Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Επέστρεψε πάνω από τις 7.000 μονάδες ο FTSE 100. Ενισχύεται το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι επενδυτές αν και προβληματίζουν οι εξελίξεις για το Brexit, η πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση (τουλάχιστον στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια) μετά από μια εβδομάδα με έντονες αναταράξεις στις αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και η νευρικότητα πριν την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, οδήγησαν σε sell off το χρηματιστήριο της ΝΥ την προηγούμενη εβδομάδα.

Πίσω στην Ευρώπη, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κρίσιμη διάσκεψη της Τετάρτης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε. δεν έχουν καταφέρει να φέρουν αποτέλεσμα με συνέπεια μια σειρά από θέματα που αφορούν τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας –Ιρλανδίας να παραμένουν ανοιχτά.

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν στην Γερμανία τα αποτελέσματα των εκλογών στην Βαυαρία. Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Παράλληλα, σταθερό διατηρεί η Moody’s το outlook για το Γερμανικό Τραπεζικό Σύστημα, "κάτι που αντανακλά τα ισχυρά τους κεφάλαια και την υψηλή ποιότητα των δανείων των Γερμανικών Τραπεζών. Οι παράγοντες αυτοί, μπορεί να αποτελέσουν 'ανάχωμα' στις αυξανόμενες πιέσεις στην κερδοφορία, λόγω των επίμονα χαμηλών επιτοκίων".

Η Moody’s προβλέπει πως το γερμανικό ΑΕΠ θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος και 1,7% το 2019.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,1% στις 359 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,48% στις 7.029 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,78% στις 11.614 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 5.095 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε κέρδη 0,16% στις 8.923 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 19.287 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,1% στα 71,31 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.229 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1592 δολ. από 1,1559 την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v