Πανικός στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας

Οι Σαουδάραβες παίρνουν κάποια σκληρά μαθήματα για τον κόσμο των επενδύσεων, παρακολουθώντας τη διόρθωση του Χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, μετά την περυσινή ανοδική τροχιά, που ξεπέρασε το 100%. Στα νοσοκομεία με κρίσεις υστερίας οι ”ανεκπαίδευτοι” μικροεπενδυτές που δανείζονταν κεφάλαια από τις τράπεζες για να τοποθετηθούν, ακολουθώντας φήμες και συμβουλές από το internet.

της Roula Khalaf στο Λονδίνο

Οι Σαουδάραβες παίρνουν κάποια σκληρά μαθήματα για τον κόσμο των επενδύσεων, παρακολουθώντας την διόρθωση του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, μετά την περυσινή ανοδική τροχιά, που ξεπέρασε το 100%.

Με το γενικό δείκτη Tadawul να υποχωρεί πλέον του 10% από το ανώτατο σημείο στο οποίο διαμορφώθηκε πριν από μόλις 10 ημέρες, οι εφημερίδες της Σαουδικής Αραβίας κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού μεταξύ των μικροεπενδυτών που είχαν παρασυρθεί από την πρόσφατη ”τρέλα” του χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα ”Okaz”, πολλοί Σαουδάραβες έχουν οδηγηθεί στα νοσοκομεία της χώρας υποφέροντας από υψηλή πίεση και κρίσεις υστερίας. ”Πρόκειται για μια τραγική εικόνα. Οι ελπίδες των μικροεπενδυτών μετατράπηκαν σε πόνο, καθώς δεν άντεχαν να βλέπουν τις οικονομίες μιας ζωής να εξαφανίζονται”, αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.

Το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 750 δισ. δολ., είναι προσβάσιμο μόνο σε επενδυτές από τον Περσικό Κόλπο. Οι επενδύσεις σε αυτό αποτέλεσαν για ένα διάστημα ”παράλληλη απασχόληση” για τους Σαουδάραβες, καθώς η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών οδήγησε σε μια πρωτοφανή αύξηση της ρευστότητας και οι εταιρίες ανακοινώνουν κέρδη-ρεκόρ. Περισσότεροι από 8 εκατ. Σαουδάραβες (σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας) προσπάθησαν να αγοράσουν μετοχές σε μια αρχική δημόσια εγγραφή μιας πετροχημικής εταιρίας πέρυσι.

Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι η τρομοκρατική απόπειρα της 24ης Φεβρουαρίου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα ανατολικά της χώρας πυροδότησαν τη διόρθωση στο χρηματιστήριο.

Όμως, ο Philip Khoury, επικεφαλής ανάλυσης στην EFG-Hermes, την τοπική επενδυτική τράπεζα, αναφέρει ότι η διόρθωση ήταν αναπόφευκτη και ευθυγραμμίζεται με ανάλογες κινήσεις στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του Κόλπου.

Η αγορά της Σαουδικής Αραβίας ενισχύεται πλέον του 10% στο έτος, ενώ τα χρηματιστήρια του Ντουμπάι και του Κατάρ υποχωρούν πλέον του 20% στην ίδια περίοδο.

Η απόδοση του εγχώριου χρηματιστηρίου την τελευταία διετία οδήγησε πολλούς ”ανεκπαίδευτους” μικροεπενδυτές σε μετατροπή των οικονομιών τους σε μετοχές, ενώ άλλοι δανείστηκαν ποσά από τις τράπεζες για να αγοράσουν μετοχές.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι οι επενδυτές δρούσαν με βάση φήμες και συμβουλές από το Διαδίκτυο, οδηγώντας τις μετοχές μη κερδοφόρων εταιριών σε υψηλότερα επίπεδα. Κάποιες μετοχές διαπραγματεύονταν με Ρ/Ε 80 (με βάση εκτιμήσεις για κέρδη του 2006) έναντι Ρ/Ε 35 για το σύνολο της αγοράς.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο