Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκλογές στη Τζόρτζια δίνουν τον τόνο στις ασιατικές αγορές

Ένα Δημοκρατικό Κογκρέσο στις ΗΠΑ μπορεί να φέρει αυστηρότερες ρυθμίσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια. Εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ απαγορεύει τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εταιρείες εφαρμογών λογισμικού. "Κατέβασε ταχύτητα" o PMI υπηρεσιών στην Κίνα τον Δεκέμβριο.

Οι εκλογές στη Τζόρτζια δίνουν τον τόνο στις ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις ΗΠΑ και τις επαναληπτικές εκλογές για τη Γερουσία στη Τζόρτζια, όπου το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.

Αν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν και τις δυο έδρες, και έχοντας ήδη την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να εφαρμόσει περισσότερες ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να αυξήσει τους φόρους.

Όπως σχολίαζε ο διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της OCBC Bank της Σιγκαπούρης, Vasu Menon, «με τον Μπάιντεν να προτείνει αντιστροφή της μείωσης φόρων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση της εποπτείας διαφόρων κλάδων, κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν πως η ατζέντα του δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς την αγορά».

Όπως επισημαίνει το Reuters, υπάρχουν φόβοι πως οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν αυστηρότερη ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, ενώ αυστηρότεροι έλεγχοι μπορεί να επιβληθούν σε άλλους κλάδους όπως οι τράπεζες, το πετρέλαιο και το αέριο και η υγεία. Αντιθέτως, ωφελημένοι μπορεί να βγουν οι κλάδοι των υποδομών και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των  τεχνολογικών εταιρειών, παρά το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ που απαγορεύει τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εταιρείες εφαρμογών λογισμικού, μεταξύ των οποίων οι WeChat Pay και η Alipay της Ant Group. Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία, όπως σημειώνει το CNBC.

Νωρίτερα σήμερα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του Caixin/Markit για τον PMI υπηρεσιών Δεκεμβρίου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 56,3 μονάδες από 57,8 μονάδες τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας δεν σημείωνε αξιόλογη μεταβολή ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο υποχωρούσε κατά 0,38% στις 27.055 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,63% ο δείκτης Shanghai Composite τις 3.550 μονάδες, κατά 0,92% ο CSI στις 5.417 μονάδες και κατά 0,17% ο Hang Seng στις 27.697 μονάδες, ενώ αντιθέτως απώλειες 0,75% καταγράφει ο δείκτης Kospi στις 2.968 μονάδες και 1,07% ο ASX στις 6.881 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v