Ολοκληρώνεται η προεξόφληση στη Σοφοκλέους

Διατήρηση δυνάμεων σε ΧΑ και ευρωχρηματιστήρια που έχουν προεξοφλήσει θετικά το αποψινό Eurogroup. Επιβεβαίωση των 350 μονάδων για τον 20άρη και των 3€ για την ΕΤΕ. Το ΧΑ αναζητεί το επόμενο κίνητρο-καύσιμο.

 Κλειδώνουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες κι εκκρεμότητες, τη στιγμή όπου οι αγορές παραμένουν προσηλωμένες στο αποψινό Eurogroup.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν κοντά στα υψηλά ημέρας και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιδίδονται σε κινήσεις τακτικής, καθώς, εκτός από τις όποιες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν στο Eurogroup, με εύλογο ενδιαφέρον αναμένονται κι οι τελικοί όροι του PSI. Αυτό αφορά και ενδιαφέρει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες (και βεβαίως βασικούς μέτοχους, τραπεζίτες και λοιπούς ισχυρούς παράγοντες) και ο κλάδος αντιδρά -μέχρι τώρα- με συγκρατημένη προσδοκία κι αναμονή.

Σταθερά υψηλότερα οι βασικοί δείκτες: ο Γενικός Δείκτης στις 840-845 μονάδες, κι ο FTSE 20 στις 355-360 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές είναι αιχμή της αντίδρασης, αλλά και η πλειονότητα μη τραπεζικών-σηματωρών έχει συγχρονιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 55 εκατ. ευρώ - από αυτές το 60% μόλις σε τρεις τίτλους (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank), ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ικανοποιητικός τζίρος, όμως, σημειώνεται και σε μετοχές εταιρειών όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ αλλά και Τιτάν, Μυτιληναίο, Motor Oil, Marfin Investment Group που παραπέμπει σε προσπάθεια μόχλευσης και στο μη τραπεζικό κομμάτι του ταμπλό.

Άλλωστε, αυτό το μέρος των εισηγμένων είχε αντιδράσει πολύ πιο νωρίς από τα ελάχιστα επίπεδα τιμών, είχε διαφοροποιηθεί έγκαιρα από τις τράπεζες κι είχε αυτονομηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις τράπεζες, η σχετική εικοτολογία για νέες επαφές μεταξύ της Alpha και της Eurobank διατηρεί την ανοδική φορά σε αμφότερους τους τίτλους. Στο 1,94 ευρώ η μετοχή της πρώτης, που μετρά απόδοση 260% από την αρχή του έτους. Ωστόσο, υπολείπεται περίπου 59% από τα υψηλά 52 εβδομάδων (5,68 ευρώ στις 20/12).

Ανάλογη εικόνα και για τη Eurobank στο 1,47 ευρώ (11,6%), ενώ η Πειραιώς κι η Marfin Popular ενισχύονται προς το 0,689 και το 0,387 ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται για ακόμα μία φορά πως πρόκειται για τις δύο μετοχές που πρώτες επιχείρησαν να απεγκλωβιστούν από τα ιστορικά ελάχιστά τους: η Τράπεζα Πειραιώς την 1η Νοεμβρίου και η Marfin Poplar μία εβδομάδα αργότερα. Ενδιαφέρουσα η τεχνική ανάπτυξη και των δύο, εάν μάλιστα υπερβούν το 0,80 και το 0,44 ευρώ αντίστοιχα.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, η Τιτάν, ο Μυτιληναίος και η ΜΟΗ φαίνεται πως απαρτίζουν μία πρώτη 3άδα εισηγμένων όπου οι βασικοί μέτοχοι συνεχίζουν να αγοράζουν μετοχές κι ορισμένοι ξένοι φαίνεται πως επανακάμπτουν. Ενδιαφέρουσα -κατά την εκτίμησή μας- η διαφοροποίησή τους έναντι άλλων μη τραπεζικών δυνάμεων, επιβεβαιώνει τη βούληση των ίδιων των επιχειρηματιών για τη συνέχεια.

Η σταθερότητα βασικών δεικτών και μετοχών πολύ κοντά στα υψηλά -τακτική που αποκλείει την απρόσκοπτη είσοδο και άλλων στο… παιχνίδι- δεν αποκλείεται να δώσει μία-δύο μικροδιολισθήσεις προς τις ενδοσυνεδριακές στηρίξεις.
 
Κάποιες περιορισμένες ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά 13:20-13:35, με εμφανείς τις συνέπειες κυρίως σε CC 3E, Motor Oil και FFG. Για τον Ftse20 ζητούμενη θεωρείται η επιβεβαίωση των 350 μονάδων (ελάχιστο ημέρας στις 349,38), ενώ για την ΕΤΕ της στήριξης(;) των 3 ευρώ.

Η διατήρηση που επιχειρείται μετά την καταγραφή υψηλών ημέρας θεωρείται φυσιολογική, καθώς η αγορά προέρχεται από μία γενναία αντίδραση (από τα ελάχιστα της 15ης/2) και μετά από ποντάρισμα προεξόφλησης με αφορμή το αποψινό Eurogroup.

Μένουν, ωστόσο, εξίσου ουσιώδη, όπως το PSI, ο καθορισμός του τελικού και συνολικού βάρους που θα προκύψει (κυρίως) για τις τράπεζες και προφανώς ένα ΝΕΟ κίνητρο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η επόμενη ανοδική κίνηση. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 350 μονάδων αναμφίβολα είναι ενθαρρυντική ένδειξη, το Χ.Α. όμως θα χρειαστεί το… επόμενο δέλεαρ-κίνητρο για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για τις 400 μονάδες και υψηλότερα, στις 435. Επίπεδα όπου θα παιχτεί το ενδεχόμενο μεταβολής της μέχρι τώρα πτωτικής κίνησής του.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει και άλλες δυνάμεις της αγοράς (από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση) να μπουν ή να δοκιμάζουν να μπουν στο παιχνίδι. Οι εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα, Ιντρακάτ, ΕΧΑΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Υγεία και ακόμη 3-5 από την ίδια κατηγορία συγκεντρώνουν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών.

Ήπιος ρυθμός ανόδου και στα περισσότερα χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες έως 1,50% υψηλότερα και το ευρώ να κρατά τα αρχικά κέρδη του.

Παράγοντας που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών (κυρίως αυτών) θεωρούνται οι εξελίξεις στο ιρανικό μέτωπο, οι οποίες αφορούν άμεσα την τιμή του πετρελαίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v