Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές τοποθετήσεις εν αναμονή αποφάσεων

Εξαιρετικά προσεκτική αντίδραση του Χ.Α. προς τις 850 μονάδες, με υπεραπόδοση των ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Μυτιληναίου, MIG και ΟΠΑΠ. Για τον FTSE-20 κλειδί παραμένουν οι 310 μονάδες.

Εξαιρετικά προσεκτικά, και συνεκτιμώντας όλα τα πιθανά και τα… απίθανα ενδεχόμενα, το Χ.Α. αντιδρά προς τις 850 μονάδες. Η διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών, ο μετριότατος τζίρος και η στάση πωλητών - αγοραστών παραπέμπουν στην ιδιαίτερα προσεκτική στάση τους.

Ο μεν Γενικός Δείκτης ενισχυόταν νωρίτερα κατά 0,70%, περνώντας τις 850 μονάδες, ο δε FTSE-20 κατά 0,93% προς τις 307 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 3,9 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 11.00, ενώ σε καμία μετοχή του 20άρη δεν είχαν ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως περίπου την ίδια ώρα είχαν αλλάξει χέρια περί τα 5,620 εκατ. τεμάχια.

Στην προσεκτική στάση, κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, αποτυπώνεται η προσπάθεια προεξόφλησης, από το θετικό μέχρι το αρνητικό ενδεχόμενο, για σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, η Ε.Ε. είναι κοντά σε λύση για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο συμφωνία και υπογραφές δεν έχουν ακόμη οι αγορές.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων έχουν τεθεί διάφορα σενάρια και… διάφοροι συνδυασμοί μέτρων για να ελεγχθεί το χρέος. Το ΔΝΤ επιδιώκει το κούρεμα δανείων της ευρωζώνης και των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ συνολικού ύψους 184 δισ. ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί οριστικά και πραγματικά διαχειρίσιμο. Αυτή η πρόταση συναντά την αντίδραση των Γερμανών και τη σθεναρή αντίθεση των εταίρων του Βερολίνου.

Εύλογα, κατά συνέπεια, το Χ.Α. κινείται πολύ προσεκτικά, καθώς ισχυροί επενδυτικοί, επιχειρηματικοί και άλλοι κύκλοι δίνουν ανοιχτά πλέον ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο στο αν θα συμφωνηθεί σήμερα ή τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση της περιβόητης δόσης, αλλά κυρίως στη σύνθεση και στον συνδυασμό μέτρων.

Το μίγμα, τα συστατικά του και τα… ψιλά γράμματα του πακέτου είναι αλήθεια πως θα καθορίσουν και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, τις ανάσες που θα δοθούν σε κλάδους και σε επιχειρήσεις.

Οι παίκτες στην πλειονότητά τους έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα πως σημαντικότερη και από την εκταμίευση της δόσης είναι πλέον η σύνθεση του μίγματος των μέτρων που θα συμφωνηθούν. Όλα αυτά εν μέσω ρευστού κλίματος στην πολιτική, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Το Χ.Α. μπορεί να έχει στραμμένη την προσοχή του στις Βρυξέλλες και στα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, ωστόσο δεν παραβλέπει τη ρευστότητα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτήν τη συγκυρία δημοσιοποιείται ακόμα μία δημοσκόπηση, που δίνει σαφές προβάδισμα 4,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τη Νέα Δημοκρατία χαμηλότερα του 20%, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, και τη Χ.Α. ισχυροποιούμενη. Και το σημαντικότερο, δείχνει ισχυρή πτώση στα ποσοστά των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.

Λίγο μετά τις 11.05, οι συναλλαγές έφταναν τα 5,2 εκατ. ευρώ, περνούσαν το 1 εκατ. ευρώ στην Εθνική και σταδιακά ενισχύονταν σε Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Συγκριτικά χαμηλότερος ο τζίρος σε Eurobank, ΔΕΗ, 3E, MIG, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπιοι τόνοι και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να αντιδρά προς τις 980 μονάδες. Ελαφρώς χαμηλότερα στο 1,74 ευρώ η ΓΕΚ Τέρνα, κατά 0,80% υψηλότερα στα 3,76 ευρώ η ΕΧΑΕ. Μέτριες συναλλαγές σε Σωληνουργεία Κορίνθου, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Καλώδια, Σιδενόρ, MLS, ενώ τζίρος 185.000 ευρώ είχε γίνει στην Intralot.

Στις διεθνείς αγορές, βασικοί δείκτες υποχωρούν οριακά, με τον FTSE 100 στις 5.707 μονάδες, τον CAC 40 στις 3.517 και τον DAX στις 7.298 μονάδες.

Στο 1,2955 δολάριο το ευρώ, στα 1.748,04 δολάρια ο χρυσός και στα 111,10 δολάρια το brent.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v