Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στάση αναμονής, με βύθιση του τζίρου

Νευρικότητα και έκδηλη επιφυλακτικότητα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Πτώση για Εθνική, Eurobank, OTE, Kύπρου. Ανοδος για 3Ε, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ. Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 41 συνεδριάσεων.

Νευρικότητα και στάση αναμονής ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον τζίρο να βυθίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 41 συνεδριάσεων).

Από την άλλη, η έκδηλη επιφυλακτικότητα είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να κινηθεί σε ένα σχετικά στενό εύρος, μόλις 14 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 851,97 (+0,82%) και χαμηλό τις 837,65 μονάδες (-0,87%).
 
Η σχετικά στενή κίνηση, δεν εμπόδισε τον Δείκτη να αλλάξει 12 φορές πρόσημο, τρανή ένδειξη ότι οι λίγοι ενεργοί παίκτες άλλαζαν συνεχώς γνώμη, αποφεύγοντας να πάρουν ιδιαίτερα ρίσκα, καθώς είναι τοις πάσι γνωστό ότι μία νέα απογοήτευση των Αγορών από το σημερινό Eurogroup, δεν θα “συγχωρεθεί” από τις Αγορές.

Εννοείται ότι μία συνεδρίαση σαν την σημερινή, δεν θα έδινε τα τεχνικά “ερεθίσματα”, πως κάτι αλλάζει στην βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ σαφώς λιγότεροι ήταν οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, τουλάχιστον από αυτούς που συνδυάζουν ικανοποιητικά ημερήσια κέρδη, με ανεκτό όγκο συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τα ταμπλώ του FTSE, δεν “είδε” το αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος της Μέτκα, ενώ αντίθετα, το θετικό πρόσημο δεν “είδαν” οι Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν και οι τίτλοι των Κυπριακών Τραπεζών.

Οι Κυπριακές οικονομικές εξελίξεις

Ξεκινώντας από τις τελευταίες, που κινήθηκαν με ελεγχόμενες απώλειες, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι, όσο συνεχίζονται οι αντιφατικές δηλώσεις – εκτιμήσεις, όσον αφορά τις εξελίξεις μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης και τρόικας.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, μετά από εκδήλωση στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα τις επόμενες ημέρες χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σε ερώτηση εάν έχει υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν κατηγορηματικός: “Δεν υπέγραψα τίποτα ακόμα” ανέφερε.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, για μία ακόμα συνεδρίαση την καλύτερη εικόνα είχε η μετοχή της Alpha Bank, ενώ αποχρώσες ενδείξεις απόλυτα επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και με άγνωστη διάρκεια, έδωσε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος, που εδώ και αρκετό καιρό ταλαιπωρείται με κλεισίματα μεταξύ 12,04 και 13,26 ευρώ, δίνοντας σήμερα βραχυπρόθεσμη ανοδική διαφυγή.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE και εκτός της Μετκα, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας, σχετικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν και οι Motor Oil, Jumbo και Coca-Cola. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις παραπάνω τίτλοι έκλεισαν στα υψηλά ημέρας.

Για την περίπτωση της Coca-Cola, ίσως αξίζει αναφοράς η Υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία, η εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, όσον αφορά στη δημόσια πρόταση της Coca Cola, απαλλάσσεται από το φόρο συναλλαγών 0,20%. Η απόφαση ελήφθη στα πρότυπα της περίπτωσης της Εθνικής και της Eurobank. Η αιτιολογία που αναφέρεται, είναι ότι πρόκειται για προσφορά με ανταλλαγή μετοχών και όχι συναλλαγή.

Σαφώς λιγότεροι οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,64%), Μέτκα (+4,97%), Πειραιώς (+0,45%), Coca-Cola (+1,05%), Motor Oil (+2,48%), Jumbo (+1,42%), MIG (+0,28%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για CPB (-3,39%), Κύπρου (-2,57%) και Βιοχάλκο (-2,11%). Απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 1% για ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική και Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 844,57 μονάδες με απώλειες 0,06%, ενώ ο τζίρος γκρεμίστηκε στα 36,3 εκατ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και για 19 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

Στα επιμέρους, “ανοιχτές” εντολές αγορών διαμόρφωσαν το τελικό κλείσιμο στα Πλ. Κρήτης, κινητικότητας συνέχεια σε Παρνασσό και Πλ. Θράκης, καθυστερημένο αγοραστικό ενδιαφέρον και αξιοπρόσεκτα “bidαρίσματα” προς το τέλος για την Audiovisual, με “ανοιχτές” εντολές αγορών και τους αγοραστές στημένους σε χαμηλότερα επίπεδα συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Εβροφάρμα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Χαλκόρ, 2η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Γαλαξίδι και Alco, ενώ με υψηλά 14 μηνών “φλερτάρει” το Υγεία που σήμερα κινήθηκε μόνιμα στο “συν” συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο και 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Autohellas που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, μόνιμα στο “πράσινο” και η κίνηση της ΕΤΕΜ που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ τις ίδιες επιδόσεις καταγράφει και η Newsphone, όπου στα 0,4200 ευρώ άλλαξαν χέρια (με μία πράξη) 313246 τεμ. και αυτό ίσως απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή (!)

Η περίπτωση της Betfair

Αλγεινές εντυπώσεις και σήμερα, από τον τίτλο του ΟΠΑΠ, που παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με ελεγχόμενα ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τα 5,16 ευρώ, τελικά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, μην μπορώντας να κεφαλαιοποιήσει τις εξελίξεις στην ανταγωνιστική “Betfair”.

Πιο συγκεκριμένα, την απόσυρσή της από την Ελληνική Αγορά διαδικτυακού στοιχήματος "έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στο νομοθετικό μέτωπο", ανακοίνωσε η εταιρεία “Betfair”, επισημαίνοντας ότι η Ελληνική νομοθεσία για το τζόγο δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής αίτημα για άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, λόγω σχετικής απόφασης από το νομικό τμήμα. "Η αξία των αδειών δεν μπορεί να προσδιοριστεί", τονίζει, αναφέροντας ότι οι όροι για την αδειοδότηση των εταιρειών στοιχήματος καθιστούν την Ελληνική Αγορά μη ελκυστική. Η “Betfair” προέβλεπε ότι θα εμφάνιζε έσοδα 13 εκατ. και κέρδη 7 εκατ. λιρών από την Ελληνική Αγορά.

Εννοείται πως ούτε και σήμερα δεν σταμάτησε το μπαράζ δηλώσεων – εκτιμήσεων, τόσο για τις πιθανολογούμενες αποφάσεις του σημερινού Eurogroup, όσο και για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Credit Suisse, κάθε νέα πληροφορία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας για την Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά μόνο αρνητική.

Το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένα νέο “haircut” που απαιτεί τη δράση της Ευρωζώνης, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να αποδείξουν πως είναι ισχυρή και αληθινή η δέσμευσή τους πως θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Κατά τη Credit Suisse, μπορεί το “haircut” στα ομόλογα του επίσημου τομέα να μην είναι αρκετό για να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ωστόσο αποτελεί μια κίνηση απαραίτητη για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.

"Νέα σύννεφα εμφανίζονται πάνω από την Ευρωζώνη, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους. Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση, αλλά οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για καίρια θέματα χρηματοδότησης της Χώρας είναι βέβαιο πως θα μετατεθούν για το 2013", καταλήγει η Credit Suisse.

Η χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα δεν είναι παρά ένας “επίδεσμος” που αγνοεί τη θεραπεία της πραγματικής ελληνικής ασθένειας: το χρέος της, σημειώνει η Capital Economics, τονίζοντας πως η νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους “είναι πιθανό να είναι ένα βήμα πάρα πολύ μεγάλο για τους πολιτικούς”, προσθέτοντας ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή η αλλαγή των στόχων για τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι απίθανο να βοηθήσουν τη Χώρα σε μεσομακροπρόθεσμη βάση. “Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξει την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη μέχρι τα μέσα του 2013”, δηλώνει ο οίκος.

Τι λέει η Citigroup για Ελλάδα

"Ακόμη και αν η συμφωνία που θα επέλθει εμφανίζει κάποια στοιχεία που θα δείχνουν ότι το Ελληνικό χρέος καθίσταται διαχειρίσιμο, ακόμα και αν η επόμενη δόση διάσωσης, ή και οι τρεις εκκρεμείς δόσεις που αναλογούν σε συνολικό ύψος κεφαλαίων 44 δισ. ευρώ, απελευθερωθούν, αμφιβάλλουμε αν αυτή η συμφωνία θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα για την Ελλάδα” αναφέρει η Citigroup.
 
“Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που χρησιμοποιούνται από την τρόικα στην ανάλυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους είναι πάρα πολύ αισιόδοξες και ως εκ τούτου, τα κενά χρηματοδότησης, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταλήξουν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος και με την πάροδο του χρόνου περισσότερα χρήματα θα απαιτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές".

"Πιστεύουμε ότι η υπομονή, τόσο από την Ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των πιστωτών, θα εξαντληθεί σύντομα (πιθανόν μετά τις Γερμανικές εκλογές) και το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει 60% πιθανότητα να συμβεί τους επόμενους 12-18 μήνες", αναφέρει η Citi.

Σχόλιο της JP Morgan για τη συνεδρίαση του Eurogroup

“Η ανάγκη συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους θα αντιμετωπισθεί για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και όχι στη λογική του να λυθεί το πρόβλημα μια και καλή” σημειώνει η JP Μorgan στο σχόλιό της για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρει, λογικά οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα καλυφθούν με περισσότερες εκδόσεις εντόκων. Σύμφωνα με τον οίκο, το χρέος χωρίς ανάληψη δράσεων θα ανέλθει στο 147,9% του ΑΕΠ το 2020 και στο 135,2% του ΑΕΠ το 2022.

Εάν συνυπολογιστούν, μια μείωση στα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα κατά 90 μονάδες βάσης, ένα δάνειο ύψους 14 δισ. από τον EFSF για την επαναγορά χρέους ύψους 35 δισ. ευρώ και η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα στην Ελλάδα, το Eλληνικό χρέος υποχωρεί στο 130,6% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115,4% του ΑΕΠ το 2022, σημειώνει. Εάν το Eurogroup καταφέρει να συμφωνήσει, η δόση θα εκταμιευτεί και το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων από τον Επίσημο Τομέα θα πρέπει να απαντηθεί σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον, εκτιμά η JP Morgan.Και αν όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να θεωρηθούν λίγο – πολύ αναμενόμενα, ασφαλώς ιδιαίτερη εντύπωση και εξαιρετικά ανησυχητικούς συνειρμούς δημιούργησε το σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, ο μεγαλύτερος ανάδοχος αυξήσεων κεφαλαίου στην Ευρώπη, η Goldman Sachs, απέρριψε εκδόσεις Τραπεζών σε Ιταλία και Ισπανία υπό τον φόβο ζημιών καθώς μαίνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Η Επενδυτική Τράπεζα αρνήθηκε να συμμετάσχει ως ανάδοχος στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ της Banco Popular Espanol, επειδή ζητούσε μεγαλύτερη προστασία από δυνητικές ζημιές.

Στην έκδοση συμμετέχουν οι JP Morgan και Morgan Stanley. Επίσης, η Goldman απείχε από τις αυξήσεις κεφαλαίου της Ιταλικής Unicredit και της Πορτογαλικής Banco Espirito Santo, τις οποίες ανέλαβαν οι Bank of America και Citigroup. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο πρόεδρος της GS, Gary Cohn δήλωνε ότι βλέπει μόνο μια μικρή πιθανότητα διατήρησης της ζώνης του ευρώ, ενώ οι αναλυτές της Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές να προσέχουν τις εταιρείες που έχουν μεγάλο άνοιγμα στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σε στάση πτωτικής αναμονής, οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και το ξεκίνημα στην Wall Street, με τις πρώτες να περιμένουν τις αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup, ενώ σε δεύτερες σκέψεις φαίνεται να οδηγεί τους επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Καταλονία.

Εν τω μεταξύ, απροσδόκητη πτώση, σε ιστορικό χαμηλό σημείωσε καταναλωτική εμπιστοσύνη το Νοέμβριο στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 84,8 μονάδες από 86,2 μονάδες τον Οκτώβριο.

Το μέγεθος του Νοεμβρίου είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 1996 όταν και ξεκίνησε η έρευνα. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσε το δείκτη στις 86,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ασφαλώς και αύριο θα είναι “μία άλλη μέρα”, καθώς μετά τις πρώτες εντυπώσεις οι Αγορές θα μπουν στην ουσία του Ελληνικού προβλήματος που δεν είναι άλλο από την βιωσιμότητα του χρέους. Ημίμετρα που θα επιτρέψουν να συνεχίσουν να “σέρνονται” οι εκτιμήσεις για πιθανό “Grexit”, μόνο βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις για την δημιουργία εντυπώσεων μπορούν να δημιουργήσουν.

“Περιμένετε τα γεγονότα και μην προσπαθείτε να μαντέψετε την επόμενη κίνηση της Αγοράς”, είναι η συμβουλή επαγγελματιών με μακρά πείρα στον χώρο.

Από εκεί και πέρα, στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάθε μέρα και καινούργιοι τίτλοι δίνουν σήμα εισόδου, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι λίγοι αγοραστές θα δώσουν και αύριο το “παρών” αν οι εξελίξεις από το Eurogroup δεν θεωρηθούν θετικές. Όσον αφορά τον απόλυτα “νευρικό” Τραπεζικό δείκτη το “stop loss” οριοθετείται στις 253 μονάδες, ενώ όλο και περισσότεροι παράγοντες της Αγορές συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο εν λόγω δείκτης θα υποαποδώσει σε μία μεσοπρόθεσμα ανοδική Αγορά.

Υπενθυμίζεται, πως η εβδομάδα που ξεκίνησε, είναι και η τελευταία εβδομάδα αποτελεσμάτων 9μηνου οπότε αναμένεται επιπλέον volatility στους τίτλους, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα βγάζουν.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της Ελλάδας είναι το ΔΝΤ” αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Οι θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τα σημαντικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις θυσίες των πολιτών της δεν έχουν μέχρι στιγμής μετουσιωθεί στην πολυπόθητη έγκριση της εκταμίευσης της δόσης.

Οι δραματικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου ευτυχώς δεν επαληθευθήκαν, καθώς η ΕΕ μετέφερε τις οποίες αποφάσεις για το σημερινό Eurogroup.

Το Δημόσιο μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησε τη νέα έκδοση ΕΓΕΔ διάρκειας ενός μηνός για να εξέλθει από μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Οι εταίροι δεν έδειξαν να βιάζονται για τη λήψη αποφάσεων υπέρ της Ελλάδας στο τελευταίο Eurogroup και ούτε βέβαια στη Σύνοδο Κορυφής, όπου το βασικό θέμα ήταν ο Προϋπολογισμός της ΕΕ το διάστημα 2014-2020. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να λάβουν τα μηνύματα ή τα μαθήματα που παραδίδουν οι ΗΠΑ.

Δύο από τελευταία που μπορούν να αναφερθούν είναι:

α) οι δηλώσεις του Ρόμνει μετά την πρόσφατη ήττα του στις Προεδρικές εκλογές, όπου είπε ότι θα στηρίξει τον Πρόεδρο στο ιδιαίτερα δύσκολο έργο του (πραγματικές και όχι τυπικές) και

β) η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας των Αμερικανών για το “δημοσιονομικό γκρεμό”, ή βρόγχο της αυτόματης αύξησης της φορολογίας και μείωσης των δαπανών κατά $609 δισ. με το τέλος του έτους.

Στις ΗΠΑ πλευρές, κομματικές διαφορές και συμφέροντα δεν υπάρχουν όταν πρόκειται για το κοινό καλό της Χώρας. Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει ούτε στην Ευρώπη και δυστυχώς, ούτε στην Ελλάδα. Το κοινό καλό μπορεί να διαφέρει από Χώρα σε Χώρα, αλλά μέσα στην ίδια Χώρα μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της Ελλάδας στην τρέχουσα φάση είναι το ΔΝΤ, το οποίο κόπτεται όχι για τη δόση, αλλά για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους που είναι και το πραγματικό ζητούμενο, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Κοντά στην στήλη και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα τεχνικά μηνύματα, σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο, χρηματιστηριακά, περιβάλλον και αναφέρει:

Μετά την επιτυχή δοκιμασία της περιοχής στήριξης των 290 μονάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την αντίσταση των 309 μονάδων περιμένοντας την έκβαση του δεύτερου καθοριστικού Eurogroup για το μέλλον της δόσης και της βιωσιμότητας του χρέους.

Από εκεί και έπειτα η πιθανή ανοδική διάσπαση της περιοχής των 309 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για την προώθηση του δείκτη προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 326 μονάδων ανοίγοντας έτσι την όρεξη για περαιτέρω άνοδο.

Στην αντίθετη περίπτωση όμως, που ο δείκτης δηλώσει αδυναμία ανοδικής τμήσης θα πρέπει να αναμένουμε μια εκ νέου αναμέτρηση όχι μόνο με το επίπεδο στήριξης των 290 μονάδων αλλά και με τη γραμμή ανοδικής τάσης του περασμένου Αυγούστου στις 285 μονάδες περίπου.

Την ανοδική όμως κωλυσιεργία του FTSE 20 φαίνεται ότι δεν ενστερνίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί σημαίνοντες μετοχικοί τίτλοι, όπως αυτός του ΟΤΕ, όπου όπως διαφαίνεται στο ημερήσιο chart τιμών φλερτάρει τις τελευταίες μέρες συνεχώς με τα υψηλά έτους “φωτίζοντας το δρόμο” για μια πιθανή υπερπήδηση του επιπέδου των 4 ευρώ βάζοντας ως αρχικό στόχο την περιοχή αντίστασης των 4,68 ευρώ. Επίπεδο, από όπου εκτείνεται η άνω γραμμή του 4μηνιαίου καναλιού ταλάντωσης.

Ένας άλλος μετοχικός τίτλος, που έχει ήδη διαφύγει από τον εναγκαλισμό της στασιμότητας είναι εκείνος της Motor Oil, όπου μετά την ανοδική διάσπαση του σχηματιζόμενου τριγωνικού σχηματισμού, στα 7,02 ευρώ, έχει βάλει πλώρη προς τον στόχο, που καθορίζεται, στα 8,50 με 9,00 ευρώ.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν από μεσομακροπρόθεσμης επενδυτικής σκοπιάς και οι συνεχόμενες τοποθετήσεις στη μετοχή από το fund Dromeus Greek Advantage.

Σημάδια πιθανής ανοδικής διαφυγής λαμβάνουμε και από τον Ελλάκτωρα με τη τιμή της μετοχής, στο ημερήσιο διάγραμμα, να δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της γραμμής αντίστασης στα 1,85 ευρώ. Διάσπαση της εν λόγω γραμμής με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα ωθήσει πολύ γρήγορα τη μετοχή προς την άνω πλευρά του σχηματιζόμενου 4μηνιαίου καναλιού στα 2,10 ευρώ περίπου.

Έτοιμος για ανοδική διαφυγή από έναν μακροπρόθεσμο πλάγιο σχηματισμό εντοπίζεται να είναι και ο τίτλος του ΟΛΘ με την τιμή του να βρίσκεται πλέον στο εβδομαδιαίο διάγραμμα στην πάνω πλευρά του σχεδόν 4χρονου παραλληλόγραμμου. Εδώ η επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση του εν λόγω σχηματισμού θα βάλει τις βάσεις για τις τμηματικές μεσοπρόθεσμες κατακτήσεις των 20,00 και των 25,87 ευρώ (!).

Πολύ γρήγορα αποδείχθηκαν τα ανοδικά αντανακλαστικά του S&P 500, επανακτώντας μέσα σε 5½ ημέρες σχεδόν 70 μονάδες από το όριο στήριξης των 1340 μονάδων.

Η κίνηση όμως αυτή ίσως επιφέρει στις επόμενες συνεδριάσεις τάσεις καθοδικής εκτόνωσης ιδιαίτερα μάλιστα εάν προσεγγίσει στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Δευτέρας την περιοχή των 1418 με 1420 μονάδων.

Ο πρώτος σταθμός ενός λογικού “retracement” εντοπίζεται στο επίπεδο βραχυχρόνιας στήριξης των 1380 μονάδων. Πάντως βάση της διαγραμματικής θεωρίας των “καναλιών” ο Αμερικανικός δείκτης, εάν δε μπορέσει να εισέλθει με κλείσιμο πάνω από τις 1424 μονάδες θα επανέλθει προς την κάτω διακεκομμένη γραμμή, στις 1366 μονάδες περίπου, εκτιμά ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με τα τελευταία να φθάνουν τα 33.893 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 1,4%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.010, τιμή εκκαθάρισης 306,75), κινήθηκαν μεταξύ 301,25 και 307,75 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (23.800 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11.883), Alpha Bank (5.863), Κύπρου (2.093), ΔΕΗ (693), ΟΤΕ (1.263), ΟΠΑΠ (1.689), Πειραιώς (5.679), Μυτιληναίο (254), Eurobank (1.792), MIG (162), ΓΕΚ (947), Intralot (426), Ελλάκτωρα (857).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς τα τερματικά έδειξαν συνολικά 248 options (173 calls και 75 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε στο 51%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.507.206 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v