Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Το νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street στήριξε τα ασιατικά χρηματιστήρια, ωστόσο το κύμα αθέτησης πληρωμών από κρατικές κινεζικές εταιρείες προκαλεί ανησυχία.

Μικτή η εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με το χθεσινό ρεκόρ του Dow Jones –που για πρώτη φορά «έσπασε» τις 30.000 μονάδες- να δίνει ώθηση και στα ασιατικά χρηματιστήρια, ωστόσο οι κινεζικές αγορές πιέζονταν σημαντικά λόγω των ανησυχιών για αύξηση των χρεοκοπιών στη χώρα.

Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας μετάβασης της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αυξανόμενη αισιοδοξία πως σύντομα θα υπάρξει εμβόλιο κατά της Covid-19, ανανέωσε τη διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις σε μετοχές, ενώ θετική είναι η υποδοχή και στις αναφορές που φέρουν τον Μπάιντεν να σχεδιάζει να ορίσει ως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ την πρώην πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, μια απότομη αύξηση στην αθέτηση πληρωμής δανείων από τρεις κρατικές κινεζικές εταιρείες –μια εταιρεία εξόρυξης άνθρακα, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ και μιας αυτοκινητοβιομηχανίας- έχει ταράξει τις τοπικές αγορές, εξοργίζοντας τους επενδυτές που δηλώνουν πως παραβιάστηκε η εμπιστοσύνη τους στις κορυφαίες αξιολογήσεις των εταιρειών αυτών, στα φαινομενικά ισχυρά οικονομικά τους και στην σιωπηρή στήριξη της κυβέρνησης.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε –λόγω Κίνας- κατά 0,2% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύονταν κατά 0,5% στις 26.296 μονάδες, καταγράφοντας νέο υψηλό 29 ετών.

Πτώση 1,12% για τον Shanghai Composite στις  3.364 μονάδες και 1,21% για τον CSI στις 4.914 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,62% ο δείκτης Kospi στις 2.601 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,12% στις 26.619 μονάδες και κατά 0,48% ο δείκτης ASX στις 6.888 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v