Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες 4,6% στις ευρωαγορές

Χαμηλότερα έκλεισαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κάτω από τις 7.000 μονάδες ο FTSE 100.Εβδομαδιαία πτώση 4,6% για τον Stoxx 600. Υποχωρεί το ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση μιας δύσκολης εβδομάδας.

Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι αναφορικά με τα επιτόκια και την σφικτή νομισματική πολιτική της Fed μετά και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία όπως είναι αναμενόμενο βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σπεύσει να σώσει την Ιταλία σε περίπτωση που τελειώσει η ρευστότητα της κυβέρνησης ή των τραπεζών, εκτός και αν η χώρα συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, υποστήριξαν στο Reuters πέντε υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Μεγάλης Βρετανίας- Ε.Ε. για τοBrexit αναμένεται να συνεχιστούν και τον Νοέμβριο.

"Πολλές Χώρες της Ευρωζώνης χάνουν την ευκαιρία να μειώσουν χρέος τώρα που η ανάπτυξη είναι καλή, ώστε να ετοιμαστούν για την επόμενη οικονομική επιβράδυνση", τόνισε ο Πολ Τόμσεν από το Μπαλί σε συνέντευξη Τύπου για την Ευρώπη. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έπρεπε να είχε αναλάβει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι "το Ταμείο περιμένει καλή ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά και εκτιμά ότι δεν είναι στιγμή για δημοσιονομική χαλάρωση τέτοιου μεγέθους".

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,19% στις 358 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης «βούλιαξε» 4,6%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 6.995 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,13% στις 11.523 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,2% στις 5.095 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 1,18% στις 8.902 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 0,52% στις 19.255 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 71,23 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.222 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1559 δολ. από 1,1595 την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v