Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση άνω του 1% για τους δείκτες DAX 30 και CAC 40. Ενισχύεται το ευρώ. Άνοδος 2% για την τιμή του πετρελαίου.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Michael Flynn, όχι μόνο ομολόγησε ότι είπε ψέματα στο FBI για τη συζήτηση που είχε με Ρώσο πρέσβη τον προηγούμενο Δεκέμβριο αλλά φέρεται και έτοιμος να καταθέσει κατά του πρώην πολιτικού του προϊσταμένου.

Η είδηση αυτή «βούλιαξε» τον Dow Jones σχεδόν 350 μονάδες, και ενέτεινε τις πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Επιπλέον σήμερα η Γερουσία καλείται να ψηφίσει την φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ. Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί υποχρεώθηκαν να αναβάλλουν τη χθεσινή ψηφοφορία προκειμένου να προχωρήσουν σε αλλαγές στη φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου να κερδίσουν τη θετική ψήφο περισσότερων γερουσιαστών.

Παράλληλα, στη Γερμανία, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουτλς δήλωσε ότι δεν έχει δώσει το πράσινο φως για έναν νέο συνασπισμό Συντηρητικών-SPD, επισημαίνοντας πως υπάρχει ευρέως η άποψη στο SPD ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οποιεσδήποτε επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά διέψευσε δημοσίευμα της Bild που υποστήριζε ότι οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό ενός νέου μεγάλου συνασπισμού.

Στο μεταξύ, ενισχύθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης μεταποίησης της ευρωζώνης (PMI) στις 60.1 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2000 και ενώ αναμενόταν στις 60. Τον Οκτώβριο ήταν στις 58.5. Ο PMI στην παραγωγή είναι στις 61 μονάδες, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2011, από 60.8 που αναμενόταν, και τις 58.8 που ήταν τον Οκτώβριο.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% στις 383 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,36% στις 7.300 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στις 12.861 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,04% στις 5.316 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,23% στις 10.085 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 22.106 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2% στα 58,56 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,9% στα 1.287 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,,1923 από 1,1904 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v