Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο προσκήνιο το Brexit και η στασιμότητα όσον αφορά τη συμφωνία «διαζυγίου», η Σύνοδος της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, αλλά και το sell-off της περασμένης εβδομάδας. Υποχωρεί η στερλίνα. Κέρδη 1% για το πετρέλαιο.

Οι απειλές για εμπορικούς πολέμους, τα αυξανόμενα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων, η κινεζική ανάπτυξη, το Brexit και η διαμάχη Ιταλίας-ΕΕ για τον προϋπολογισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο των επενδυτών στο πρωινό trading στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τις μεσημεριανές ώρες, το κλίμα γύρισε θετικά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Europe Stoxx 600 ανοδικά κατά 0,1%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο επίσης κατά 0,3%, ενώ ο CAC ελαφρώς υψηλότερα (+0,06%).

Στη Μαδρίτη ο IBEX σημειώνει θετική κίνηση ακτά 0,05%, μεγαλύτερη άνοδος κατά 0,4% στο Μιλάνο. Κέρδη 0,6% για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Στο επίκεντρο της αγοράς παραμένει το sell-off της περασμένης εβδομάδας, το οποίο αποδόθηκε σε μία σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της επίπτωσης του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, της ανόδου στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και της νευρικότητας ενόψει περιόδου δημοσίευσης εταιρικών κερδών.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν τη Σύνοδο της ΕΕ, την Τετάρτη. Οι διαπραγματευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση διακόπτουν προσωρινά τις συνομιλίες για τη συμφωνία εξόδου, με τα άλυτα ζητήματα να σχετίζονται κυρίως με τους ελέγχους στα σύνορα ανάμεσα σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία.

Το γεγονός ρίχνει τη βρετανική λίρα. Με πτώση 0,2% τελεί υπό διαπραγμάτευση στο $1,3114.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις όσον αφορά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Τις τιμές συγκρατούν οι ανησυχίες για την προοπτική ζήτησης.

Το brent με κέρδη σχεδόν 1% τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $81,19 ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό με άνοδο κατά 0,73% φτάνει στα $71,86.

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Πτώση 1,87% για τον Nikkei.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v