Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές με την προσοχή σε ΗΠΑ-Ιταλία

Στο προσκήνιο οι αποδόσεις των ομολόγων μετά το sell-off του 10ετούς Treasury, τα δυνατά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας και τα σχόλια Πάουελ. Στο επίκεντρο τα σχέδια της Ιταλίας και οι καθησυχαστικές διαβεβαίωσεις από Κόντε και Σαβόνα.

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη. Οι μετοχές είναι υπό πίεση μετά τα ισχυρά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας και την άνοδο των yields, που με τη σειρά τους έδωσαν ώθηση στις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Σε υψηλό επτά ετών το επιτόκιο του 10ετούς Treasury

Τα yields του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τη μέρα που εκλέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρος, φτάνοντας στο 3,23%, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε υψηλό 21 ετών τον Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ινστιτούτο ISM, ο δείκτης υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 61,6 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης το 2008.

Αργότερα, την ίδια μέρα, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε σε «μία εξαιρετικά θετική προοπτική» για την αμερικανική οικονομία.

«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Σε υψηλό τεσσάρων μηνών η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, ενώ ενισχύονται κατά 4-7 μονάδες βάσης οι αποδόσεις των υπόλοιπων τίτλων της ευρωζώνης.

Οι ιταλικές εξελίξεις

Οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν και την ιταλική πολιτική σκηνή, αν και το κλίμα είναι πιο ήρεμο, ύστερα και από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σημείωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει το χρέος της Ιταλίας τα επόμενα τρία χρόνια και θα μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μετά το 2019.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει η Ιταλία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ιταλία είναι πολύ διαφορετική περίπτωση από την Ελλάδα.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ χάνει 0,6%, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,8%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,3%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,7%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,3%.

Πτώση στην Ασία

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα ασιατικά ομόλογα, μετά και την άνοδο των αμερικανικών yields, λόγω των ισχυρών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η προοπτική ενός πλήρους εμπορικού πολέμου μέχρι την επόμενη χρονιά οδήγησε τη JPMorgan να υποβαθμίσει τις κινεζικές μετοχές σε «neutral», ενώ το outlook για το γουάν είναι αρνητικό την ώρα που αναθεωρούνται καθοδικά και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

«Ο πλήρης εμπορικός πόλεμος γίνεται το νέο βασικό σενάριο περίπτωσης για το 2019», σημειώνεται στην έκεθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v