Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έξαρση της πανδημίας πιέζει τις ασιατικές αγορές

Η άνοδος των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Fed πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως δημιουργεί αρνητικό κλίμα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ωστόσο η πρόβλεψη για νίκη του Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία της Αριζόνα δίνει μια "θετική νότα".

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόουμ Πάουελ, προειδοποίησε χθες πως «οι επόμενοι μήνες μπορεί να είναι δύσκολοι», παρά τις πρόσφατες εξελίξεις από το «μέτωπο» της ανακάλυψης εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Όπως σημείωνε, «είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε με σιγουριά τις επιπτώσεις των ειδήσεων στην πορεία της οικονομίας, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα».

Εξάλλου, και στην Ευρώπη αξιωματούχοι προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού, τονίζοντας πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν, παρά τις ελπίδες που δημιουργεί η ανάπτυξη των εμβολίων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Ορισμένοι επενδυτές, πάντως, θεωρούν πως αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για αγορές, γράφει το Reuters. Όπως σημείωνε ο Michael Frazis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Frazis Capital Partners, «έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, νέα shutdowns, ξεκάθαρα προβλήματα σε όλον τον κόσμο, πτώση των ταξιδίων και πάλι… αλλά την ίδια ώρα έχουμε τις ισχυρότερες δυνατές ενδείξεις πως έχουμε εμβόλιο. Νομίζουμε πως όλα αυτά είναι στην πραγματικότητα πολύ θετικά και ότι είναι μια καλή περίοδος για επενδύσεις στις αγορές».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε σήμερα στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές επιχειρήσεις οι οποίες κατηγορούνται από την κυβέρνησή του ότι στηρίζουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Πεκίνου. Με εκτελεστικό διάταγμά του ο απερχόμενος πρόεδρος διευκρινίζει ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιανουαρίου 2021, δηλαδή 9 ημέρες πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Οι Αμερικανοί που διαθέτουν μετοχές ή άλλα οικονομικά συμφέροντα στις εν λόγω εταιρείες θα έχουν διορία μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 για να τις πουλήσουν.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινούνταν 0,1% υψηλότερα  ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχωρούσε κατά 0,53% στις 25.385 μονάδες.

Πτώση 0,91% για τον Shanghai Composite στις 3.308 μονάδες και 1,13% για τον CSI στις 4.853 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,25% ο δείκτης Hang Seng στις 26.104 μονάδες και 0,15% ο ASX στις 6.609 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Kospi ενισχύεται κατά 0,74% στις 2.493 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v