Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Η πρόθεση Μνούτσιν να σταματήσει ορισμένα έκτακτα δανειακά προγράμματα προβληματίζει τις αγορές. Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας μειώθηκε ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο.

Οι πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομιών των ΗΠΑ βάζει τέλος σε ορισμένα έκτακτα δανειακά προγράμματα που εφαρμόζονταν για να στηρίξουν την αμερικανική οικονομία στην κρίση του κορωνοϊού, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις αγορές, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και εντείνονται τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Με επιστολή του προς την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ο Στήβεν Μνούτσιν ζήτησε την παράταση ορισμένων προγραμμάτων της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για να μπορέσουν οι αγορές να επιβιώσουν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά τερματισμό αρκετών άλλων που λήγουν στο τέλος του έτους.

Η Fed από την πλευρά της δηλώνει πως «θα προτιμούσε όλες οι διευκολύνσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σημαντικό τους ρόλο ως ανάχωμα για την πιεσμένη και ευάλωτη οικονομία μας». Σύμφωνα με αξιωματούχους της Fed, η παρουσία των προγραμμάτων αυτών, παρά το ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα, καθησυχάζει τις χρηματαγορές και τους επενδυτές πως θα παραμείνουν διαθέσιμες πιστώσεις για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τους τοπικούς φορείς και ακόμα και τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες να περάσουν την κάμψη της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα από την Ιαπωνία έδειξαν πως ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους για αποπληθωρισμό, ενώ και η πτώση της δραστηριότητας στα ιαπωνικά εργοστάσια «ανέβασε ταχύτητα» τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινούνταν 0,3% υψηλότερα ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχωρεί κατά 0,42% στις 25.527 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,42% ο δείκτης Shanghai Composite στις 3.377 μονάδες, κατά 0,31% ο CSI στις 4.942 μονάδες, κατά 0,32% ο Hang Seng στις 26.440 μονάδες και κατά 0,24% ο Kospi στις 2.553 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης ASX υποχωρεί οριακά στις 6.739 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v