Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 3,7% στο Ιταλικό χρηματιστήριο

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιανουάριο του 2016 σημείωσε το χρηματιστήριο του Μιλάνου. «Άλμα» στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Πτώση για το ευρώ. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με πρωταγωνιστή των απωλειών το ιταλικό χρηματιστήριο μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Ειδικότερα, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία να μην παραιτηθεί μετά την στόχευση της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό της επόμενης τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τρίο ήθελε το έλλειμμα να οριστεί στο 1,6% το επόμενο έτος προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι απαιτήσεις της Ε.Ε. και η Ιταλία να μειώσει προοδευτικά το δημοσιονομικό κενό.

Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων, το ιταλικό χρηματιστήριο «βούλιαξε» 3,7% και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου πέρασε πάνω από το 3% και συγκεκριμένα στο 3,14% σημειώνοντας «άλμα» 24 μ.β.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποσύρει τις προτάσεις της για το Brexit, προτάσεις που δεν έγιναν αποδεχτές από την Ε.Ε. Σημειώνεται ότι οι Συντηρητικοί θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους από την Κυριακή έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,1% τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο, όσο ανέμεναν οι αναλυτές, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε απρόσμενη υποχώρηση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τα ενεργειακά κόστη καθώς και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, υποχώρησε στο 1,1% από 1,2% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως θα παρέμενε αμετάβλητος.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,83% στις 383 μονάδες ενώ στο μήνα η μεταβολή του δείκτη ήταν σχεδόν μηδενική.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,47% στις 7.510 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,52% στις 12.246 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,85% στις 5.493 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 1,45% στις 9.389 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου «βούλιαξε» 3,72% στις 20.711 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,6% στα 73,31 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.196 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1624 δολ. από 1,1643 την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v