpha Bank (19926), ΟΤΕ (986), Ταχ. Ταμιευτήριο (997), ΟΠΑΠ (684), Πειραιώς (3255), ΔΕΗ (973), Κύπρου (3934), Μυτιληναίο (670), MIG (477), ΓΕΚ (222), ΕΧΑΕ (173), Intralot (123), Ελλάκτωρα (234), MPB (1779).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (11895291 τεμ.), MIG (4857640 τεμ.), Eurobank (10158773 τεμ.), MPB (4946432 τεμ.), Κύπρου (4155017 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v