Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα επιμέρους το ενδιαφέρον

Συνεχίζεται η στάση αναμονής στο ΧΑ με συσσώρευση βασικών δεικτών και μετοχών στα επίπεδα των 625-630 μονάδων. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και για Μυτιληναίο, Motor Oil. Συμβαδίζουν στο €1,34 Εθνική και Alpha.

Συνεδρίαση αναμονής με εμφανή τη διστακτικότητα των λιγοστών ενεργών παικτών.
Βασικοί δείκτες και μετοχές άνοιξαν ανοδικά και κινήθηκαν υψηλότερα συμβάλλοντας έτσι στη ζητούμενη επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων. Με χαμηλότατο τζίρο (μόλις 2,3 - 2,4 εκατ. ευρώ) στα πρώτα 40΄-45΄, η προσπάθεια να ελεγχθεί εξαρχής η χθεσινή προσφορά - διόρθωση δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 627 μονάδες με τοπική κορυφή στις 630,93 στην αρχή της συνεδρίασης. Ανάλογα, ο FTSE 20 κινείται στην περιοχή των 227 μονάδων με τοπική κορυφή στις 228,68.

Ο χαμηλός τζίρος είναι ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί και σήμερα, ενδεικτικός συνάμα της διάθεσης για ανάληψη - έκθεση σε κίνδυνο. Η για δύο και πλέον μήνες συσσώρευση της αγοράς και του 20άρη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης (από τις 210 έως τις 242 μονάδες) δεν δικαιολογεί ούτε περισσότερες πωλήσεις, αλλά ούτε και αγορές. Πέραν μεμονωμένων κινήσεων σε επιμέρους χαρτιά, που για διάφορους λόγους αναπτύσσουν δική τους δυναμική.

Η CCH, μετοχή-κλειδί της χθεσινής συνεδρίασης, κινείται χαμηλότερα των 15 ευρώ, έχοντας για υψηλό ημέρας (μέχρι τώρα) τα 14,99 ευρώ, με εμφανή κλίση για λίγο χαμηλότερα προς τα 14,50 ευρώ. Συνεχίζει όμως -από τον 20άρη- η ΔΕΗ με νέους αγοραστές, υψηλό τζίρο (περί τις 800 χιλιάδες ευρώ στις 11:10), βλέποντας πλέον τα 2,80 ευρώ που ήταν και ο πρώτος στόχος όσων είχαν τοποθετηθεί από την περιοχή των 2 ευρώ στις αρχές Αυγούστου.

Αγοραστές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο στη μετοχή του ΟΤΕ, μετά την απαραίτητη χθεσινή τεχνικής μορφής υποχώρηση (αν και η μετοχή μπορεί να διολισθήσει σε αυτήν τη φάση έως τα 2,20 ευρώ), ενώ και ο ΟΠΑΠ κινείται λίγο υψηλότερα στα 5,28 ευρώ. Για τη μετοχή του Οργανισμού ανάλυση - εκτίμηση αποτελεσμάτων έχει βγάλει η Πειραιώς Securities βλέποντας αύξηση κερδών 6% στο δεύτερο τρίμηνο.

Από τις τράπεζες λιγοστά πράγματα. Η Alpha Bank και η Εθνική σχεδόν συμβαδίζουν (στο 1,35 και στο 1,33 ευρώ αντίστοιχα), σαν να έχουν προβάδισμα για την Εμπορική ή σαν να οδηγούν τις εξελίξεις στον κλάδο.

Χρηματιστηριακός παράγοντας απέδιδε αυτήν τη σχεδόν παράλληλη πορεία των δύο ομίλων (χρηματιστηριακά, βέβαια) στη διάχυτη εκτίμηση πως στην επόμενη μέρα του κλάδου θα είναι οι δύο βασικότεροι πυλώνες. Εκτίμηση στην οποία φαίνεται πως χτίζουν θέσεις και ορισμένα ισχυρά εγχώρια χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, η Alpha Bank παρουσιάζει στο... ταμπλό απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν της Εθνικής (σε διάστημα μηνός) και της Eurobank, που φαίνεται να μένει από δυνάμεις σε αυτήν την κούρσα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Καλή κίνηση, με αγορές και αυξημένες συναλλαγές, στον Μυτιληναίο που θα πρέπει να διασφαλίσει τα 2 ευρώ, αλλά με μόλις 23 κομμάτια (στις 11:18) η μετοχή της Μέτκα συνολικής αξίας 142 ευρώ. Ευνοείται από τη συγκυρία η Motor Oil, που «ψηλώνει» λίγο έως τα 4,89 και με ενδιαφέροντα στόχο τα 5,20-5,25 ευρώ εάν διατηρηθεί η τάση για τον 20άρη.

Οι μετοχές της ΕΧΑΕ και του Τ.Τ. συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των μέτριων συναλλαγών και του ενδιαφέροντος από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από την ίδια κατηγορία, κάτι κινείται στην ΕΒΖ, η οποία όμως παραμένει ακόμη χαμηλότερα του στόχου του 1 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v