Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στην Ιταλία

Στο προσκήνιο οι ιταλικές δημοσιονομικές κινήσεις και η ρητορική κορυφαίων αξιωματούχων, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς σε υψηλό τετραετίας. Επιστρέφουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Υποχωρεί το ευρώ.

Αρνητικά πρόσημα στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς στο προσκήνιο επανέρχεται η ιταλική πολιτική κρίση, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να «χτυπάει» υψηλό τετραετίας (3,42%) και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών να μην έχει πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το βιώσιμο μονοπάτι της χώρας του.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε μετά την «εμπρηστική» δήλωση  ανώτατου στελέχους της Λέγκας ότι «η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα της αν είχε δικό της νόμισμα». Κατά τον Κλαούντιο Μπόργκι, η Ιταλία θα είχε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες εκτός ευρωζώνης.

Ο ίδιος πάντως λίγο αργότερα ανασκεύασε, τονίζοντας ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα και δεν υπάρχουν σχέδια για μία τέτοια κίνηση. 

Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύσσουμε, σημείωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, την ώρα που ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωνε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω και ο Ματέο Σαλβίνι έβαζε στο τραπέζι ακόμη και ζήτημα αποζημιώσεων από την ΕΕ για το «χτύπημα» στα ομόλογα μέσω των δηλώσεων αξιωματούχων.

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα οδήγησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, να «χτυπήσει» το καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μία νέα ελληνική – αυτή τη φορά ιταλική – κρίση», σύμφωνα με το Bloomberg.

Περιορίζει τις απώλειες του ο ΜΙΒ στο Μιλάνο. Αν και ξεκίνησε με πτώση κατά 1,3%, τις μεσημεριανές ώρες κινείται αρνητικά κατά 0,4%.

Μικρότερη υποχώρηση και στο Παρίσι που αν και έχανε 1,16% καταλήγει στο -0,6%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,4% στις 382 μονάδες, διατηρώντας την πρωινή κίνηση. 

Στο Λονδίνο, αρνητικά κινείται κατά 0,3% ο FTSE 100 (νωρίτερα έχανε 0,6%) ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,6%.  Στην ίδια πορεία συνεχίζει ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη (-1%).

Την ίδια ώρα, απομακρύνεται η ανεβασμένη διάθεση από την εμπορική συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Καναδά, η οποία διέσωσε μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου ύψους $1,2 τρισ. που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει μετά από περίπου 25 χρόνια.

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να ξαναγίνονται επιφυλακτικοί ως προς την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου NAFTA.

Χθες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε για δυσβάσταχτες επιπτώσεις από τους δασμούς, ενώ απηύθυνε έκκληση για ένα πιο ισχυρό και δίκαιο εμπορικό σύστημα.

Στο εταιρικό μέτωπο, τριμηνιαία έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street δημοσίευσε η PepsiCo την Τρίτη, καθώς οι επενδύσεις στο μάρκετινγκ και η ανάπτυξη νέων προϊόντων για τη Λατινική Αμερική ανταπέδωσαν.

Παράλληλα, η Ιρλανδία είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση των χάκερς που επέτρεψε την είσοδο σε λογαριασμούς 50 εκατ. χρηστών του Facebook.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή προετοιμάζεται για διεξοδική, επίσημη έρευνα υπό τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, που εκθέτουν την εταιρεία σε τεράστια πρόστιμα για σοβαρές διαρροές δεδομένων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ, με απώλειες 0,5%, αλλάζει χέρια στο $1,1515, σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, κέρδη 0,1% για το αμερικανικό αργό που φτάνει στα $75,35.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v