Θετικό γύρισμα σε τράπεζες με νηστίσιμο τζίρο

Aπώλειες σημειώνει το ΧΑ που "ταλαιπωρείται" στα αβαθή των 710-720 μονάδων. Περιορίζονται οι απώλειες στις τράπεζες, με ΕΤΕ και Alpha να εμφανίζουν σημαντικά κέρδη. Περιορισμένος ο τζίρος.

Μόλις στα 10,5 εκατ. ευρώ των συναλλαγών (στις 13:40) αποτυπώνεται εύγλωττα η εικόνα… απραξίας της σημερινής συνεδρίασης. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να ταλαιπωρούνται από τους λιγοστούς πωλητές, από την εμφανή απουσία κινήτρων και αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και από την παραδοσιακή... ραστώνη αυτών των ημερών.

Συνεχίζεται η διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη κατά 1,18% χαμηλότερα στις 715 και τον FTSE 20 κατά 1,68% στις 277 μονάδες καθώς παραμένουν οι ρευστοποιήσεις κι οι πιέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Παραδοσιακά οι συνεδριάσεις αυτές (κυρίως της Μεγ. Πέμπτης ) χαρακτηρίζονται από… αναχωρητική διάθεση επενδυτών και παικτών, με χαμηλούς τζίρους και μεταβολές περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα. Αυτή η παράδοση δεν θα μπορούσε να μην τηρηθεί και φέτος από τη στιγμή μάλιστα που λείπουν τα όποια κίνητρα ενασχόλησης ακόμη και με το ενδοσυνεδριακό παιχνίδι.

Πόσο μάλλον που μετά τις τελευταίες εξελίξεις (μετά το χθεσινό υπουργικό) οι πωλητές είχαν κάθε λόγο να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις θέσεων που ξεκίνησαν από τα τοπικά υψηλά της προχθεσινής συνεδρίασης.
 
Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα από τα 10,5 εκατ. ευρώ περίπου τα 3,3 είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική Τράπεζα, άλλα 2 στη μετοχή της Alpha Bank και κάτι περισσότερο από 900 χιλιάδες στον τίτλο της CC 3E. Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, μία μη τραπεζική μετοχή μπαίνει σφήνα στην πρώτη 3άδα των συναλλαγών - υποχωρεί κατά 1,10%, στα 13,40 ευρώ. Αντιθέτως, η Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια και δευτερευόντως η FFG και ο ΟΠΑΠ κινούνται συγκριτικά καλύτερα.

Συνεδρίαση εξαρχής καμμένη για τις τράπεζες μετά την εκτίμηση πως πρόκειται να παραταθεί (για λίγο) η καταληκτική ημερομηνία ανακοίνωσης των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το χαμήλωμα του δείκτη (κυρίως) στις τράπεζες ακύρωσε στο ταμπλό την όποια προσπάθεια για διατήρηση της μόχλευσης στον κλάδο. Άλλωστε οι αποδόσεις που καταγράφηκαν στο διήμερο (Πέμπτη 5/4 και Τρίτη 10/4) μόνο αμελητέες δεν μπορεί να θεωρηθούν.

Ωστόσο, παρά την ακραία κίνηση (από τα χαμηλά στα μέσα της Πέμπτης μέχρι τις τοπικές κορυφές την Τρίτη-Τετάρτη), φάνηκε για ακόμη μία φορά η αδυναμία του κλάδου να υπερβεί τουλάχιστον την πρώτη ζώνη αντίστασης.

Έχει σημειωθεί επανειλημμένα πως η αποσαφήνιση του εκλογικού σκηνικού κυρίως όμως η ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων για τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης θα διαμορφώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Προσώρας, ο μεν Γενικός Δείκτης κυμαίνεται μεταξύ της ελάχιστης των 680 και της μέγιστης των 730-740 μονάδων, ο δε 20άρης κινείται στο εύρος των 260-300/305, αλλά με τον τραπεζικό κλάδο πολύ χαμηλότερα μιας πολύ κρίσιμης τεχνικής περιοχής.

Υποτονικό το κλίμα και στη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση: η στρέβλωση στη Flexopack αποκαθίσταται (από τα 3 στα 4,10 ευρώ), η Creta Farm περνά και πάλι πάνω από το 0,40 ευρώ, αλλά και η ΓΕΚ Τέρνα και η Τέρνα Ενεργειακή πιέζονται με συγκριτικά πολλές συναλλαγές (ιδίως η πρώτη).

Απώλειες 7,7% για την Αττικής, χαμηλότερα η Ιντρακάτ και η Ιντραλότ αλλά και μικρή υποχώρηση για την ΕΧΑΕ στα 3,01 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 13:55 στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ είχαν αλλάξει χέρια μόλις επτά (7) χαρτιά και μόλις ένα (1) στην Έλτον.

Άλλες δέκα (10) μετοχές είχαν γίνει στην Klemann και πέντε (5) στη Βιομηχανία Ζάχαρης.

Δηλαδή σε 4-5 μετοχές του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ο συνολικός τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε το…αστρονομικό ποσό των 40 ευρώ. Σημάδι και αυτό των χρηματιστηριακών καιρών του ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v