Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα υψηλά αλλά και... κατοχύρωση κερδών

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η αγορά, παρά την επικράτηση των πωλητών στο φινάλε. Αυξημένος ο τζίρος. Υπεραπόδοση για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ. Μικρή πτώση για ΕΤΕ.

Μπορεί οι αγοραστές να έκαναν το 6x6, όμως κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης τον πρώτο λόγο τον πήραν οι πωλητές.

Έτσι μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις κατά τις οποίες ο Δείκτης έκλεινε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, σήμερα και μετά τις 16.00 οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, απομάκρυναν σημαντικά τον Δείκτη από το υψηλό ημέρας των 992,34 μονάδων (+2,37%) που σημειώθηκε στις 15.28.

Οι κινήσεις καταγραφής κερδών, αφ΄ ενός αύξησαν σημαντικά τον ημερήσιο τζίρο (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων) και αφ΄ ετέρου “εξαέρωσαν” σημαντικά την Αγορά και αυτό είναι θετικό.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο δείκτης των Τραπεζών (-0,21%), συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση επιβεβαιώνοντας ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι κινούνται με διαφορετική “ταχύτητα” από το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ, έστω και αν Eurobank και Alpha Bank έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο τίτλος της πρώτης κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο”, εκμεταλλευόμενος την έγκριση που έδωσε η Ε.Κ. στην δημόσια πρόταση της Εθνικής και προσπαθώντας να κλείσει κάπως την “ψαλίδα” φθάνοντας στην ισορροπία του 58:100.

Από εκεί και πέρα και σήμερα τις θετικές εντυπώσεις αποκόμισε η μετοχή της Τρ. Ελλάδος, που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε σε υψηλά 16 μηνών (έστω και αν υποχώρησε κάπως από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 18,40 ευρώ), ενώ εντυπωσιακός για τα δεδομένα του τίτλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο όγκος συναλλαγών που ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 31 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 18/6/2010 (113405 τεμ.).

Υπενθυμίζεται ότι η τεχνική ανάλυση θεωρεί εξαιρετικά πιθανή την κίνηση προς τα 24,00 ευρώ, αν η αντίσταση των 17,00 ευρώ μετατραπεί σε στήριξη.

Για τον Τραπεζικό δείκτη παραμένει η στήριξη στις 242 – 238 μονάδες.

Από την άλλη, ο FTSE25 έκανε μία “δοκιμαστική πτήση”, μέσα στην “διακεκαυμένη ζώνη” 340 – 350 καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 342,17 μονάδες, όμως υποχώρησε σημαντικά και έκλεισε στις 336,45 μονάδες (+1,04%), αφήνοντας “ανοιχτούς λογαριασμούς” με την παραπάνω αντίσταση.

Κοντινή στήριξη έχουμε στο 330 που είναι και το κύριο momentum του δείκτη, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στο 326 και το “stop loss” στους “long” στις 319 μονάδες. Παρά ταύτα δεν έλειψε το ενδιαφέρον για αρκετούς, μη Τραπεζικούς, τίτλους του 25αρη.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος του Μυτιληναίου έκλεισε με διόρθωση και στο χαμηλό ημέρας. Τα 5,00 ευρώ είναι καθαρά ψυχολογικό όριο (σήμερα ο τίτλος αναρριχήθηκε στα 5,08 ευρώ) και η σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 5,50 ευρώ.

Πως κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ- Τι λέει η UBS

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον
ΟΠΑΠ, ο οποίος στις δύο τελευταίες δοκιμάζει τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό επίπεδο των 6,00 ευρώ, αλλά κλείνει χαμηλότερα από αυτό.

Ο τίτλος δεν φαίνεται να πτοείται από την συνεχιζόμενη απεργία των πρακτόρων, ούτε από την σημερινή έκθεση της UBS που υποβίβασε την σύσταση σε “Neutral” από “Βuy”, επισημαίνοντας ότι η άνοδος που έχει προηγηθεί έχει κάνει τον τίτλο λιγότερο ελκυστικό. Όπως σημειώνεται η Κυβέρνηση προχωρά στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας (κάτι που μπορεί να είναι θετικό) αλλά υιοθέτησε και την αύξηση του φόρου, η οποία θα “πληγώσει” τα κέρδη του 2013 σημαντικά. Σύμφωνα με τον οίκο τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΑΠ ξόδεψε πολλά χρήματα εστιάζοντας στην επέκταση αδειών και την αγορά των VLT’s. Πλέον, αναμένεται να δώσει περισσότερο βάρος στην εξασφάλιση περισσότερου μετρητού και την μείωση του δανεισμού.

Εκτιμάται ότι η εταιρεία μπορεί να παράξει ελεύθερες ταμειακές ροές 220 εκατ. ευρώ, κάτι που είναι ελκυστικό. Ωστόσο σημειώνεται ότι το ρίσκο από το λανσάρισμα νέων παιχνιδιών (VLT’s) δεν είναι χαμηλό, ενώ υπάρχει και το ρίσκο της Χώρας. Η τιμή στόχος δίνεται στα 5,8 ευρώ, από 5,2 ευρώ προηγουμένως.

Επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 6,10 – 6,20 και 6,70 ευρώ, με πρώτη στήριξη τα 5,71 ευρώ και δεύτερη που δεν πρέπει να διασπαστεί τα 5,60 ευρώ.

Η ΕΧΑΕ έκλεισε επάνω στο ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 5,04 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 5,10 και σημαντική στα 5,70, για τον τίτλο που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κινούμενος σε υψηλά 19 μηνών.
Θετικές ενδείξεις και για τον τίτλο του Ελλάκτωρα, όσο παραμένει ψηλότερα των 2,04 ευρώ, βάζοντας σαν στόχο τα 2,30 ευρώ.

Σε υψηλό 20 μηνών η μετοχή της Intralot, θέλει να υπερκεράσει την αντίσταση των 2,20 ευρώ για να έχει απαιτήσεις για κίνηση προς τα 2,80 ευρώ.

Υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 5,82 ευρώ, αλλά συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ. Ανοδική διάτρηση της ζώνης 5,80 – 5,82 ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 6,50 ευρώ.


Τι εκτιμά η Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία

Ένα "ήπιο" OSI σε συνδυασμό με την επαναγορά του Ελληνικού χρέους, έδωσαν στους επίσημους πιστωτές τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν κεφάλαια προς την Ελλάδα, αναφέρει η Morgan Stanley, τονίζοντας ότι η Ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση, αλλά σημειώνει ότι αν αρχίσει και πάλι η ροή πιστώσεων - εξαιτίας των κεφαλαίων του Επίσημου τομέα και της μείωσης του κινδύνου εξόδου από το ευρώ – ενδέχεται να σταθεροποιηθεί σε κάποιο βαθμό.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η πίεση της λιτότητας θα αρχίσει να υποχωρεί και δεν αποκλείει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Με βάση τους υπολογισμούς της Τράπεζας, το Ελληνικό ΑΕΠ θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το 2014.

Συγκεκριμένα, το 2013 θα κλείσει με ύφεση 4,5%, ενώ το 2014 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1%. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το βάρος του χρέους παραμένει αρκετά μεγάλο και αναμένει ένα πιο “ριζικό” ΟSI όταν το επιτρέψει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στην Ευρώπη.

Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η πολιτική και κοινωνική στήριξη προς την Κυβέρνηση θα είναι κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου και ένας από τους βασικούς κινδύνους, προειδοποιεί η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου, αλλά ένας μεγάλος κίνδυνος είναι ότι ενδεχομένως να έχουμε φτάσει τα όρια αυτών των προκυκλικών μέτρων.

Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος είναι σημαντικοί. Αν η συμμαχία που στηρίζει την κυβέρνηση καταστεί ακόμα πιο εύθραυστη και προσβληθούν στο Δικαστήριο ορισμένα από τα μέτρα του προγράμματος, σημειώνει η Morgan Stanley, θα διαταραχθούν οι ισορροπίες των επίσημων προβλέψεων.

Σημαντικές είναι οι ανησυχίες που παραμένουν για τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία, όπως προειδοποιεί η Fitch, που αναμένει μεγάλες πιέσεις όσον αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, συνεχείς μειώσεις στις τιμές ακινήτων, νέα βάρη στα εισοδήματα και κλυδωνισμούς στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η Fitch αναμένει τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές ακινήτων στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας:

*Στο 13% βλέπει τη μείωση των τιμών ακινήτων σε Ιταλία και Πορτογαλία.
*Στο 15% σε Ελλάδα και Ισπανία.
*Στο 20% στην Ιρλανδία.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Κόκκινα ταμπλώ, αλλά με σχετικά ελεγχόμενες απώλειες στα μεγάλα Ασιατικά και Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικρές απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του 2012 (ξεκινά σήμερα η Alcoa), ένα τρίμηνο που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των Επιχειρήσεων λόγω των διαπραγματεύσεων για τον “δημοσιονομικό γκρεμό”.


Σε ιστορικό υψηλό η ανεργία στην Ευρωζώνη

Σε ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη, αγγίζοντας τον Νοέμβριο το 11,8% από 11,7% τον προηγούμενο μήνα. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Ισπανία (στο 26,6%), ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 26%. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (4,5%), στο Λουξεμβούργο (5,1%) και στη Γερμανία (5,4%). Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών), η κατάσταση είναι πιο άσχημη καθώς το ποσοστό εκτινάσσεται στο 24,4% για την Ευρωζώνη.

Πριν από 12 μήνες, το ποσοστό της ανεργίας στους νέους βρισκόταν στο 21,6%. Η Eurostat αναφέρει ότι τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων κατέχει η Ελλάδα με μέγεθος που αγγίζει το εφιαλτικό 57,6%.

Βελτιωμένος εμφανίστηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 87 μονάδες από 85,7 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 86,3.

Μικρή βελτίωση κατέγραψε και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της Ευρωζώνης, ο οποίος ωστόσο παραμένει αρνητικός. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο -26,5 τον Δεκέμβριο, από -26,9 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο -1,12 (έναντι -1,10 που ανέμεναν οι αναλυτές) από -1,17 τον Νοέμβριο, ενώ ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος διαμορφώθηκε στο -14,4 από -15 και ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών στο -9,8 τον Δεκέμβριο από -11,9 τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, αλλά πτώση 2,6% σε ετήσια, κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Η άνοδος αυτή ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.

Παράλληλα, η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου, στο -0,7% σε μηνιαία βάση (από -1,2%) και στο -3,2% σε ετήσια (από -3,6%).

Στην πρώτη του δημοπρασία τίτλων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας άντλησε 1,927 δισ. ευρώ από τρίμηνα έντοκα γραμμάτια. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 3,2 φορές στην παρθενική δημοπρασία του ESM ενώ το επιτόκιο ήταν αρνητικό. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,0324%.


Οι παραγγελίες του Γερμανικού βιομηχανικού κλάδου

Οι παραγγελίες για το Γερμανικό βιομηχανικό κλάδο μειώθηκαν το Νοέμβριο και μάλιστα περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές κυρίως λόγω της απότομης συρρίκνωσης της ζήτησης από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,8% το Νοέμβριο ενώ οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μείωση κατά 1,4%. Οι παραγγελίες από το εσωτερικό ενισχύθηκαν κατά 1,3%, αλλά δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τη βουτιά κατά 4,1% των παραγγελιών από το εξωτερικό.

Νέο ρεκόρ στην ανεργία των νέων σημειώθηκε στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat) και ανήλθε στο 37,1%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1992 μέχρι σήμερα. Σε σχέση με την περίοδο πριν από ένα χρόνο, οι νέοι σε αναζήτηση εργασίας αυξήθηκαν κατά 5%. Το συνολικό ποσοστό των ανέργων στην Ιταλία διαμορφώθηκε, τον περασμένο Νοέμβριο, στο 11,1%, με αύξηση 1,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011.

Η Τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι τα χρέη της προς Οργανισμούς Εταίρων Χωρών της Ευρωζώνης, ανέρχονται στα 281 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο από τα 271 δισ. ευρώ του Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ οι Ιταλικές Τράπεζες έχουν εκταμιεύσει περί τα 268 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα LTRO της ΕΚΤ, υποχωρώντας ελαφρώς από τα 270 δισ. ευρώ του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας.


Μειωμένες οι ανάγκες έκδοσης ομολόγων για την Ισπανία

Το Ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι ανάγκες έκδοσης ομολόγων της Χώρας θα μειωθούν το 2013, καθώς παραμένουν οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Χώρας να χρηματοδοτείται από τις διεθνείς Αγορές.

Το Ισπανικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης θα διαμορφωθούν στα 71 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων ύψους 59 δισ. ευρώ και με εκδόσεις εντόκων ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τα 23 δισ. ευρώ που αφορούν την χρηματοδότηση των Περιφερειών της Ισπανίας. Το 2012 οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ισπανίας ανήλθαν σε 96,6 δισ. ευρώ.

O δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανέκαμψε από τα χαμηλά τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, αν και πάλι παρέμεινε το χειρότερο μέγεθος από τον Μάρτιο 2010, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το ινστιτούτο National Federation of Independent Business.

Ο δείκτης NFIB που προσμετρά την αισιοδοξία στον κλάδο των Μικρομεσαίων Αμερικανικών Επιχειρήσεων, ενισχύθηκε κατά 0,5 μονάδες στο 88, ένα μέγεθος που παραμένει στο φάσμα της ύφεσης.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Ελλάδα άντλησε 2,6 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία μηνιαίων και 6μηνιαίων έντοκων ομολόγων, ενώ αισθητή ήταν η μείωση στο κόστος δανεισμού. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,30%.

Στο ταμπλώ του 25αρη, μόλις επτά τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,28%), Motor Oil (-0,36%), MIG (-2,22%), Μυτιληναίος (-1,8%), Εθνική (-0,71%), Κύπρου (-1,83%) και Πειραιώς (-1,08%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Βιοχάλκο (+5,3%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για ΕΧΑΕ και Intralot, του 3% για την ΔΕΗ και του 2% για Eurobank, Frigoglass, Folli Follie Group, Eurobank Properties, Μέτκα, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 11.36, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 980,52 μονάδες με κέρδη 1,14%, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 84,3 εκατ. από τα οποία τα 4,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 119 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 16 τίτλοι έκλεισαν με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Στα επιμέρους, εξέπληξε θετικά το σημερινό +13,23% για την Σιδενόρ που δείχνει ότι έχει την δυνατότητα να υπερκεράσει την τεχνική αντίσταση των 2,20 ευρώ για να κινηθεί προς τον απώτατο στόχο των 3,50 ευρώ.

Σε υψηλό 39 μηνών ο Αστέρας που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και οι τρεις τελευταίες με αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Λύκο με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, ενώ “ακούραστη” δείχνει η Ιντεάλ που έχει το δικό της “story” και το δικό της “fan club” (!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Για την διστακτική εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών, καλείται να δώσει τις τεχνικές του εξηγήσεις το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο DAX, διασπώντας την στήριξη του 7740, ανέκοψε το επιθετικό του momentum, έχοντας πλέον το 7750 κοντινή αντίσταση και βασική στήριξη στις 7650 μονάδες.

Διάσπαση του 7750 μπορεί να μας δώσει και πάλι το 7774-7790.

O Dow Jones συνεχίζει να κινείται με σχηματισμό χωρίς ουσιαστικά να μας δίνει κάτι καινούργιο. Το επίπεδο κύριας στήριξης είναι στις 13270-13255 μονάδες, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει κάτι μεγαλύτερο σε διόρθωση, ενώ κοντινή αντίσταση έχει το 13350 που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 13400 αν μη τι άλλο.

Ο S&P 500 δείχνει να κρατάει τις 1450 μονάδες που είναι κύρια στήριξη και σημαντικό επίπεδο momentum για να δοκιμάσει άλλη μία ανοδική προσπάθεια.

Το 1458-1459 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει αν μη τι άλλο τα ψηλά του ή και το 1467.

Καθοδική διάσπαση των 1450 μονάδων, μπορεί να οδηγήσειο τον εν λόγω δείκτη προς τις 1438 μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, προς το τέλος, που αύξησαν και στο Χ.Π.Α. τις συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του 25αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 40.738 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE25 υπεραπέδωσε έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.599, τιμή εκκαθάρισης 340,25) κινήθηκαν μεταξύ 331,75 και 34825 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6.827), Alpha Bank (6.725), Πειραιώς (8.169), Κύπρου (1.532), ΟΠΑΠ (1.827), ΟΤΕ (3.547), MIG (3.460), Eurobank (1.098), Μυτιληναίο (574), Ελλάκτωρα (912), ΕΧΑΕ (311), ΔΕΗ (2.171), ΓΕΚ (1.036), Coca-Cola (132), Intralot (1.028), Μέτκα (333), Ελ. Πετρέλαια (215), Σιδενόρ (254), Jumbo (186), Frigoglass (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 41% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 2.683 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.827 δικαιώματα αγοράς και 856 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.016.249 τεμ.), Εθνική (6.228.906 τεμ.), Alpha Bank (4.436.050 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v