Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 20% για τραπεζικό κλάδο

Ήπιες μεταβολές με χαμηλό τζίρο στη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή εξελίξεων με το σχέδιο επαναγοράς χρέους. Ισχυρά κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη στην εβδομάδα. Έντονη μεταβλητότητα σε ΧΑΚ-κυπριακά ομόλογα.

Μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω συνεχών αλλαγών στο πρόσημο του Δείκτη, διέκοψε τελικά το ανοδικό σερί των αγοραστών, με κυριότερο χαρακτηριστικό την πληροφορία για πιθανή συμφωνία τρόικας – Κυπριακής Κυβέρνησης.

Συμφωνία για το κείμενο του μνημονίου επιτεύχθηκε μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης και τρόικας, ανέφερε το Stockwatch, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το μνημόνιο περιλαμβάνει στήριξη €17,5 δισ από τις Χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι €10 δισ θα διατεθούν για τις Τράπεζες, άλλο €1,5 δισ για κάλυψη των ελλειμμάτων και €6 δισ για αναχρηματοδότηση του χρέους. Στο επίμαχο θέμα του φυσικού αερίου, φαίνεται να επήλθε συμφωνία για διασύνδεση των εσόδων που θα προκύψουν με την αποπληρωμή του δανείου.

“Αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένει η Κύπρος ότι θα ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία διάσωσής της”, δήλωσε αργότερα ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Κυπριακή Κυβέρνηση ενημερώνει τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους πολιτικούς ηγέτες για τους όρους της συμφωνίας.

Εκτίναξη του κυπριακού χρηματιστηρίου

Στον απόηχο της είδησης, το Χ.Α.Κ. εκτοξεύτηκε στις 145,72 μονάδες με κέρδη 12,39%, ενώ τα Κυπριακά ομόλογα αντέδρασαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2%, Εννοείται ότι ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από τους τίτλους των Κυπριακών Τραπεζών και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την μετοχή της Τρ. Κύπρου να αναρριχάται μέχρι τα 0,3300 ευρώ (+13,79%) και της CPB μέχρι τα 0,0620 ευρώ (+16,98%).

Όμως η ανακοίνωση της τρόικας που βγήκε λίγο μετά τις 16.00, σύμφωνα με την οποία “έχει σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις με τις Κυπριακές Αρχές για την συγκρότηση ενός προγράμματος διάσωσης, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστική συμφωνία. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν από τις αντίστοιχες διοικητικές έδρες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του due-diligence των Κυπριακών Τραπεζών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα συμβάλλουν στις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για την εύρεση χρηματοδοτικών λύσεων που θα είναι σύμφωνες με τη βιωσιμότητα του χρέους”, πάγωσε τον ενθουσιασμό των αγοραστών και τόσο η μετοχή της Κύπρου, όσο και αυτή της CPB έκλεισαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Σημαντικά χαμηλότερα έκλεισε και ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.Κ. και πιο συγκεκριμένα στις 138,92 μονάδες με κέρδη 7,14%.

Από εκεί και πέρα, σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 12 φορές πρόσημο και ο τζίρος προσγειώθηκε σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), προχωρώντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και πλην Κυπριακών Τραπεζών, MIG και Ελ. Πετρέλαια κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσαν Motor Oil, ΟΠΑΠ και Eurobank (συνεχίζεται το arbitrage με την μετοχή της Εθνικής).

Για όσους ενδιαφέρονται για τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, έδωσε κέρδη 6,9% στον Γενικό Δείκτη και 19,63% στον Τραπεζικό. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο 24,19% και 13,73% αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., πάρα πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις της Δευτέρας και ενώ ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε μέσα στην “καυτή” ζώνη των 840 – 850 μονάδων.

Τηλεδιάσκεψη το Σάββατο για Ελλάδα

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το Σάββατο για την Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου, όπως μετέδωσαν ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος αξιωματούχος δηλώνει πως το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας τίθεται υπό αμφισβήτηση, λόγω της αύξησης των τιμών των ομολόγων. Όπως επισημαίνει, η Ευρωζώνη συζητά το ενδεχόμενο να δώσει η ΕΚΤ το 75% των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα.

Η παραπάνω δήλωση έρχεται για πλήρη επιβεβαίωση της στήλης, που είχε προειδοποιήσει ότι η πιθανή αγορά Ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή Αγορά, δεν θα είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς μία τέτοια κίνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το “front running” στο οποία θα είχαν επιδοθεί κερδοσκοπικά funds.

“Μπορείς κανείς να είναι σχετικά αισιόδοξος για τη Δευτέρα, καθώς δεν πρόκειται για προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο πλέον, αλλά κυρίως αναφορικά με τεχνικά ζητήματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης Georg Streiter σε συνέντευξη Τύπου. “Βρεθήκαμε πολύ κοντά σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα, αυτό είναι σίγουρο. Νομίζω πως η αποφασιστικότητα όλων να καταλήξουν σε μια συμφωνία, είναι πολύ υψηλή”, τόνισε ο ίδιος.

Τα χρήματα της δόσης που θα πέσουν στην Αγορά

“Ψαλιδίστε” μέρος της αισιοδοξίας αναφέρουν οι περισσότερο απαισιόδοξοι, καθώς από τα 31,5 δισ ευρώ της δόσης που προσδοκά να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών, μόνο 3 δισ. ευρώ θα πέσουν στην Αγορά. Τα υπόλοιπα θα διοχετευτούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την αποπληρωμή χρεολυσίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκταμιεύσεις από το Υπουργείο Οικονομικών θα γίνονται απόλυτα επιλεκτικά και με κριτήριο το αν τα χρήματα θα πέσουν στην Ελληνική Αγορά ή θα μεταφερθούν στο εξωτερικό, αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να ελεγχθεί.

“Η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης (περιλαμβανομένων και των προβλέψεων στον προϋπολογισμό για το 2013) είναι μακράν η μεγαλύτερη συγκρινόμενη με όλες τις μεγάλες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες και συγκρίνεται μόνο με τη μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30. Η Ελλάδα πρόκειται να έχει ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά το 2013.

Ως αποτέλεσμα, η ανεργία είναι σε ανοδική πορεία ενώ έχει ήδη φτάσει σε επίπεδα συναγερμού για τους νέους. Εν τέλει, η Ελλάδα θα λάβει τη δόση από την Τρόικα με μεγάλη καθυστέρηση και λίγο πριν ξεμείνει από χρήματα, αλλά η δυναμική του χρέους παραμένει μη βιώσιμη. Εν τω μεταξύ, η εντεινόμενη αβεβαιότητα επηρεάζει την Ελληνική οικονομία, το πρόγραμμα αποτυγχάνει να πείσει τις Αγορές και τους επενδυτές, ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ παραμένει και η πλειοψηφία της Κυβέρνησης έχει εξασθενήσει” επισημαίνει η Bank of America Merill Lynch.

“Το ΑΕΠ μειώθηκε σωρευτικά κατά 21% την περίοδο 2008-2012, τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 26%, η ανεργία αυξήθηκε δραματικά κυρίως στους νέους (άνω του 55%), η ανασφάλιστη εργασία εκτοξεύτηκε στο 36,5% ενώ περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας χάνονται σε ημερήσια βάση. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, οι αυτοκτονίες ή οι απόπειρες αυτοκτονιών αυξήθηκαν μέσα σε δύο χρόνια (από το 2009 έως το 2011) κατά 37%” αναφέρει ο οίκος.

Επιστροφή στη συνεδρίαση του ΧΑ

Μένοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του FTSE, οκτώ ήταν οι τίτλοι που έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+3,54%), ΟΠΑΠ (+0,6%), Τιτάν (+0,52%), Κύπρου (+7,24%), Motor Oil (+3,51%), Eurobank (+2,81%), CPB (+11,32%) και MIG (+1,71%).Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-3,08%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Εθνική και Πειραιώς και με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 854,1 (11.08) και χαμηλό τις 838,89 (12.30) και έκλεισε τελικά στις 845,04 μονάδες με απώλειες 0,21%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 58,8 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένη συναλλαγή της Coca-Cola.

Καλή η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών και για 17 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Στα επιμέρους, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Σωλ. Κορίνθου και Newsphone, δεν βιάζεται αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει ο Λύκος, “ακούραστος” και με ελάχιστη προσφορά ο Παπουτσάνης, ενώ μέσα στις επιλογές των σημερινών αγοραστών ήταν και οι Αλουμύλ, Ελτον, Πλ. Θράκης, Audiovisual, EG Europe (με τον βασικό μέτοχο να γυρίζει πακέτα σε δική του εταιρεία) Trastor, ενώ οι τελευταίες συνεδριάσεις άφησαν ενδείξεις ότι τελείωσε ο πωλητής στην Autohellas.

Συμπερασματικά, όλα δείχνουν πως αν δεν δούμε κάποια σημαντική αλλαγή της τάσης στην Αγορά θα συνεχιστεί η εναλλαγή στις κινήσεις από διάφορους τίτλους, μιας και η ανατροφοδότηση της κίνησης στην Αγορά βοηθάει για αυτό το σενάριο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε την στάση αναμονής και δεν αποκλείεται το σκηνικό αυτό να διατηρηθεί και την Δευτέρα, αν η ορατότητα παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με την εκτίμηση του Μάνου Χατζηδάκη.

Αν και υπάρχουν κάποιες σημαντικές ενδείξεις για την εκταμίευση της δόσης, η Αγορά θα περιμένει να πάρει το τελικό “ok”.

Πολύ κρίσιμη και απόλυτα κοντινή η αντίσταση των 850 μονάδων, υπέρβαση της οποίας θα δώσει νέο υψηλό έτους (προηγούμενο στις 910,99 μονάδες, ενδοσυνεδριακό υψηλό της 22/10).
Η τεχνική εικόνα παραμένει αισιόδοξη, όμως από την άλλη δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι η όλη κίνηση έχει τροφοδοτηθεί από εγχώρια χαρτοφυλάκια και με υψηλή μόχλευση.

“Η επόμενη μέρα της δόσης αναμένεται να συνδυαστεί με την είσοδο ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α., που προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), ενώ θα συνοδευτεί και από αναπροσαρμογή στο ασφάλιστρο κινδύνου της Χώρας”, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά πρόσημα
στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της Wall, σημαντικά κέρδη για πετρέλαιο και χρυσό και σαφώς λιγότερα για το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΑΑ+” για τη Γαλλία, με αρνητικό outlook, ενώ εκτιμά ότι η Χώρα είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις αλλαγές στον προϋπολογισμό και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Προβλέπει, παράλληλα, ότι Γαλλία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το 2013, μετά από στασιμότητα το 2012, ενώ προβλέπει το δημόσιο έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ το 2013, έναντι του στόχου για 3%.

Από την άλλη, ο ίδιος οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης 7 Ισπανικών Τραπεζών επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για το Ισπανικό Τραπεζικό σύστημα, η επιδείνωση της οικονομίας και η ταχεία επιδείνωση της φερεγγυότητας του Κράτους.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε στο 101,4 το Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 99,5.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street θα κλείσει σήμερα νωρίτερα (στις 20:00 ώρα Ελλάδος) λόγω της ημιαργίας της "Μαύρης Παρασκευής". Ως "Μαύρη Παρασκευή" νοείται η επόμενη ημέρα της Ημέρας των Ευχαριστιών, όπου αποτελεί και την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και είθισται να είναι η πλέον επικερδής στον χρόνο για τα καταστήματα.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με τα τελευταία να φθάνουν τα 57.965 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.238, τιμή εκκαθάρισης 306,5), κινήθηκαν μεταξύ 303 και 310,5 μονάδων.

Δεν σημειώθηκαν κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (23.325), Alpha Bank (11.281), Κύπρου (7.070), ΔΕΗ (1.248), ΟΤΕ (529), ΟΠΑΠ (1.348), Πειραιώς (7.450), Μυτιληναίο (212), Eurobank (2.510), MIG (143), ΓΕΚ (154), Intralot (554), CPB (1.426), Ελλάκτωρα (175), Σιδενόρ (123), Motor Oil (167).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 διαμορφώθηκε στο 54% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 278 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (239 δικαιώματα αγοράς και 39 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.346.349 τεμ.), Εθνική (4.557.206 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v