Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα

Το ΧΑ ποντάρει από το καλό σενάριο μέχρι το χειρότερο και ανάλογα προετοιμάζεται. Συνεδρίαση στον ρυθμό του eurogroup, με σηματωρούς τις τράπεζες και οδηγό τις κινήσεις των insiders. Κλειδί οι 850 για ΓΔ και οι 310 για FΤ20.

Ακόμα μία κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά, κρισιμότερη από τις προηγούμενες, αλλά με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Με το Χ.Α. σε ρόλο προεξοφλητή, τον Γενικό Δείκτη στις 845,04 μονάδες, τον FTSE 20 στις 303, τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 968,85 μονάδες και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να συνεκτιμούν 2-4 ενδεχόμενα. Από το θετικότερο μέχρι το αρνητικό, γιατί το χείριστο δεν το συζητάμε, επί της ουσίας.

Μεγάλη συνεδρίαση η σημερινή σε διάρκεια, αναμονή και κινήσεις τακτικής, με τους δανειστές να έχουν προνοήσει να ξεκινήσουν τις συνεδριάσεις από νωρίς το πρωί. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να θεωρούμε πιθανότατο έναν συγχρονισμό των ενεργειών των παικτών, των δεικτών και των μετοχών με τις εξελίξεις και τα νεότερα από το... μέτωπο.

Το Der Spiegel δίνει την πρόγευση μιας πιθανής λύσης με «κούρεμα» έως 50% με συμβιβαστική συμφωνία ΔΝΤ-ΕΚΤ και με το Βερολίνο να το μεταθέτει για το 2015. Συνήθως το γερμανικό περιοδικό ενεργεί σαν... λαγός του κατεστημένου και των συμφερόντων του Βερολίνου (και σπανιότερα της Φρανκφούρτης ή του Μονάχου) και γι' αυτό θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως ΔΕΝ είναι το μόνο σενάριο. Κρίνοντας μάλιστα από τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής του SPD, θα λέγαμε πως τουλάχιστον άλλη μία σχολή σκέψης - ενδεχόμενο υπάρχει από την πλευρά των Γερμανών.

Η προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε πρόκριμα και για το Χ.Α. καθώς οι εξελίξεις αποτυπώθηκαν, προεξοφλήθηκαν και ενσωματώθηκαν μέχρι τα επίπεδα των 850 μονάδων για τον Γ.Δ. και την περιοχή των 310-315 μονάδων για τον 20άρη.

Από τεχνικής πλευράς, η μέχρι τώρα μέτρηση των βασικών δεικτών και μετοχών (αρκετά διαγράμματα έχουμε ανεβάσει τις τελευταίες ημέρες στον Εκηβόλο) βγαίνει σχεδόν καρφί και γι' αυτό με την ίδια θα συνεχίσουμε.

Αναμφίβολα, οι τράπεζες είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά, το... πέταγμα ή το... βύθισμα, καθώς πολλοί insiders ενεργοποιούνται βραχυπρόθεσμα στον κλάδο. Σε μετοχές άλλων εταιρειών μη τραπεζικών θεωρείται πως διατηρούν ή λαμβάνουν πιο συντηρητικές χρονικά θέσεις.

Ξεκινά λοιπόν η εβδομάδα με την προσδοκία πως ΙΣΩΣ έχουμε σήμερα την περιβόητη συμφωνία-λύση(;), αλλά με ισχυρότατα τα εναλλακτικά ενδεχόμενα. Από αυτό που θα συμπεριλαμβάνει τη συμφωνία σε ακόμη ένα έκτακτο eurogroup μέσα σε 2-3 ημέρες (οπότε μας πιάνει προς την Παρασκευή), μέχρι το απώτερο, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου.

Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία και την εικόνα των αγορών (χρηματιστήρια, ομόλογα, ευρώ-συνάλλαγμα), το χείριστο σενάριο συγκεντρώνει ΜΟΝΟ θεωρητικές πιθανότητες.

Στο σχόλιό μας στις 24-25/11 εκτιμούσαμε πως το Βερολίνο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είτε σήμερα είτε λίγες μέρες αργότερα θα συναινέσει σε μία... ημιλύση, που θα διατηρεί μεν σε ημιθανή κατάσταση το «ελληνικό πρόβλημα», ΔΕΝ θα το επιλύει όμως ρηξικέλευθα και δραστικά. Τουλάχιστον για όσο αυτή η τακτική εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το φθινόπωρο του 2013 τις ομοσπονδιακές εκλογές τους.

Συνεκτιμούμε επιπλέον δύο παραμέτρους στον ευρύτερο σχεδιασμό του Βερολίνου, που σχετίζονται με τις χθεσινές εκλογές στην Καταλονία και τη μη υπογραφή εισέτι από τη Λευκωσία του κυπριακού μνημονίου. Αλλά και με τις γερμανικές πιέσεις στο θέμα των Σκοπίων μέσα στον Δεκέμβριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v