FT: Στην ΕΤΕ η Finansbank προς 5,5 δισ. ευρώ

Πλειοψηφικό πακέτο στη Finansbank έναντι 5,5 δισ. ευρώ (6,7 δισ. δολάρια) σε μετρητά θα αποκτήσει η Εθνική Τράπεζα, προσπερνώντας την προσφορά που κατέβαλε η Citigroup για τον έλεγχο της όγδοης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας με βάση το ενεργητικό της, αναφέρουν οι FT.

των Lina Saigol από το Λονδίνο, Vincent Boland από την Άγκυρα και Kerin Hope από την Αθήνα

Πλειοψηφικό πακέτο στη Finansbank έναντι 5,5 δισ. ευρώ (6,7 δισ. δολάρια) σε μετρητά θα αποκτήσει η Εθνική Τράπεζα, προσπερνώντας την προσφορά που κατέβαλε η Citigroup για τον έλεγχο της όγδοης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας με βάση το ενεργητικό της.

Η συμφωνία, η οποία και θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό όμιλο στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης με στοιχεία ενεργητικού ύψους 70 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει εκτός ελληνικών συνόρων ελληνική εταιρία, ενώ παράλληλα θα πρόκειται για το πρώτο μεγάλο ελληνοτουρκικό deal.

Επίσης, θα αποτελέσει μια στερεής βάσης επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιταχύνει τις εμπορικές και επενδυτικές κινήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Εθνική Τράπεζα, εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα αποκτήσει το 46% της Finansbank, ενώ θα καταθέσει προσφορά για την απόκτηση και των μειοψηφικών δικαιωμάτων.

Το deal θα χρηματοδοτηθεί μέσω έκδοσης μετοχών ύψους 3 δισ. ευρώ, ανάδοχοι της οποίας αναλαμβάνουν η Credit Suisse και η Goldman Sachs.

Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει την τοπική διοίκηση της Finansbank, της οποίας ηγείται ο Husnu Ozyegin ο οποίος είναι πρόεδρος και ιδρυτής της τράπεζας, απόφοιτος του Harvard. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα θα κρατήσει την αυτόνομη επωνυμία της Finansbank.

Με βάση τη συμφωνία τα μικρότερα δίκτυα της Finansbank σε Ρωσία και Ρουμανία θα πουληθούν πίσω στον κ. Ozyegin.

Η Εθνική Τράπεζα, ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός όμιλος της Ελλάδας, διαθέτει ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο στη ΝΑ Ευρώπη με περισσότερα από 200 υποκαταστήματα και μερίδιο αγοράς της τάξης του 5%, των στοιχείων ενεργητικού, της περιοχής.

Από την πλευρά της, η Finansbank διαθέτει περισσότερα από 200 υποκαταστήματα και η πώλησή της αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση, μέχρι στιγμής, όσον αφορά στον τουρκικό κατακερματισμένο και γοργά υπό συγχώνευση τραπεζικό κλάδο.

Τα τελευταία δυο χρόνια ξένες τράπεζες έχουν αποκτήσει ποσοστά ή ελέγχουν και άλλες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, αναζητώντας πρόσβαση σε μια αγορά η οποία σύμφωνα με τους τραπεζίτες φέρεται να διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη.

Η οικονομία της Τουρκίας αποτελεί την τελευταία τετραετία μια από τις πλέον γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, καταγράφοντας ρυθμό αύξηση της τάξης του 7,4% στο 2005, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.

Ο θρίαμβος της Εθνικής Τράπεζας θα αποτελέσει πλήγμα για την Citigroup, καθώς το deal θα ήταν η πρώτη της σημαντική εξαγορά από τότε που κατέβαλε το ποσό των 2,7 δισ. δολαρίων για την KorAm Bank (εμπορική τράπεζα της Νότιας Κορέας) τον Απρίλιο του 2004.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο