Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό πρόσημο παρά το τραπεζικό βαρίδι

Οι μη τραπεζικές μετοχές σηκώνουν το βάρος για τον Γενικό Δείκτη, που ενισχύεται οριακά. Ισχυρές πιέσεις για τις τράπεζες, στο -9,5% η πτώση για τον κλαδικό δείκτη. Κέρδη για 3Ε, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Τα νέα από τις Βρυξέλλες για τις τράπεζες βυθίζουν έως 2,77% χαμηλότερα το Χ.Α στην αρχή της συνεδρίασης. Με βουτιά ως τις 291,5 μονάδες αντέδρασε ο FTSE-20, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 833 μονάδες.

Σε δύο σχετικά θέματα του euro2day.gr αποτυπώνεται το νέο περιβάλλον: στο θέμα του Χρ. Κίτσιου «Back up για επαναγορά οι εγχώριες τράπεζες» αλλά και σε αυτό που καταγράφει τον προβληματισμό των ξένων ΜΜΕ για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών.

Θα σταθούμε στην αναφορά ξένων ΜΜΕ πως «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» για να δικαιολογήσουμε την εικόνα που παρουσίασαν μετά τις 12.00 οι τράπεζες.

Λίγο πριν τις 14:00, όμως επιχειρήθηκε η αντιστροφή της τάξης με τον Γενικό Δείκτη να περιορίζει την πτώση στο 0,5% και τον FTSE 20 να υποχωρεί κατά 1,7%.

Έως το 1,47 ευρώ διόρθωσε η Εθνική και κινήθηκε εν συνεχεία προς το 1,57 ευρώ. Από το 1,66 ευρώ η Alpha Bank ανασυντάσσεται στο 1,78 ευρώ, ενώ η Eurobank κινείται στο 0,83 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,41 ευρώ.

Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, ρευστοποιήσεις και πιέσεις, αφού ο τζίρος στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές έφτανε τα 27,5 εκατ. ευρώ σε σύνολο 57 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 14.00.

Στον αντίποδα, μη τραπεζικές μετοχές επιχειρείται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά και το καταφέρνουν ως προς τις απώλειες του Γ.Δ. αλλά και του FT Mid. Ενισχύονται οι μετοχές των 3E, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και των ΕΛΠΕ, Μέτκα, MIG και Μυτιληναίου.

Ίδια εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς διασώζονται μη τραπεζικά χαρτιά, και συγκεκριμένα Fourlis, Υγεία, Frigoglass, Intracom, Αλκο, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΤΕΜ και ακόμη 2-4 από την ίδια κατηγορία.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, πέραν του προφανούς (δηλαδή της άτακτης υποχώρησης του τραπεζικού κλάδου), συνεχίζεται η προσπάθεια διαφοροποίησης μη τραπεζικών εισηγμένων και μετοχών από τη σφιχτή μέγκενη που εδώ και εβδομάδες και μήνες κρατά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Αν και δεν είναι της παρούσης, λόγω των σημαντικών απωλειών που γράφουν οι τραπεζικές μετοχές, θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως εδώ και εβδομάδες και μήνες επιχειρείται η διαφοροποίηση μη τραπεζικών εισηγμένων, από την ομάδα των οποίων θα αναδειχθεί η επόμενη γενιά των νέων blue chips.

Πάντα, κατά την εκτίμησή μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v