Μάχη για να σωθούν οι 500 μονάδες στο ΧΑ

Μόνο η Εθνική αντιστέκεται από τον FT 20. Επιθετικές πωλήσεις κυρίως σε τράπεζες βυθίζουν την αγορά προς τις 500 μονάδες. Ισχυρή πτώση καταγράφεται για 3Ε, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Καμπανάκι από ΕΣΕΕ για 200.000 επιχειρήσεις.

Στα όρια συναγερμού η ευρωζώνη, σε βαθύ κόκκινο τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων. Νέες απώλειες και στο Χ.Α. με κυριότερο χαρακτηριστικό τις επιθετικές πωλήσεις σε τραπεζικούς τίτλους.

Κατά 3,85% διόρθωνε πριν από λίγο ο FTSE-20 στις 180 μονάδες και κατά 4,84% ο Γενικός Δείκτης στις 501 μονάδες. Εάν δεν υπολογίσουμε την Εθνική, που εξακολουθεί να αντιδρά, οι υπόλοιπες 19 μετοχές του FTSE δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Στο 1,8 εκατ. τεμάχια φτάνουν οι συναλλαγές στην Alpha Bank, που υποχωρεί κατά 11%. Η Eurobank βυθίζεται κατά 6% στο 0,45 ευρώ. Με πτώση 8%, πέφτει και πάλι σε black out η ΔΕΗ, με αφορμή και τις τελευταίες άκρως ανησυχητικές προειδοποιήσεις της διοίκησής της.

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται για 3E και ΟΠΑΠ, αν και αυτές τις είχε προεξοφλήσει η αγορά. Υποχωρούν όμως κατά 8% τα ΕΛΠΕ, κατά 9% η MIG, κατά 9% ο Μυτιληναίος, κατά 5,5% η Motor Oil, κατά 4,78% ο Τιτάνας και κατά 7,65% η Βιοχάλκο.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 39 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 15.45, από τα οποία 14 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική και άλλα 5,8 εκατ. ευρώ στην 3E.

Πολύ βαρύ το κλίμα στην Ευρώπη κι όλοι οι δείκτες προειδοποιούν. Συρρικνώνεται η μεταποίηση, με τον PMI στα χαμηλά του Ιουνίου του 2009.

Στο 11% εκτινάσσεται τον Απρίλιο η ανεργία, επίπεδο ιστορικά υψηλό, κι ο Όλι Ρεν αποδίδει ακριβώς την ουσία της κατάστασης. Η ευρωζώνη ή θα εξελιχθεί ή θα ενισχυθεί, δηλώνει ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα.

Στο κόκκινο έως βαθύ κόκκινο οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην πλειονότητά τους κι οι αγορές ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέρειας. Το ευρώ στα νέα χαμηλά του 1,2310 έναντι του δολαρίου.

Εύλογο το ερώτημα τι ακριβώς κάνουν σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο. Προς ώρας, το μόνο που έχει αποφασιστεί είναι η σύγκληση μιας μίνι συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 22 Ιουνίου. Προφανώς για να είναι γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και οι πρώτες εκτιμήσεις κι επιπτώσεις.

Όμως, μέχρι τότε, ο χρόνος είναι πολύς, πάρα πολύς. Και αρκετοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν εάν μέχρι τότε η Μαδρίτη θα έχει υποχρεωθεί να προσφύγει στον δικό της μηχανισμό βοήθειας.

Το Βερολίνο εμφανίζεται ψυχραιμότερο από όλους, καθώς τόσο το ευρώ όσο και τα υπόλοιπα όπλα του, δηλαδή ομόλογα, καταθέσεις, προϊόντα κ.λπ., ενισχύονται από την αφαίμαξη της ευρωπεριφέρειας.

Κλείνοντας, δεν θα σταθούμε τόσο στα αναμενόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα των Alpha Bank, Eurobank, όσο σε μια εξέλιξη που θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό από το Μαξίμου μέχρι τα κομματικά γραφεία.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η διακοπή ασφάλισης παραγγελιών θέτει εκτός αγοράς 200.000 επιχειρήσεις. Κατά την εκτίμηση παραγόντων του χώρου, πρόκειται, αν δεν προληφθεί στο και... πέντε, για το τελειωτικό χτύπημα στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v