Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κινεζική μεταποίηση στηρίζει τις ασιατικές αγορές

Ανάσα στα ασιατικά χρηματιστήρια δίνουν τα στοιχεία για τον PMI μεταποίησης της Κίνας, που τον Μάρτιο έκανε άλμα στις 52 μονάδες. Ανακάμπτει από το χαμηλό 18 μηνών το πετρέλαιο καθώς Τραμπ-Πούτιν συμφώνησαν σε διαβουλεύσεις.

Η κινεζική μεταποίηση στηρίζει τις ασιατικές αγορές

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα έδωσαν ελπίδες για ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας εκεί, την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο η μία χώρα μετά την άλλη «κατεβάζει ρολά», δίνοντας έτσι ώθηση στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο PMI μεταποίησης της Κίνας έκανε άλμα στις 52 μονάδες τον Μάρτιο, από το ιστορικό χαμηλό των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 45 μονάδες. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως ο δείκτης ίσως υπερβάλλει ως προς την πραγματική βελτίωση, καθώς «μετρά» το καθαρό ισοζύγιο των εταιρειών που ανακοινώνουν επέκταση ή συρρίκνωση της δραστηριότητας. Εάν μια εταιρεία απλώς άρχισε να δουλεύει μετά την αναγκαστική παύση, τότε αυτό θα μετρούσε ως επέκταση, χωρίς όμως να λέει πολλά για το συνολικό επίπεδο της δραστηριότητας.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η μέτρηση ήταν ανακουφιστική και βοήθησε τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να αυξηθεί κατά 1,1%, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,42% στις 2.758 μονάδες, κατά 0,56% ο CSI στις 3.694 μονάδες, κατά 0,89% ο Kospi στις 1.730 μονάδες και κατά 1,1% ο Hang Seng στις 23.428 μονάδες. Αντιθέτως, ο δείκτης Nikkei υποχωρεί κατά 0,6% στις  18.964 μονάδες και κατά 2,17% ο ASX στις 5.081 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο ανακάμπτει από το χαμηλό 18 ετών, μετά την απόφαση Τραμπ και Πούτιν να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των ανώτατων στελεχών του τομέα Ενέργειας της Ρωσίας και των ΗΠΑ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές. Τα futures του Brent ενισχύονται κατά 1,05% στα 23 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κάνουν ράλι 5,67% στα 21,23 δολάρια.

Εξάλλου, πτωτικά κινείται η τιμή spot του χρυσού (-0,5% στα 1.613,4 δολάρια η ουγγιά λίγο νωρίτερα), μετά τα αισιόδοξα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, ωστόσο η ζήτηση για τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» παραμένει αυξημένη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα το κίτρινο μέταλλο να καταγράφει κέρδη 6,4% στο τρίμηνο και περίπου 1,8% τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v