Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιμένει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες

Στις 850 μονάδες το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει τη συμφωνία για την καταβολή της δόσης, όποτε και αν αυτή υπογραφεί. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο συνδυασμό μέτρων για τη βιωσιμότητα (ή μη) του ελληνικού χρέους. Ισχνός ο τζίρος.

Μόλις 5 μονάδες από τις 850 απέχει το Χ.Α. Συγχρονισμένο προφανώς με τις δηλώσεις Ρεν πως η συμφωνία απέχει… ένα εκατοστό.

Εύλογη η στάση επιφυλακής κι αναμονής, κυρίως των βραχυπρόθεσμων, γεγονός που αποτυπώνεται στον ισχνό τζίρο. Ενδεικτικά, πριν από λίγο η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 16,8 εκατ. ευρώ (στις 13.40), με το 50% να επικεντρώνεται σε 4-5 μετοχές του 20άρη.

Στις 303 μονάδες ο FTSE-20, καθώς η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές είναι μοιρασμένη. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ λιγοστές συναλλαγές κι ενδιαφέρον καταγράφονται στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Χρηματιστηριακός παράγοντας σημείωνε πως, εάν υπάρξει συμφωνία για την καταβολή της δόσης σήμερα, υπάρχουν δυνάμεις και αφορμή για να επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων. Σε επίπεδο FTSE-20 πιθανή θα ήταν η αντίδραση προς τις 330 μονάδες.

Διευκρίνιζε, ωστόσο, πως η συμφωνία για την εκταμίευση της περιβόητης δόσης έχει προεξοφληθεί, είτε αυτή υλοποιηθεί σήμερα, είτε μέσα στις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβάνοντας το ενδεχόμενο ακόμη ενός eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Το ζητούμενο για την αγορά πλέον δεν είναι τόσο η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, όσο ο ευρύτερος συνδυασμός μέτρων για την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Θα φανεί κατά πόσον το σχετικό πακέτο θα είναι αποτελεσματικό, δραστικό ή θα αφήνει εκ νέου και πάλι εκκρεμότητες και την κατάσταση να… σέρνεται για τη συνέχεια.

Κατά συνέπεια, η τακτική που ακολουθείται από τους παίκτες είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη και αποτυπώνεται κατ’ αρχάς στον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτική η εικόνα της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς. Αλλά και σε μη τραπεζικά χαρτιά, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τοποθετηθεί «ισχυρά χέρια».

Σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και σε Μυτιληναίο, MIG, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ έχουμε πιο σαφή εικόνα της κατάστασης, όπως αυτή δημιουργείται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις και τα νεότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v