Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες άνω του 1% έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Στο επίκεντρο η Ιταλία και τα επιτόκια των ομολόγων. Πτώση για την τιμή του πετρελαίου.Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στον ιταλικό προϋπολογισμό και στις αποδόσεις των ομολόγων.

Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί τα επόμενα τρία χρόνια αφού πρώτα αυξηθεί στο 2,4% το 2019. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν για τις αυξημένες δαπάνες στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεδομένου του χρέους που φτάνει στο 130% του ΑΕΠ.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών καθώς το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις γίνεται ακριβότερο.

Η ομάδα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι σκοπεύει να θέσει τη συμφωνία για το Brexit σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να αποτραπεί η εκδήλωση ανταρσίας στο Συντηρητικό Κόμμα, γράφει σήμερα το Bloomberg.

Παράλληλα, αμετάβλητο παρέμεινε σε γενικές γραμμές το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους των νέων επιχειρηματικών δανείων, που αντανακλά το μέσο επιτόκιο, παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο 1,65%.

Σταθερός στο 1,81% παρέμεινε τον Αύγουστο και ο σύνθετος δείκτης νέων στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά της Ευρωζώνης.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,5% στις 383 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,22% στις 7.418 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 12.244 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,47% στις 5.410 μονάδες.

Επιπλέον, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,5% στις 9.314 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 0,59% στις 20.612 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,3% στα 75,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.204 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1509 δολ. από 1,1479 την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v