Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές

Ελεύθερη πτώση στις αγορές της Ασίας παρά τις ανακοινώσεις της G7 και της ΕΚΤ που φαίνεται ότι δεν πείθουν. Νέο ρεκόρ για χρυσό στα $1.700 και ελβετικό φράγκο. Βουτιά για το πετρέλαιο και τις τραπεζικές μετοχές.

Ελεύθερη πτώση καταγράφουν οι ασιατικές αγορές παρά τις ανακοινώσεις της G7 και της ΕΚΤ, ενώ ακόμη και διαχειριστές κεφαλαίων καλούν πλέον τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται. Μετά τις σημαντικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας κινούνται βαθιά στο κόκκινο καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις όπως τον χρυσό (που άγγιξε τα 1.700 δολ. ανά ουγκιά) και το ελβετικό φράγκο που βρέθηκε σε νέο ρεκόρ.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,18% στις 9.097 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 3,91% στις 20.126 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kοspi υποχωρεί κατά 3,82% στις 1.869 μονάδες.

Έντονες οι πιέσεις και στην κινεζική αγορά, καθώς ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 3,45% στις 2.535 μονάδες, ενώ ο CSI 300 καταγράφει κάθετη πτώση 3,37% στις 2.799 μονάδες.

Ο παγκόσμιος δείκτης FSTE All World σήμερα υποχωρεί κατά 2,4%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποστεί πτώση 8,5%, ενώ πρωταγωνιστής της πτωτικής τάσης είναι και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος.

«Βουτιά» καταγράφει και η τιμή του πετρελαίου καθώς αναλυτές και επενδυτές προβλέπουν επιβράδυνση της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας. Έτσι η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 2,6 δολ. στα 84,24 δολ. ανά βαρέλι.

«Οι επενδυτές δεν πρέπει να πανικοβάλλονται» δήλωσε ο Charles Reinhard, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Morgan Stanley Smith Barney LLC μιλώντας στο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Η υποβάθμιση των ΗΠΑ είναι μία απογοήτευση, αλλά είναι διαχειρίσιμη. Το βασικό είναι πως έχουμε ελκυστικές αποτιμήσεις στις μετοχές και καλή παραδοσιακή ανάπτυξη κερδοφορίας στις επιχειρήσεις».

Ο Mohamed El Erian, της Pimco, από την άλλη προέτρεψε τους επενδυτές να τοποθετηθούν «προσεκτικά» ενώ ο Alan Greenspan, ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεδομένης της τάσης που οδήγησε σε υποχώρηση της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα, είναι μάλλον απίθανο – εάν η ιστορία βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων, να μην χρειαστεί κάποιος καιρός για να πιάσουμε πάτο»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v