Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιταλία προβλημάτισε τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο η κόντρα της Ιταλίας με την Ε.Ε. Ισχυρή άνοδος για τον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση σημείωσαν οι ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ιταλική οικονομία.

Χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι «η Ιταλία απομακρύνεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που θέσαμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «Αν η Ιταλία θέλει μια ιδιαίτερη μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί».

«Δεν θα υπάρξει κανένα τέλος του ευρώ. Εγώ δεν μίλησα με τον Γιούνκερ, αλλά συνομίλησα με τον Μοσκοβισί και τον Ντομπρόβσκις. Θα είναι μια ιδέα του Γιούνκερ», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζοβάνι Τρία.

Από την άλλη, ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι "η κριτική σε βάρος του Ιταλικού προϋπολογισμού από Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει το κόστος δανεισμού της Χώρας και η Κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση".

Στο μεταξύ, η Moody’s προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντέξει μια ακόμα μεγάλη ύφεση που θα πιέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Moody's, τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους έχουν παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, αφήνοντας πολλούς εκδότες πιο έκθετους στην περίπτωση που αυξηθούν κατά πολύ τα επιτόκια και παραμείνουν υψηλά. Τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα του δημόσιου χρέους επίσης θα αφήσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και στην επίπτωση του κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού.

Παράλληλα, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με οδηγό τις πιο υψηλές τιμές Ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τιμές στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς για άνοδο 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Αύγουστο, επίσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για κέρδος ύψους 3,9%.

Οι τιμές στον τομέα της Ενέργειας ενισχύθηκαν 0,9% μηνιαίως και ήταν 12% υψηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,52% στις 381 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,28% στις 7.474 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 12.287 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,71% στις 5.467 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 1,08% στις 9.305 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 0,23% στις 20.561 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,1% στα 75,31 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,5% στα 1.209 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1564 δολ. από 1,1578 την Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v